Home / Hem / Vilken färg ska jag måla mitt tak?

Vilken färg ska jag måla mitt tak?

Att måla dina rum kräver allvarliga tanke på effekterna du vill uppnå och publiken som ska imponeras. Sociala upplevelser spelar en viktig roll i inredningen, särskilt för dem som regelbundet tar in människor.

En annan aspekt som måste beaktas är den unga publiken (barn och tonåringar), eftersom de behöver en annan inredning än något neutralt och sofistikerat program. När du målar ett rum för dem måste du komma med några permanenta och livfulla lösningar.

Varför ska reglerna för målningstak vara annorlunda? Du kanske tror att tak inte är lika viktiga som resten av väggarna, men det är långt ifrån sanningen. Att välja den bästa takfärgen kan ändra den allmänna känslan av ett rum. Detta är mycket viktigt när du målar ditt hem.

Tilton-Coffered-Ceilings-1 Vilken färg ska jag måla mitt tak?
Bildkälla: Tilton kappade tak

Du undrar nog: vilken färg ska jag måla mitt tak?

Ska jag måla mitt tak vitt för att hålla det neutralt?

Vit är verkligen det vanligaste valet för tak på grund av dess lätthet och storhet, men det gör det inte till en övergripande bra lösning.

Vilken färg ska jag måla för mitt tak10 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Laura U, Inc.

Vissa rum behöver extra drama eller elegans, och detta kan uppnås med mörkare tak. Som tidigare nämnts har tak en betydande inverkan på hur ett rum ser ut och känns.

Hur gör jag rätt val?

Låt oss uppmärksamma de viktigaste sakerna du bör tänka på när du målar dina tak:

Värm upp dem

Vilken färg ska jag måla för mitt tak8 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: http://www.christopherrosearchitects.com/

Stora rum med högt i tak är inte lika varma eller mysiga och ser opersonliga ut trots din ansträngning för att inreda, måla eller välja rätt golv. För det mesta resulterar ansträngningar i ett halvt tomt utrymme och du har ingen aning om vad du ska göra nästa.

I det här fallet är det tillåtet att experimentera med djupare nyanser, eftersom det gör att du kan jämna ut det största och mest öppna utrymmet. Vi rekommenderar en mjuk glans av rik kakao, pärla eller äggskal.

Det finns inget att oroa sig för: det finns precis tillräckligt med tak-till-golvutrymme, vilket innebär att även ett mörkare rum inte förstör illusionen av utrymme du försökte nå. Ännu mer: du får en djärv och vacker accentbit för att fånga uppmärksamhet.

Med det i åtanke bör du bara överväga mörkare och djärvare färger för tak över 8 fot. Mörkt och lågt är inte en bra kombination eftersom det skapar tunga interiörer som är obekväma för ögonen och sinnet.

Ljusa färger gör att tak ser högre ut

Vilken färg ska jag måla för mitt tak4 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: LK DeFrances & Associates

Ju blekare ett tak, desto längre bort verkar det se ut, särskilt när rummet har tillgång till mycket naturligt ljus.

Det är just därför som små rumsägare oftast väljer halvblank eller högblank vit för sina tak. Detta är dock en tvåbladig kniv: den reflekterar ljusa färger istället för att dölja dina filtars brister och fläckar.

Ljusinställningar

Vilken färg ska jag måla för mitt tak1 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: SANTAROSSA MOSAIC & TILE CO INC

Naturligtvis är det helt upp till dig att välja en takfärg som du gillar, men du måste tänka på vilken typ av utrymme du har innan du gör något.

De första sakerna som ska bedömas är rymd och “rumsillusion”, enligt vilka ljustak alltid är ett bättre alternativ (de är obligatoriska även i mörkare rum). En bra anledning att välja nyanser är att de får taket att se högre ut och rummet ser större ut.

Ljusa tak är bra planeringsverktyg som “lugnar” rum fyllda med mörka toner och skapar en visuell anslutning och enhetligt flöde i varje rum.

Det kommer inte att vara uppenbart vid första anblicken, men gästerna kommer definitivt att förstå att det finns ett naturligt band som “håller platsen tillsammans”. Texturerade tak är också bättre när de är ljusa, eftersom mörkare nyanser skulle minska styrkan i deras vackra, grova mönster.

Ge väggfärger ett syfte

Vilken färg ska jag måla för mitt tak7 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Martha O’Hara Interiors

Både vinklade och välvda tak ser dramatiska ut när du applicerar samma färg på väggarna. Fokus flyttas automatiskt från taket till de arkitektoniska element som du vill markera.

Det finns många lösningar du kan använda för höga, välvda tak, gjutna och detaljerade sidospår för att få dem att se unika ut. Du kan uppnå ett monokromatiskt utseende genom att applicera samma färg på väggar och tak, men använda krämfärger för beklädnaden.

Vilken färg ska jag måla för mitt tak9 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Jane Lockhart inredningsdesign

Rum med kompatibla väggar och tak kan också vara lite mer kontrasterande, vilket uppnås med kronor, baseboards och stolspår. Du kan även använda trimmen för att bli lite mörkare för att ge en mer dramatisk effekt i omgivningen. Även om den här lösningen “sänker” taket verkar den varm och mysig överlag.

Vikten av ljus

Vilken färg ska jag måla för mitt tak5 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Sroka Design, Inc.

Poängen med belysning är att den vanligtvis är placerad nedåt, och det måste vi också. Detta innebär dock att taket kommer att “stanna i skuggan” som du bör tänka på när du väljer färger.

Du bör välja en balanserad ton som varken är för mörk eller för ljus. Mörka toner är dock acceptabla för rum som har tillgång till mycket naturligt ljus.

Ögonfusk

Vilken färg ska jag måla för mitt tak2 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Greg Riegler Photography

Titta på markeringen på 6-12 tum runt takets omkrets och måla den för att matcha dina väggar. Det finns många knep du kan använda för att få väggarna att se högre ut och rummet ser högre ut än vad det faktiskt är.

Färgglada taklösningar för barn

Vilken färg ska jag måla för mitt tak3 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Konstnärliga mönster för livet, Tineke Triggs

Att designa ett tonårsrum är en utmaning, men den goda sidan av processen är att möjligheterna är oändliga. Vi uppmuntrar dig att väcka konstnären i dig och titta genom ditt barns ögon för att förstå vad de vill ha.

Det här är en “win-win” -lösning, vilket innebär att du använder kul målning så att barn kan ha kul men inte röra vid samma gång. Måla taket på ditt barns favoritfärg, men lägg till några tvåfärgade ränder för att hålla utrymmet öppet.

Fungerar enkel vit någonsin?

Vilken färg ska jag måla för mitt tak13 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Design Line Construction, Inc.

Allt beror på omständigheterna. Att måla ett helt tak i vitt är en utmärkt lösning för rum där du redan har arbetat med iögonfallande konstverk eller spännande tapeter. Den vita filtens roll skulle vara att fokusera på dessa delar snarare än på sig själv.

Vad du behöver tänka på här är att det finns många typer av vitt beroende på undertonerna och olika svar på dagsljus. Du kan till exempel köpa ”varm takvitt” från många välkända färgmärken, en specialgjord självfärgande färg som ser rik och vacker ut även med en päls.

Takmålningar

Vilken färg ska jag måla för mitt tak11 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Dreamstar anpassade hem

Tavlorna är perfekta för kreativa och modiga människor som kan måla dem själva eller hyra professionell hjälp. Tavlorna ska täcka tak i receptionen, eftersom de “beter sig” som utmanande konversationsstimuli.

Undrar du om väggmålningar skulle få uppmärksamhet? Ta det sixtinska kapellet som ett exempel! Naturligtvis förväntar vi oss inte att du är Michelangelo och skapar något så stort som Adams skapande, men en del av din personliga inspiration kan också ha stor effekt.

Vilken färg ska jag måla för mitt tak?  12 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Solara Designs, Inc.

Dessutom finns det gott om prisvärda repliker av kända väggmålningar som är av jämförbar museumskvalitet samtidigt som de är lätta att limma och piller.

Se till att speciella filtar ser speciella ut

Vilken färg ska jag måla för mitt tak6 Vilken färg ska jag måla för mitt tak?Bildkälla: Julians interiörer

Anledningen till att vi väljer galler eller kappade tak är på grund av möjligheten att använda färg på ett attraktivt sätt. Istället för att göra ditt tak vitt kan du göra det med det upphöjda gallret och “koordinera” den inre delen med dina väggar. När du har applicerat färgat trä på ytterkanten / taket, målar du inredningen vit för en intressant kontrast.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*