Home / Hem / Att designa med varma och svala färger är något annat

Att designa med varma och svala färger är något annat

När det gäller inredning är färger inte valda som standard. Att arbeta med färger verkar enkelt vid första anblicken, något som att välja din favoritfärg till ditt favoritrum.

Detta är dock mycket långt ifrån sanningen! Bra resultat från slumpmässiga beslut är ren lycka, men att veta ingenting om färger och kombinationer kommer osannolikt att göra någon av oss glada, speciellt om vi siktar på ett professionellt utseende.

Det första vi bör veta om färger är att de är uppdelade i varma och kalla, och att design med varma och svala färger är något helt annat. Är du redo att upptäcka kärnan i att använda varma och svala färger i ditt interiör? Låt oss börja!

Varma färger och svala färger

Att designa med varma och svala färger är annorlunda1 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Raffinerad LLC

Detta är den grundläggande, ganska självförklarande uppdelningen av färgerna på färghjulet. Varma färger är orange, röd, gul, grädde och beige. medan blå, grön och grå är cool.

De är tydligt mittemot varandra i färghjulet, vilket samtidigt visar oss de resultat vi skulle få genom att blanda. Även grönt kan vara en hybrid, förutsatt att du fick det genom att kombinera blått och gult.

Hybriden kan vara varm eller kall, beroende på den dominerande mängden varma / kalla färger i blandningen (limegrön är betydligt varmare än kellygrön, som innehåller en stor dos blå).

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda2 Att designa med varma och svala färger är något annorlundaBildkälla: Tony Murray Photography

När du dekorerar med varma och svala färger måste du veta att varje nyans varierar beroende på mängden svartvitt som vi har lagt till för att förvandla nyanser och nyanser.

När du gör ett rum lättare blir det vanligtvis svalare. På samma sätt gör en liten dos rika och mörka toner det varmare.

Varma färger

Att designa med varma och svala färger är annorlunda3 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Martha O’Hara Interiors

Som jag sa är rött, gult och orange de färger som anses vara varma och de har en övergripande energigivande effekt på vårt sinne och kropp (ökning av adrenalin, ökning av blodtrycket, ökning av andningshastighet och temperatur etc.). Ju starkare de är, desto starkare blir denna effekt.

Man tror att detta är drivkraften bakom kända varumärken och kampanjer som markerar otrolig framgång i detta konsumentsamhälle, som Coca-Cola och Ferrari.

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda4 Att designa med varma och svala färger är något annorlundaBildkälla: Billy Beson Company

Därför bör varma färger användas i sociala utrymmen, i rum där du lagar mat, tar emot gäster eller där dina barn leker och lär sig.

Strategin har tagits emot väl av kända barer och restauranger som är framgångsrika eftersom de använder färger för att få människor att känna sig välkomna och bekväma.

Kalla färger

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda5 Att designa med varma och svala färger är något annorlundaBildkälla: Sarah Kidder Design

Kalla färger, till exempel blå, har en lugnande och lugnande effekt. Medan varmare nyanser påminner om sol och värme, är kallare toner bäst associerade med vatten och himmel.

Uppenbarligen behöver vi en så lugn atmosfär i många rum för att hålla våra tankar organiserade och våra sinnen skarpa.

Att designa med varma och svala färger är annorlunda6 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Michael Lyons arkitekt

Detta blir blått till det ultimata affärsvalet för både uniformer och interiörer (tänk polisen eller tjänstemännen i din lokala bank).

Blå och grönt är de vanliga färgerna i viktiga institutioner, kontor eller delar av logotyperna för klubbar och föreningar som vill vara organiserade och pålitliga.

Rollen av svartvitt

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda7 Att designa med varma och svala färger är något annorlundaBildkälla: Kathleen Ramsey, allierad ASID

Som du säkert vet, anses svartvitt inte vara riktiga färger (svart står för alla färger medan vitt står för ingen färg alls) men det hindrar dem inte från att ha sina egna svala / varma egenskaper.

Många är förvånade över att ta reda på det, särskilt när de förstår att det är viktigt att veta för att dekorera sina hem:

Vit är det coolaste.
Svart är det varma.
Oväntat, eller hur?

Att designa med varma och svala färger är annorlunda8 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: M / I-hus

Det betyder att ditt säkra vita val för att måla ett helt rum är coolt och du måste tänka på lekfulla och färgglada tillbehör för att göra det bekvämt och inbjudande.

Svart, å andra sidan, är naturligt varmt och du bör använda det med försiktighet för att inte överväldiga det. Kontrasten mellan de två är ett klassiskt bra val.

Med brunt

Att designa med varma och svala färger är annorlunda9 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Maracay Homes Design Studio

Brown är typiskt naturligt, och i designvärlden räcker det ibland för att göra en plats varm och bekväm. Det är inte en färg i sig, utan en kombination av svart, gul, röd, orange, grön eller till och med lila.

På grund av detta anses brunt vara ett neutralt val som påminner om trevliga saker (choklad, kaffe, etc.) och naturen. Psykologiskt är brun en avslappnande färg som får oss att känna oss trygga och säkra. Därför använder folk dem oftast hemma.

Varmbruna lösningar används på grund av deras välkomnande karaktär, något som polerat vackert parkettgolv som exponerar din välkomnande anda och utmärkta smak. Opolerat trä eller liknande strukturer fungerar bra för rustika rum.

Balans

Att designa med varma och svala färger är annorlunda11 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Tom Stringer designpartner

När det gäller både varma och svala färger, bör du inte begränsa dig till en enda. För mysiga och hemtrevliga platser där varma färger dominerar bör det finnas minst en sval nyans för att förbättra den visuella balansen.

Detsamma gäller i motsatt situation, både för balanser och för kontraster.

Tänk på det totala flödet i ditt utrymme för att effektivt applicera både varma och svala färger. Försök att uppskatta effekterna av angränsande rum, deras specifika brister och egenskaper, tillgång till ljus och storleksbegränsningar.

Gör upplevelsen roligare genom att använda tilltalande kontraster, ungefär som en varm vaniljhylla på en vägg målad mörkblå.

Att designa med varma och svala färger är annorlunda10 Att designa med varma och svala färger är annorlundaBildkälla: Digs Design Company

Färger är kärnan i dynamiken, och deras “temperatur” är ett exakt mått på hur mycket människor skulle tycka om att titta på dem.

Ditt färgval bör bero på det humör du vill väcka. Om du letar efter en blyg och intim plats, gå efter varma toner istället för coola. Om du vill ha lugn är din lösning blå!

När du väljer färgtemperatur ska du först tänka på rummets storlek. Varma och lätta nyanser i små utrymmen är lite klaustrofoba, medan svala visuella utrymmen ger luftighet.

80/20 regel

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda12 Att designa med varma och svala färger är något annorlundaBildkälla: 3wiredesigns

Glöm inte: starka färger bör användas sparsamt för att punktuera ett rum, inte för att definiera det helt. Rekommendationen för universell design är 80% av de neutrala färgerna i kombination med 20% av de starkare.

Faktum är att teorin liknar smink: bara en liten del av kvinnans ansikte är täckt av rött läppstift, resten är blek och neutral. Så balanserar du också rum.

80/20-regeln säger att färger spelar en viktig roll i alla rum och att det beror exakt på om ett rum väcker uppmärksamhet eller inte.

Det är därför det är bra att använda dem på accentytor som väggar, mjuka mattor, stora gardiner eller till och med stolar. Färgerna är bara tillräckligt starka för att ge rummet allt det behöver för att vara attraktivt. Och det är inget mer än 20% starka färger och 80% neutrala färger.

Färgpsykologi

Att designa med varma och svala färger är något annorlunda13 Att designa med varma och svala färger är något annatBildkälla: Colin Cadle Photography

Låter komplicerat nu, men färgpsykologi är en av de saker som människor särskilt kommer ihåg när de dekorerar sina hem. Detsamma gäller den grundläggande åtskillnaden mellan varma och svala färger och de hybridresultat som kan uppnås vid blandning.

Att ta hand om de grundläggande principerna för färgpsykologi är viktigt för att upprätthålla ett utrymme som väcker de exakta känslorna vi skulle vilja ha när vi tillbringade vår tid där.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*