Home / Hem / Trätoner – Hur man dekorerar med olika träfärger
Trätoner – Hur man dekorerar med olika träfärger

Trätoner – Hur man dekorerar med olika träfärger

Det finns några material som är moderna i ett år eller två, men då anses de vara “gamla” och “antika”.

Andra är dock tidlösa och kan integreras i interiören när som helst.

Till exempel är trä ett av dessa tidlösa material och det har fått fart nyligen.

Trä är intressant eftersom det finns i en mängd olika inställningar och finns i många olika stilar och former.

Bild-1-11 Trätoner - Dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Laura Fedro Interiors, Inc.

Du hittar trä som passar alla interiörer, alla prisklasser och alla hållbarhetskrav. Detta skapar dock förvirring på en nivå där många inte riktigt vet vad de ska göra med det och hur man kombinerar olika typer av det. Här är några saker du måste hålla kontroll när du blandar olika träslag.

Bild-2-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Neutral konstruktion

Gå inte med många olika toner

Ett brett utbud av olika trätoner kan se rörigt och oorganiserat ut. Men om du bara begränsar dig till högst två eller tre toner kan du använda dem för att skapa harmoni var som helst i rummet. När dina objekt är på plats kan du experimentera med vilka möbler du vill ha med de återstående möblerna.

Bild 3-11 Trätoner - dekorera med olika träfärger
Bildkälla: CG&S designbyggnad

Om du till exempel har trägolv i köket kan du använda lönnskåp – det ser snyggt och snyggt ut. Om du har delar som inte passar din träidé, försök måla dem så att de smälter in.

Ditt golv är grunden

Om du har trägolv måste du ta hänsyn till dem när du väljer möbler. Chansen är stor att du inte byter golv och att du redan har en träton att arbeta med. Om du har flera toner kan du välja en för resten av möblerna.

Bild-4-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Jan Gleysteen Architects, Inc.

Din vän är neutral

Neutral färg på dina väggar eller andra element är något du inte kan gå fel med, speciellt när du kombinerar detta med trä. Varje träton passar bra med neutrala färger, vilket ger dig många alternativ med resten av möblerna.

Bild-5-11 Trätoner - Dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Lowes hantverkare

Du kan till och med blanda och matcha trätoner, eftersom dessa inte kommer att orsaka några problem med neutralerna alls. När det gäller neutrala kan du välja ljusbruna eller taupe väggar om du vill ha en mer märkbar färg, eller klassisk vit om du vill att trätonerna ska sticka ut.

Glöm inte träets temperatur

Vissa skogar kan ge en gul eller orange underton och varmare temperaturer, medan andra som ask eller lönn är lite svalare i det avseendet. Det finns till och med några färgade träslag som har både svala och varma toner, vilket är bra för dig eftersom du kan använda olika träfärger för resten av möblerna.

Bild 6-11 Trätoner - dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Northern Sky Developments

Komplement, matcha inte

Kompletterande träfärger kan ge hela rummet ett mycket trevligare utseende än matchande. Möbler i naturligt trä kan ge en rustik känsla och mörka möbler ger till exempel kontrast. När allt är i samma ton sticker ingenting ut – inte ens de bitar du vill ha.

Bild 7-11 Trätoner - dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Lynn Gaffney Architect, PLLC

Tänk på säden

Olika träslag har olika korn, och att försöka hålla mönstren nära varandra kan stämningen i rummet vara så som du vill ha det.

Bild-8-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Hughesumbanhowar arkitekter

Välj rotnoten

När du kombinerar mer än en ton, välj en som dominerar alla andra och sätt den som grund för allt annat.

Bild 9-11 Trätoner - dekorera med olika träfärger
Bildkälla: ZAK-arkitektur

Om du inte vill vara neutral, justera undertonerna

Om du vill ha en färgstark vägg istället för en neutral kan du matcha väggfärgen till undertonerna på träytorna du arbetar med.

Till exempel ser milda gula väggar bra ut när de lindas runt trä som får fram gyllene undertoner. Grönt eller till och med blått fungerar bra som väggfärg om du har aska undertoner från ditt trä.

Bild-10-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Parker & Associates Arkitekter

Dessa typer av kombinationer kan spela upp träet och se till att varje element i rummet dyker upp istället för att försvinna mellan alla andra och gå obemärkt förbi.

Mattor är mer än bara dekoration

En matta kan vara ett funktionellt mirakel – om övergången mellan en möbel och trägolvet är för hård eller för plötslig för din smak kan du alltid lägga en matta som jämnar ut övergången och skapar en väg från möbeln till golvet.

Bild-11-11 Trätoner - dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Les Constructions Montagne Art

Detta fungerar också om du har möbler som matchar golvet, eftersom en kontrasterande matta kan fungera som en skiljevägg så att de kan märkas bättre.

Använd tillbehör för att blanda tonerna

När du kombinerar fler trätoner, använd tillbehör som innehåller dessa toner men blanda ihop dem. Om du till exempel har bambu i ett rum och mahogny i det andra, placera tillbehör med mahogny i rummet där bambu dominerar och tvärtom. På så sätt kombinerar du tonarna ännu bättre.

Bild-12-12 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: RKI inredning

Glöm inte strukturen

Varje träslag har olika yta och struktur. Kombinera skillnaderna som släta och grova ytor för att skapa en intressant effekt.

Kontrollera kontrasten

Att arbeta med extremt mörka och extremt ljusa toner kommer inte att se bra ut. Se till att kontrasten är lägre och kombinera extremiteter med media istället. En lägre kontrast ger en mycket trevligare effekt.

Bild-13-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Shelter Interiors LLC

Matcha klädseln med trätonerna

Om du har trämöbler eller element kan deras nyanser kombineras med många saker. Till exempel kan ett mahognybord kombineras med en soffa som är klädd i en mahognyskugga.

Bild-14-11 Trätoner - Dekorera med olika träfärger
Bildkälla: Teton Heritage Builders

Kombinera både mörkt och ljust

Det är här kontrasten spelar upp och du kan använda den till din fördel. Om du till exempel väljer mahognyträ, som är en mörk färg och en mörk nyans, kan du välja en ljusare nyans för väggfärgen. Om du har möbler för en ljus färg, välj mörkare väggar.

Bild-15-11 Trätoner - Hur man dekorerar med olika träfärger
Bildkälla: Sedan Coffey Photography

Se till att du inte går överbord med kontrasten och håller nivåerna låga. Men om du väljer sådana motsatser kommer träelementen att spricka och fånga uppmärksamhet istället för att störa och bli obemärkt.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*