Home / Hem / Hur man väljer rätt matta för ett rum

Hur man väljer rätt matta för ett rum

Oavsett om du vill generera värme, ställa in en kontaktpunkt eller bara lyfta upp golv är att köpa en matta ett utmärkt och permanent sätt att anpassa ditt hem.

En matta av god kvalitet håller i flera år och är en bra investering. Förutom att ge ett kallt golv värme kan en matta också förena temat för ett rum och verkligen komplettera utseendet.

Genom smart användning kan vardagsrum definieras tydligt och färgscheman kan kopplas till varandra. Det rekommenderas trotsigt att investera lite tid innan du köper en matta för att tänka på användningen av färg, tygtyp och proportioner. Syftet med denna artikel är att ge dig den kunskap du behöver för att göra rätt val.

Innan du går till butikerna finns det några saker att tänka på, tänka på det praktiska och det övergripande utseendet du vill uppnå i rummet. Det är ingen mening att investera pengar i en produkt som inte är lämplig för dess avsedda användning. Så överväga först och främst själva rummet, storlek och form, belysning, vad det används till och vem som använder det. Det är till exempel obekvämt att köpa en matta som är svår att dammsuga för att få plats i ett rum där hunden sover på den. Bestäm vilket utseende du vill uppnå, forska på marknaden eller hämta inspiration från andra liknande projekt för att få en tydlig bild av vilken matta som passar dig.

Hitta rätt storlek

Hitta rätt storlek Hur man väljer rätt matta för ett rum

Att välja rätt storlek för din matta i förhållande till ditt rum är mycket viktigt. En matta som är för stor kan överväldiga ett rum. Om det är för litet kan det verka på sin plats och kanske misstas för en kasserad handduk!

När du överväger den storlek du behöver, är det en bra idé att mäta utrymmet först och överväga mattans inverkan. Mät också möbler under eller bredvid mattan kommer att ligga. Ställ in en lägsta och högsta höjd och bredd med hänsyn till dessa dimensioner. En matta som ska placeras framför en eld ser alltid konstig ut om den är märkbart mindre än den öppna spisen. På samma sätt kommer en matta som tvingas in i ett trångt utrymme att vikas ut och se klumpig ut och förstöra ett rums övergripande yta.

Ett annat övervägande att tänka på när du väljer den storlek du behöver är mattans färg och om den är mönstrad eller inte. En djärv färg eller upptagen mönster kan se bra ut när den ses på en mindre matta, men ljus och överväldigande när den förstoras. Ett stort område med djärv färg kan också ta upp naturligt ljus från ett rum, vilket gör att det ser smutsigt och mörkt ut.

Lägga till en matta i vardagsrumsgolvet

Lägga till en matta på vardagsrumsgolvet Hur man väljer rätt matta för ett rum

Medan de flesta väljer att ha en matta i vardagsrummet eller loungen, finns det många olika alternativ för det utrymmet. Vissa använder en matta för att skapa ett definierat mysigt socialt utrymme i ett öppet utrymme, andra använder det för att skapa ett öppet område framför soffan eller andra möbler. Storleken och mönstret som valts beror till stor del på rummets ton.

De flesta moderna mönster syftar till ett minimalistiskt utseende med enkla mönster och få ornament. Om detta är ditt mål är en mindre matta under ett soffbord eller bredvid brasan ett populärt val. Eftersom många siktar på en klippfri miljö kan en attraktiv matta bli den viktigaste kontaktpunkten i rummet.

För en mer elegant look, välj en matta som fyller nästan hela golvytan. Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt kanten för att placera skåp och andra väggenheter direkt på golvet. Se också till att det finns tillräckligt med golv under att det visar proportioner för att skapa en kant runt mattan. Det är då möjligt att placera alla soffor och sidobord med alla fyra benen på mattan så att de inte ligger för nära mattans kant.

Lägga till en matta på ditt vardagsrumsgolv2 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Att välja en matta till vardagsrummet, oavsett det övergripande utseendet, hoppas få några bra poäng att komma ihåg.

Mattor ser mycket bättre ut när de står i förhållande till möblerna. En matta som ska ligga framför en möbel bör vara betydligt längre än föremålet.

Se till att mönstret och färgen kompletterar resten av utrymmet. För många mönster kan vara alldeles för många. Köp bara en mönstrad matta om du har en enkel soffa och gardiner, eller om du redan har mönster i rummet, få en enkel matta eller ett matchande mönster. Om du inte har något annat i rummet som har samma färg, överväga att köpa matchande kuddar eller andra föremål för att skapa ett tema.

Om du placerar möbler halvvägs på en matta och halvvägs på golvet är det en bra idé att använda underlägg för att hindra dem från att luta sig

Välja en matta till sovrummet

Sovrumsmatta1 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Många älskar att gå ut ur sängen och känna en fin mjuk matta under fötterna. En matta till sovrummet ger komfort och värme och ger rummet ett färdigt utseende. Att placera en stor matta i sängen och nattduksborden i ett stort rum kan se riktigt snygg ut och skapa en snyggt definierad sovplats. Alternativt kan du lägga några attraktiva mindre löpmattor på vardera sidan av sängen för att ge klass och färg till ett mindre utrymme.

Sovrumsmatta2 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Som i vardagsrummet är det en bra idé att överväga vilka andra mönster och färger som kommer att användas i rummet. Vanliga lakan och gardiner är en bra idé när du väljer en mer dekorativ design.

Vikten av en matta i ett öppet utrymme

Betydelsen av en matta på ett öppet golv Hur man väljer rätt matta för ett rum

Öppna utrymmen har ibland ingen definition av användningen i varje område och verkar kalla och tomma. Ett stort golvyta kan ge möbler ett “flytande” golv, som om de just hade placerats i rummet. Genom att på ett smart sätt placera mattor och möbler kan utseendet på ett öppet utrymme förvandlas till en genomtänkt bostadsyta med tilldelade användningsområden.

När du placerar flera mattor i ett rum, se till att de kompletterar varandra. De behöver inte nödvändigtvis ha matchande mönster, men det hjälper om de har samma färgschema.

Hur man använder mattor färger och mönster

Färgen och mönstret på en matta har en enorm inverkan på ett rum. De kan hjälpa till att sammanföra färgscheman, föra mönster till ett enkelt rum och hjälpa ett litet mörkt rum att känna sig mysigt. Djupet och strukturen kan också förändra mattans utseende i ett rum. Att välja rätt färg kan göra en matta till den perfekta finishen till ett nyligen möblerat rum. När du bestämmer vilken färg eller ett mönster du ska välja för en matta, bör flera aspekter övervägas.

En stor, färgglad matta gör att rummet blir ljusare och större, även om det är mer benäget att färgas. En mörkare matta hjälper till att dölja fläckar och fläckar och ge ett rum en mysig, varm känsla.

Hur man använder färger och mönster på en matta Hur man väljer rätt matta för ett rum

Orientaliska och persiska mattor ger ett rum en distinkt och traditionell känsla och passar bäst för antika möbler och traditionella dekorationer. Ett mer modernt tema är mer lämpligt för en djärv geometrisk design med färgblock och raka linjer. Du borde kolla in olika typer av mattor innan du fattar ett beslut.

Ett vanligt rum kan dra nytta av en ljust mönstrad matta för att ge personlighet. Om möblerna i ett rum redan har mönster kan en enkel matta i en huvudfärg verkligen hjälpa till att sammanföra hela rummet.

När du väljer en färg rekommenderas att du använder minst en av de färger som redan finns i rummet för att säkerställa att den inte går förlorad i rummet.

Använda färger och mönster på en matta2 Välja rätt matta för ett rum

Titta på det bästa valet av tyg för en matta

A-Matt-tyger-bör-också-övervägas1 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Tyget som används för en matta spelar en central roll i det övergripande utseendet och kvaliteten. En mängd olika naturliga och syntetiska alternativ finns i många olika stilar.

När du väljer ett tyg är det viktigt att överväga var mattan ska placeras. Om det troligtvis kommer att bli kraftigt slitage, se hur lätt det är att hålla det rent så snart du troligtvis behöver byta ut det. Detta är billigare alternativ kan vara mer meningsfullt om du vet att det sannolikt kommer att förstöras.

A-Matta-tyger-bör-också-övervägas2 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Att använda ett mer fluffigt eller pälsigt tyg kommer att ge en lugnande och lyxig känsla i alla rum, även om det kan vara svårare att rengöra. Leta efter ett mer hållbart tyg i en hall eller i ett mycket trafikerat rum medan sovrummet och vardagsrummet är mer benägna att använda ett mjukare, mindre motståndskraftigt tyg.

Naturliga fibrer eller syntetiska?

Naturfibrer eller syntetiska1 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Många olika material kan användas för att tillverka naturliga fibermattor, inklusive päls, ull, bomull, jute, sisal och hampa. De förpackas vanligtvis och vävs sedan in i en matta. Mattor tillverkade av naturliga fibrer är vanligtvis av hög kvalitet och hållbara.

Naturfibrer eller syntetiska2 Hur man väljer rätt matta för ett rum

Syntetiska mattor är vanligtvis tillverkade av nylon och andra konstgjorda fibrer, ett billigare alternativ till naturfibrer. Det finns många olika stilar på marknaden. En syntetisk matta av god kvalitet kan se ut och kännas väldigt lik äkta ull eller päls, men passar bättre för vardagliga rengöringsprodukter. Det är möjligt att ha syntetiska mattor med en mängd olika strukturer, från en mer traditionell mattkänsla till ett lurvigt fuskfårskinn.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*