Home / Hem / Hur man väljer färgfärg för din interiör
Hur man väljer färgfärg för din interiör

Hur man väljer färgfärg för din interiör

Att måla om ditt rum eller välja rätt färger för ditt hem är det första steget i att göra en uppfriskande förändring. Det behöver inte sägas att målning kostar inte en förmögenhet, men det är mycket troligt att det kommer att öka priset på ditt hem om du bestämmer dig för att sälja det någon gång.

Hur väljer du sedan rätt färger för ditt hem? Svaret beror på många relevanta faktorer. För att hjälpa dig att bestämma har vi sammanställt tips om hur du väljer den bästa färgen och förvandlar ditt hem till den mysiga fristad du alltid velat ha.

bli inspirerad

Hur du väljer färgen för din inredning 1 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Peg Berens Interior Design LLC

Inspiration är brytpunkten för att välja hur du väljer färgen för din interiör. Alla idéer är viktiga, och du kan skapa ditt eget schema, inklusive alla dina favorittoner och toner: färgen som påminner dig om din barndom, färgen på dina ögon, färgen som avbryter den tropiska känslan som lämnade efter det sista i Semester är kvar i ditt hjärta.

Allting går!

Hur du väljer färgen för din inredning2 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Tara Bussema – Snygg organisation och design

En sak att komma ihåg är att överväga vanliga färgnämnare. Vill du ha en specifik färg i olika färger? Ska det vara lätt eller tyst?

Du kommer att bli förvånad över vad din kreativitet har att erbjuda och du kommer snart att få en kort och tydlig lista över de färger du vill använda.

Prova först

Hur du väljer färgen för din interiör 3 Hur du väljer färgen för din interiörBildkälla: Leland Interiors, LLC

Även om du tycker att detta är den mest underbara färgen i världen, vet du aldrig hur det kommer att gå med den stil som du redan har implementerat.

Inte säker, det är alltid bättre att ta ett litet första steg och experimentera med ett enkelrum eller till och med en enda vägg. Med rymden menar vi rum med mindre mottaglig karaktär, som små hallar eller toaletter.

En accentvägg är också den mest lämpliga idén där. Den här tekniken är bra för att se hur resultaten av all din målning skulle se ut, och när du väl är nöjd med det du ser går du snabbt vidare. Faktum är att måla ditt hem är ett äventyr!

Tänk på vad du redan har

Hur du väljer färgen för din inredning 4 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Colin Cadle Photography

Om du är osäker på vilken färg du ska välja, tänk på de “dolda incitamenten” ditt utrymme erbjuder: mattor, gardiner, golv eller klädsel visar vilken färg som passar dig bäst.

Om huset inte är möblerat alls, lämna målningen för de slutliga färgerna många och lätta att byta, vilket inte är fallet med den enda mattan som verkligen får din uppmärksamhet.

Möblernas roll är också enorm och kan ibland vara avgörande.

Kom ihåg att du inte har pengar eller tid att renovera varje år, och det är därför du måste välja en koordinerande färg som inte bryter harmonin. Varför ska du slänga de möbler du har valt så länge? Det är ingen mening alls!

De tre huvudreglerna

  • Ingen sa att använda en enda färg, men om du vill ha mer, låt maxantalet vara tre. För det andra, överväga om dessa färger passar bra med varandra: om du till exempel har valt två djärva färger, låt den tredje vara neutral för att lugna ner platsen.
  • När du väljer färger, gör det modigaste ditt första val. Du måste hitta neutraler som matchar detta, inte tvärtom.
  • Var modig och experimentera! Färg är inte något du investerar i en gång och det kan ändras väldigt enkelt!

Titta på färghjulet

Hur du väljer färgen för din inredning5 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Rensa arkitekter

Bli expert! Ta en titt på standardfärghjulet och lär dig hur färgkombinationer fungerar för att hjälpa dig välja den bästa paletten för ditt hem.

Bekanta dig med primära, sekundära och tertiära färger och hur du kan få dem att fungera tillsammans.

Bli bekant med ämnen

Hur man väljer färgen för din inredning6 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Ohashi Design Studio

“Färgordförrådet” bör bli en lek för dig! Det är bra att ha professionell rådgivning, men råd är värdelösa utan ordentlig förklaring:

  • Termen nyans används för färger. Röd kan vara en nyans, blå kan vara en nyans, vilken annan färg som helst kan vara en nyans.
  • Nyanserna är uppdelade i ljusa och mörka nyanser.
  • Mättnaden representerar till exempel graden av dominans av en färgton, medan rött långsamt rör sig mot rosa blir det mindre dominerande.
  • Intensiteten definierar om en färg är lysande eller inte. Rena nyanser som rött är uppenbarligen mer intensiva än kombinationer av två eller flera färger. Den dominerande nyansen är vanligtvis den mest intensiva.

Varm mot kyla

Hur du väljer färgen för din inredning 7 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Elad Gonen

Det grundläggande sättet att skilja färger är att placera dem i kolumnen “varm” eller “kall”. Som varma färger har de röda, orange, rosa och ofta gula, medan de svala är blå, grön och lila.

Varje färg har en speciell effekt på stämningar och känslor, och detta kan vara din främsta guide för att ge ditt utrymme det humör det förtjänar.

Färger i tjänsten av intimitet

Hur du väljer färgen för din inredning8 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Brian Patterson Designs, Inc.

Om du tycker att ditt utrymme ser grottlikt ut, sätt väggarna närmare varma och mysiga färger. Rött är ett bra val eftersom det är starkt och mörkt och absorberar ljuset perfekt.

När du har att göra med ett motsatt fall, nämligen ett mörkare och mindre rum, välj svala och dämpade toner så att platsen känns luftig och rymlig.

Se upp för flödet

Hur du väljer färgen för din inredning9 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Borden Interiors & Associates

Har du någonsin gillat en plats där alla rum målades i olika färger? De flesta gör det inte, särskilt i öppna planritningar som är staplade med massor av inkonsekventa färger.

Om du själv har en öppen planlösning, använd bara en färg för hela rummet. Andra färger är tillåtna, men bara som små accenter.

Titta på stämningen

Hur du väljer färgen för din inredning10 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Studio godis

Färger har mycket att göra med humör, särskilt när de används för att förbättra atmosfären i ett rum.

Det vanligaste valet för en hemtrevlig och lugn miljö är kricka och grön, medan de varmare motsvarigheterna gör ett bra jobb med lekrum och interaktiva utrymmen.

Undertoner

Hur du väljer färgen för din inredning11 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Landry & Arcari-mattor och mattor

Färger ser inte alltid lika ut. Deras utseende beror på position och placering. Med undantag av blått, rött och gult blandas alla andra färger. Om du till exempel lägger en orientalisk matta framför en vit vägg kan väggen ta på sig rosa undertoner!

Saken med övertoner är att de inte kan förutsägas, åtminstone inte i tid. Ändå kan du gå till en målarbutik och konsultera kontoristen. De kan kanske hjälpa dig att hantera dessa problem.

Underskatta inte belysningen

I själva verket erbjuder de flesta färgbutiker ljuslådor för att testa sina färgchips innan de köper:

  • Den verkligaste färgen syns i dagsljus
  • Glödlampor får färger att få gula och andra varma toner
  • Lysrör orsakar vanligtvis skarpa blå färger i alla färger.

Om du använder en stark färg över stora fönster ser den därför ännu djärvare och mer dominerande ut. Men när du applicerar det i ett rum med glödlampor ser det bara perfekt ut.

Färger i rymdens tjänst

Hur man väljer färgen för din inredning12 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Tom Stringer designpartner

Ägare av rum med rymdproblem bör överväga ljusa, neutrala och pastellfärgade toner för sina väggar (kräm, vit, beige) eller en ljusare ton i en sval färg (antingen grön eller blå).

Båda taktikerna används för att få rummet att se större ut än vad det faktiskt är, eftersom ovanstående färger reflekterar ljus. Ett misstag som bör undvikas är dekorationer med hög kontrast – de måste också vara neutrala, annars är den visuella expansionen inte meningsfull!

Vita och liknande färger är också lämpliga för visuellt “lyftande” tak. Tak är dock lite specifika eftersom du kan få dem mörkare också och passar lyftändamålet genom att lägga till en högblank färgglans.

Intressanta trimlösningar

Hur du väljer färgen för din inredning13 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Grön soffa inredning

De flesta av oss skulle stanna på den säkra sidan och lägga till neutrala färger i fönster, lister och dörrar för att matcha våra lugna färgscheman.

Om du inte är redo att experimentera, applicera bara en lite mörkare nyans av färgen du använde för väggarna. Men om du känner dig äventyrlig och vill göra platsen markerad är mörka nyanser en utmärkt idé för dig.

Täck över bristerna

Kom ihåg att brister och fula föremål ser mer märkbara ut när de är täckta i mörka färger. Om du försöker dölja dem, använd en palett med låg kontrast.

Platta och lågblanka färger är perfekta för väggfel. Du bör välja dem över högglansfärger som reflekterar ljus och uppmärksammar oegentligheter och ojämna ytor.

Den säkra sidan: Neutral

Hur du väljer färgen för din interiör 14 Hur du väljer färgen för din interiörBildkälla: Allard & Roberts Interior Design, Inc.

Neutraler är bra eftersom de smälter in i vilken färg som helst, och designers rekommenderar dem att spela på den säkra sidan.

De kommer att göra det klart att neutrala är det enda acceptabla valet för ett avkopplande hem, och de kommer att föreslå varhelst det finns en chans att huset kommer att säljas (uppenbarligen letar potentiella ägare alltid efter en plats som kan anpassas till sina möbler). .

Håll shoppinganteckningar

Hur du väljer färgen för din inredning15 Hur du väljer färgen för din inredningBildkälla: Duckworth Interiors

Om du köper färg, ta ett kort och skriv ner företagets namn. Det är ännu bättre att skriva ut kontaktinformationen.

Detta har fördelen att du alltid kan komma tillbaka och be om samma färg. Även om du just köpt ett prov, ville du prova. Butiker säljer vanligtvis alla färgtyper och färger, och du måste komma ihåg det exakta namnet / numret på det du gillade mest.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*