Home / Hem / Hur man dekorerar med antika mattor
Hur man dekorerar med antika mattor

Hur man dekorerar med antika mattor

Antika mattor behöver inte bara vara en engångsdammig sak som du inte behöver eller vill använda. En antik matta, om den används på rätt sätt, kan lägga sofistikering och djup till ett hem.

Med lite läsning och forskning kan du lära dig att dekorera med antika mattor för att lägga till en snygg ny inredning i ditt hem genom att köpa den eller till och med använda en gammal matta från din.

Den perfekta storleken

Hur man dekorerar med antika mattor 7 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Highland Homes, Inc.

Det är viktigt att hitta en balans när du placerar en matta i ditt rum. En bra ekvation för detta är att subtrahera 2 eller 3 fot från ditt rums bredd och längd, som du måste mäta i förväg.

Måtten du har i slutet är perfekta för mattan du vill köpa så att den harmoniserar utrymmet och pryder den med en balanserande estetik.

En orientalisk matta för din hall

Hur man dekorerar med antika mattor 6 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Kate Marker Interiors

Varför inte lägga till lite färg och stil i din hall genom att lägga till en intressant bit som en liten persisk eller orientalisk matta som är ungefär 3 x 5 eller 4 x 6 tum? De kan också placeras bredvid din säng framför byrån, eller så kan du till och med gruppera dem med andra möbler och skapa ett trevligt och trevligt arrangemang.

Blanda samtida design

Hur man dekorerar med antika mattor 5 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Dawn Willis, AKBD – Great Spaces Inc.

Vem sa att något antikt eller vintage inte passar bra med ett modernt utrymme? Vintageartiklar används idag i moderna stilar. Att sätta en matta i ett rum som är en tankeväckande blandning av det gamla och det nya är ett utmärkt sätt att bygga en bro mellan de två.

Utseendet på en antik matta i ett modernt rum kan också vara ett bra tecken på äkthet, om mattans färg matchar paletten i rummet.

Hur man kombinerar med mönstrad tapet eller klädsel?

Hur man dekorerar med antika mattor15 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Landry & Arcari-mattor och mattor

En mjuk och subtil matta passar bäst i ett rum med kraftigt mönstrad tapet eller klädsel. Om din matta är mönstrad, försök att hålla möblerna och väggarna mer subtila så att du kan hålla utrymmet balanserat. Det är en bra kontrast som inte överväldiger utsikten.

Ett konstant färgtema

Hur man dekorerar med antika mattor14 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Arkitekt Mason Kirby Inc.

Använd liknande färger när du kombinerar en orientalisk matta och dess mönster med det rum du planerar att lägga i. Att behålla en konsekvent visuell effekt är en smart idé.

Om du till exempel vill kombinera en matta av bruna och blå toner är det perfekta alternativet att ha en subtil kombination av dekor, konstverk och kuddar i rummet som matchar dessa färger.

Färgade mattor: ett modernt tag

Hur man dekorerar med antika mattor 4 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: McCroskey Interiors

Försök att modernisera din matta genom att färga den i önskad färg. På så sätt kan du behålla den vintage charmen samtidigt som du ger den ett djärvare utseende. På det här sättet blir den färgade mattan kontaktpunkten som får ditt rum att lysa.

Moderna stilar i kombination med sådana personliga uttalanden avger den eleganta och lyxiga atmosfären som du kan skapa själv.

Skador från tunga möbler

Möbelns vikt fördelas bäst med glas eller andra underlägg. Om du lägger tunga möbler på mattan, till exempel ett matbord eller en soffa, var noga med att använda underlägg för att undvika att skada mattan.

Orientaliska mattor kan användas för att ansluta rum

Kompletterande men annorlunda mönstrade mattor kan placeras om du vill koppla ihop två av dina rum. En persisk matta eller orientalisk matta ihop under ett bord kan enkelt fylla klyftan mellan rummen samtidigt som det är ett utmärkt sätt att dekorera.

Matchande möbler

Hur man dekorerar med antika mattor2 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Linda McDougald Design | Vykort från Paris Home

Varför inte använda mattans färger vid inredningen av rummet? Prova till exempel att blanda bruna möbler med en brun matta. Om mattan du har valt är en mer iögonfallande färg som du inte vill använda på din vägg eller skåp, kan du använda den på mindre delar som ett soffbord, fåtölj eller annan mindre dekor.

Genom att uppnå denna enhetliga effekt kan du fortfarande se till att mattans mönster förblir den accentuerade delen av rummet.

Högre trafikområde

Hur man dekorerar med antika mattor12 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: JA Hand Construction, Inc.

Använd mönstrade mattor i de områden där trafiken är mest. Mönstret gör att slitage och alla typer av skador är mer troliga i ett område med mycket trafik som är mindre synliga på mattan.

Från golvet till väggarna

Varför inte prova något annat? Om du gillar en matta så mycket kan du faktiskt visa den. Det behöver inte bara ligga på golvet, du kan också hänga upp det som en konstnärlig inredning.

Det finns ingen gräns för användningen av antika mattor när huvudpoängen är att visa upp sin skönhet.

Lägg till en orientalisk matta i vardagsrummet

Hur man dekorerar med antika mattor1 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Landry & Arcari-mattor och mattor

Det är okej att lägga en orientalisk eller persisk matta på din matta eftersom en matta alltid är ett trevligt tillbehör. Du kan använda den för att täcka över mattan om det finns fläckar eller slitna delar som du vill dölja.

Se till att mattans färg kompletterar mattan. Mattan fräschar inte bara upp rummet utan ökar dess glans.

Kontrasterande neutrala

Hur man dekorerar med antika mattor10 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Brownhouse Design, Los Altos, CA.

Om du vill ha en orientalisk matta med ett mer subtilt utseende kan du alltid använda neutrala färger för att göra den mjukare och inte märkbar alls.

Det är ett utmärkt sätt att integrera din matta samtidigt som du uppmärksammar något annat. Det är säkert att välja det här alternativet eftersom du inte riskerar att överväldiga eller överstimulera rummet.

Visuell väg

Du kan skapa en väg med dina mattor genom att placera långa rektangulära mattor sida vid sida. Detta görs bäst i rum som kök eller badrum. Det är ett trevligt sätt att skapa ett intressant utseende och känsla av ordning i ditt hem.

Gå Medelhavet

Hur man dekorerar med antika mattor 9 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Margaux Interiors

Ett traditionellt utformat rum är inte det enda rummet som rymmer en antik matta – du kan också åka till Medelhavet.

Slående möbler ser bäst ut med denna typ av matta. När du på ett förnuftigt sätt har kombinerat möbelns färger med mattans färger har du ett recept på ett väldesignat rum. Håll dina toner nära varandra så kan du inte missa det!

Mindre mattor

Hur man dekorerar med antika mattor 11 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Denai Kulcsar Interiors

Du kan lägga en liten matta bredvid din säng som blir ett litet litet tillbehör. Glöm inte att hålla det proportionellt; Mattans bredd bör vara minst 1 fot längre än sängens bredd.

Svartvit

Hur man dekorerar med antika mattor8 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Taylor & Taylor, Inc.

Detta är ett annat sätt att tunna mattan så att den smälter in lätt och inte lyser för djärvt. Du kan till och med färga rummet genom att hämta inspiration från mattans färger – väggar, möbler och till och med dekorationen i samma färg.

Mönstret är fortfarande den del av mattan som väcker viss uppmärksamhet, men tack vare bakgrunden i samma färg är den fortfarande mjuk.

Matbord

Hur man dekorerar med antika mattor3 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Marlene Wangenheim AKBD, CAPS, allierad medlem ASID

Proportionalitet är också viktigt här. Om du planerar att lägga din matta under ett matbord borde mattan vara 2 meter längre på vardera sidan om bordet, eller så ska en sådan lång matta placeras under.

Bortsett från den uppenbara estetiska påverkan som detta erbjuder, erbjuder det också komfort eftersom stolarnas drag inte påverkas om det finns tillräckligt med matta bakom dem.

Placera en orientalisk matta i vinkel

Det är ett intressant sätt att ge det orientaliska utseendet en twist genom att placera det i en vinkel för att göra ett uttalande och göra utrymmet lite djupare. Detta kommer mycket sannolikt att uppmärksamma din matta och se äkta och bekväm ut.

Bohemisk inredning

Hur man dekorerar med antika mattor13 Hur man dekorerar med antika mattorBildkälla: Laidlaw Schultz arkitekter

Orientaliska och persiska mattor kan idealiskt integreras i ett rum med bohemisk design. De bidrar till stämningen och utseendet. En röd och blå persisk matta med ett unikt mönster kommer definitivt att lysa bredvid ett överkast av rosa, blå och orange blommor. Även ett sovrum med en antik sängram och bleka väggar kunde perfekt matcha en sådan matta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*