Home / Hem / Tips och tekniker för väggmålning

Tips och tekniker för väggmålning

Om du funderar på att renovera dina väggar är färg ett bra alternativ till tapeter. Det finns många målningstekniker som du kan använda för att lägga till färg och struktur i ett rum. Att experimentera med olika kreativa effekter kan leda till ett resultat som inte bara ser vackert ut utan också ger ditt hus karaktär och värde. Moderna inom målningstekniker förändras, men det är en ökande trend för husägare att experimentera med olika kreativa effekter.

De flesta väggmålningstekniker är lätta att uppnå, men ändå extremt effektiva. Väggfärg torkar snabbt och med hårt arbete och lite fantasi kan du få ett imponerande resultat på bara en dag. Bra förberedelser är nyckeln till ett resultat som du vill visa. Läs ommålningstipsen nedan för inspiration.

Förberedelse:

Tänk på följande när du förbereder dig för att måla väggar igen:

  • Fyll i alla hål och slip dem sedan så att väggarna blir ganska släta.
  • Täck alla möbler i närheten med ett stort lakan eller damm.
  • Använd tejp eller dekorband om du vill ha skarpa kanter.
  • Se till att du har tillräckligt med färg för att få nödvändiga verktyg som rullar eller trasor.
  • Träna först på en plan yta, t.ex. en platta eller karta.

Välj färg:

Tips och tekniker för att måla väggmålningar i färg

Tänk på utrymmet du dekorerar och titta på det tillgängliga naturliga ljuset. Bestäm om din vägg kommer att smälta in i rummet eller sticka ut som en funktion. Vill du ha en naturlig effekt eller något mer dramatiskt? Färgen du väljer kan få ett rum att se mindre eller större ut.

Använd färg för att skapa det stämning du vill ha i rummet. Varma färger gör att rummet känns inbjudande, medan mjukblå och gröna skapar en avslappnande effekt. Purpur och röd i ett sovrum kan ge ett elegant samtida utseende. Använd olika nyanser av samma färg på intilliggande väggar om du vill att de ska smälta in harmoniskt.

Stenciler:

Tips och tekniker för stencilväggmålning

Stenciling är ett enkelt sätt att ljusa en jämn vägg. Denna målningsteknik är särskilt effektiv i ett barns rum men kan användas i alla rum. Du kan köpa stenciler i hantverks- eller järnaffärer, eller så kan du göra dina egna genom att klippa den form du väljer från ett starkt kort. Planera ditt avstånd i förväg för att se till att dina stenciler är jämna. Lägg en liten mängd färg på en pensel, håll borsten i rät vinkel mot väggen och applicera den med en knackningsrörelse. Ett enkelt alternativ är att spruta färgen. Se dock till att alla väggar som du inte vill spruta är väl täckta.

Glasyr:

Tips och tekniker för glasyrväggmålning

En glasyr är en mjölkaktig vätska som appliceras på en basfärg. Den förblir våt längre än färg, vilket ger dig tid att skapa dekorativa effekter. Glasyren måste kontrastera med baslacken och fungerar bäst när du använder samma färg i en mörkare eller ljusare nyans. Korrekt torkning av glasyren tar minst 24 timmar. Undvik att röra vid dem under den här tiden, annars finns det en risk att effekten kommer att äventyras.

Röra:

Tips och tekniker för väggmålning

Scumble är en glasteknik som innebär att man målar en genomskinlig beläggning mycket tunt över torr färg i en annan färg. Skumglasyren manipuleras sedan så att en del av den underliggande färgen kan visa sig igenom. Detta används vanligtvis i ljusare nyanser av färg och kan skapa en atmosfärisk, grumlig effekt. Du kan behöva experimentera för att få rätt konsistens, som ska vara krämig och inte för rinnande.

Svamp:

Tips och tekniker för väggmålning

Svamp är en populär konstmålningseffekt som är lätt att använda även för någon som är ny inom målarteknik. Det här är ett riktigt bra sätt att dölja grova eller ojämna väggar. Börja med en fast grundfärg och använd en fuktig svamp för att applicera en annan färgglasyr. Att använda en naturlig svamp har en mindre tät effekt än en syntetisk svamp. Öva innan du bestämmer vilken effekt du föredrar. Om du väljer att använda en syntetisk svamp, skär den i en mer oregelbunden form för bättre effekt. Att använda en tredje färg kan ge ett ännu mer strukturerat intryck. Undvik dock för höga kontrastfärgtoner.

Trasiga:

trasiga väggmålningstips och tekniker

Ragging är en teknik som liknar svamp som använder en fuktig trasa för att applicera glasyren. Du kan använda vilken gammal trasa som helst, strimla den i en korvform eller boll och sedan rulla den i färgen innan du applicerar den på väggen. Effekten är mer strukturerad än att torka, med vikarna och åsarna på fliken ger djup. Omformning av klaffen eller användning av en ny klaff under processen ökar den slumpmässiga effekten. Om det behövs kan du mjuka skarpa kanter med en borste. Denna process kan vara rörig, så det är lämpligt att använda skyddshandskar.

Frottage:

Frottage väggmålning tips och tekniker

Detta är en dekorativ teknik som lägger till struktur och uppnås genom att applicera glasyr på väggen med ett skrynkligt papper. Alternativt kan du applicera den våta glasyren direkt på väggen och sedan ta bort den med papperet. Att skala papperet från väggen skapar en fin fläckig effekt. Du kan använda vilken typ av papper som helst, men undvik allt som innehåller bläck, t.ex. papper. B. Tidning. Du kan experimentera med foderpapper, mjukpapper eller till och med plastfolie för att få den effekt du vill ha. Om du vill ändra det färdiga utseendet kan du hålla en liten bit papper över väggen och sedan borsta glasyren med en pensel.

Verdi Gris:

Detta är en metallfärgeffekt som syftar till att återställa den blågröna färgen på koppar och mässing när den åldras och utsätts för elementen. Detta utseende är särskilt lämpligt för trädgårdsrum med mycket ljus. Tekniken är svårare att uppnå än några av de andra, men det är värt att prova om du vill ha ett äldre utseende. Metalleffekter på stora ytor skapas bäst med en rulle för att undvika penselmärken.

Kornstorlek:

Kornet är avsett att simulera träets utseende. En glasyr appliceras på en primer och sedan dras en kam över ytan för att skapa en kornig effekt. Du kan försöka använda kammar i olika storlekar eller gjorda av olika material för att ändra utseendet. Om du känner dig ambitiös, försök att dra in i spannet för att skapa knutar som du skulle se i naturligt trä. Använd kornets riktning för att få en vägg att se bredare eller smalare ut – horisontell till bred och vertikal till smal.

Marmorering:

Tips och tekniker för marmorering av väggmålningar

Denna teknik, som namnet antyder, härmar utseendet på marmor. Detta kan lägga till en touch av lyx och sofistikering i ditt rum. Använd färger som liknar naturlig marmor, som beige och krämer. Börja med en grundfärg och använd sedan en torr pensel eller ostduk för att skapa vener. Att dabba en naturlig svamp över ytan ger ett djup. Detta tar tid och används bäst på en mindre vägg, t.ex. B. i en nisch eller på en pelare. Applicera lack på förseglaren, damma den sedan med fransk krita och polera den för att ge väggen en glans.

Färdig lackering:

Färdiga lacktips och tekniker för väggmålning

Det är nu möjligt att köpa ett antal specialeffektfärger som skapar en mängd olika tekniker. Detta är det enklaste sättet att få det utseende du vill ha, men dessa färger är ofta dyra. Du kan prova färger som är metalliska, krom, sten eller ljusa. Du kan också köpa färg som gör en vägg till en omedelbar svarta tavla, en riktig vinnare i plantskolan.

Ränder och gränser:

Ränder och kanter1 Tips och tekniker för väggmålning

Använd remsor med färg för ett djärvt utseende genom att sätta tejpremsor på väggen och måla luckorna mellan dem. På samma sätt kan du också använda böjd tejp för att skapa en krusningseffekt. På samma sätt som kornning kan du använda horisontella eller vertikala ränder för att lägga till eller utöka utseendet på ett rum. Kanter är lätta att uppnå med en kontrasterande färg – prova en kant i mitten av ett rum eller en kant bort från taket för ett annat utseende.

Möjligheterna för väggmålningstekniker är oändliga. Prova ett av förslagen här eller använd din fantasi och skapa något unikt. Med tid och ansträngning kan resultaten bli fantastiska. Varför inte prova!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*