Home / Hem / Dekorera interiören i ditt hem med växter
Dekorera interiören i ditt hem med växter

Dekorera interiören i ditt hem med växter

En titt på naturen i ditt hem är alltid en syn som fångar ögat.

Medan växter ser tilltalande ut inomhus ligger deras verkliga fördelar långt bakom deras lockande utseende.

Inte bara kan du dekorera ditt hem med vackra krukväxter, men du kan också känna och hur de påverkar ditt humör och hälsa.

Inomhusväxter livar inre utrymmen genom att återuppliva den stängda atmosfären. De förbättrar luften och eliminerar buller. Dessa gröna heminredningar kan inspirera dig och ge dig en aning om vad växter kan göra för ditt hem och ditt liv.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: KuDa Photography

Naturliga stressreducerande medel

Bortsett från den lugnande effekten av färgen grön lugnar närheten till naturen vårt sinne och ger oss lugn och välbefinnande. Den naturliga miljön minimerar vår stress och lugnar oss. Akademisk forskning har visat att även om byggnaderna är lugna och tysta, har deras landskap en imponerande inverkan på invånarnas komfort.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-2-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: John Lum arkitektur

Det finns statistiska bevis för att patienter mår bättre i växtfyllda sjukhusrum och arbetare gör det bättre i grönare inomhusmiljöer. Detta gynnar också de studenter som uppnår större framgång i denna tystare miljö.

Du får mer sömnkvalitet

Ångan från växter som lavendel och jasmin sägs förbättra sömnen och lämna dig vilad och avslappnad. Att hålla en sådan växt i ditt hem, särskilt nära sängen, gör att du kan skapa en lugn och bekväm atmosfär medan du förbereder dig för en trevlig vila skapad av den sensuella doften av grönska.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-3 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Brandon Architects, Inc.

Ett ökat välbefinnande

När du bryr dig om en levande, andad sak känner du dig behövs och håller sällskap. Bladgrönsaker är redan en stor stressavlastare. Sammantaget ökar deras närvaro allmänt humör och välbefinnande. Din spänning kommer att bli avslappnad, din stress kommer att glömmas bort och du kommer att utstråla fred och lycka med din lilla vän.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-4 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Rikki Snyder

Väldigt passande

Att sätta växter i ditt hem eller kontor kan också bidra till att minska buller. Du kommer att uppnå att onödiga ljud tas bort från din lugna och lyckliga hemmiljö. Att ha cirka en växt per 100 kvadratmeter utrymme i ditt hem hjälper till med detta syfte, särskilt för människor som bor i en lägenhet eller radhus.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-5 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Sarah Davison inredningsdesign

Luften du andas in

Bortsett från de estetiska egenskaperna hos inomhusgröna idéer, är den största fördelen med grönt dess förmåga att förbättra luftkvaliteten runt dem. Växter släpper ut syre till omgivningen genom att omvandla koldioxiden som de tar in från luften. Vissa växter renar till och med luften genom att absorbera alla farliga gifter som vi normalt andas in. De uppdaterar och livar upp vår miljö genom att bara vara hemma.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-6-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Prestige byggare

Fördelarna med inomhusväxter inkluderar:

  • Minimera mängden koldioxid i luften
  • Eskalerar luftens fuktinnehåll
  • Minskar förekomsten av föroreningar som bensen och kvävedioxid
  • Minskar dammmängden i luften
  • Håller temperaturen sval och bekväm.

Andas lättare

Genom andning tar vi in ​​syre och släpper ut koldioxid. Växter fotosyntetiserar genom att göra det motsatta, absorberar koldioxid och släpper ut syre. Att öka syrenivåerna är lätt att uppnå när växter finns. Växter andas som människor också, bara på natten.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-7-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Landmark Lofts

Växter som orkidéer, suckulenter och epifytiska bromelia andas genom att absorbera koldioxid och även släppa ut syre på natten. De är därför det bästa valet för sovrumsdesign eftersom de fräschar upp nattluften medan du sover.

Ditt fokus blir skarpare

Royal College of Agriculture i Circencester, England, genomförde en studie som visade att studenter som undervisats i rum där växter var närvarande presterade 70 procent bättre.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-8 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Michael Abrams

Ökning av vattennivån

Det är känt att fuktiga ångor frigörs från växter som ett resultat av fotosyntes och andning, vilket hjälper till att öka luftfuktigheten. Växter ger upp cirka 97 procent av det vatten som tidigare intagits. Flera växter, när de sätts ihop, kan enkelt maximera ett rums fuktighet.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-9 Dekorera ditt interiör med växterBildkälla: Gaile Guevara

Jordbruksuniversitetet i Norge har funnit att inomhusområden fyllda med växter minskar förekomsten av torr hud, halsont, förkylning och till och med torr hosta.

Estetisk

Det är tydligt att det är känt att ha växter i ditt rum visuellt stimulerande. Även om de olika färgerna på intressanta blommor livar upp utrymmena utanför och inuti ditt hem ser även en grön växt enkel men felfri och klassisk ut. En anläggning kan användas för att dölja delar av väggarna eller golven som du inte vill se.

Dekorera-ditt-hus-interiörer-med-växter-10 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Dayna Katlin Interiors

För öppna eller matplatser, prova att hänga planteringar, medan planteringsställen fungerar bra i hörn. En vertikal trädgårdsplanterare skulle vara ett smart val för alla typer av utrymme eftersom det ger livfullhet och mångfald varhelst den placeras.

Växter har en sjukdomsförebyggande effekt

En annan studie visar de många fördelarna med växter – Norska statliga oljebolaget har bevisat hälso- och komfortresultatet för inomhusplanter. En grupp kontorsarbetare undersöktes och samlade tidigare tolv olika symtom som huvudvärk, trötthet, torr hud och ögonirritation.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-11-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: RE.DZINE

Hälften av dem fick vanliga inomhusplantor och den andra hälften fick ingenting. Efter tre månader sa männen som fick växter att de hade minskat dessa symtom på trötthet och huvudvärk med 30% respektive 20%. Heshet och torrhet i halsen har minskat med 30%, hosta med 40% och torr hud med 25%.

Tre punkter att tänka på innan du bygger interiören

Inomhusskrapning lägger inte bara till några krukväxter i ditt utrymme, det handlar om mycket mer och det inkluderar en mängd olika växter i din inredning. Att använda sidenväxter, suckulenter, lövverk och många andra växtsorter bör vara en lång och genomtänkt process eftersom det är mycket viktigt att göra rätt val.

Dekorera-ditt-hus-interiör-med-växter-12-1 Dekorera interiören i ditt hus med växterBildkälla: Tamara Mack Design

Tänk på dessa punkter eftersom de är en viktig del av interiören:

  • Vad vill du uppnå? Du bör fördefiniera ditt mål eftersom din enda begränsning är din vilja och vision. Som med utomhusytor är det viktigt att tänka framåt om vad du tycker om din inredning. Är det ditt mål att dekorera eller rengöra din omgivning? Vill du öka luftfuktigheten eller dämpa ljud? Kanske har du något annat i åtanke?
  • Kan du ge ordentlig vård? Plats är en viktig faktor eftersom växter, löv och andra bladgrönsaker behöver placeras ordentligt för att trivas och överleva. Undrar om du kan ge ditt grönska rätt mängd solljus, vatten och allt de behöver. Du kan inte sätta en växt som behöver särskilt filtrerat solsken i det fönsterlösa hörnet, eller hur?
  • Hur mycket pengar är du villig att spendera? Att shoppa efter växter är en riktig drivkraft, speciellt när man tänker på hur olika prisklassen varierar beroende på art. Tänk på vilken typ av växter du vill ha och hur detta kan påverka din budget för att inte göra några felbedömningar efteråt.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*