Home / Hem / 7 skäl till varför du ska byta till LED-lampor

7 skäl till varför du ska byta till LED-lampor

Cirka 700 miljoner glödlampor används i hushåll i Storbritannien. Det är i genomsnitt cirka 25 glödlampor för varje brittiskt hushåll. Med tanke på den höga energiförbrukningen för belysning är det inte förvånande att en stor del av hushållen har beslutat att byta till LED-lampor.

Eftersom belysningskostnader står för upp till 20% av en månads energiräkning, bör alla åtminstone överväga att byta till LED-lampor. Här är sju skäl till varför byte är ett klokt val.

1. LED-lampor använder mindre energi

Jämfört med en glödlampa eller en halogenlampa använder det genomsnittliga LED-ljuset faktiskt cirka 90% mindre energi. Om du till exempel har en 50W-lampa kan du byta ut den med en 5W LED-lampa och få ett liknande resultat.

Dessutom genererar den konventionella glödlampan en betydande mängd värme innan den producerar ljus. Med en LED minskar värmeproduktionen kraftigt, vilket innebär att mindre värme slösas bort och därmed mer energi sparas.

2. Mindre utbyte

Om du är den typiska personen har du förmodligen slut på glödlampor regelbundet. De goda nyheterna med LED-lampor är att de håller längre, upp till 50 gånger längre än glödlampor.

7006_Nordlux_7006026_3 7 skäl till varför du ska byta till LED-lampor

Lysdioder består av halvledare som producerar ljus när elektroner passerar genom dem. Eftersom de inte genererar mycket värme håller dioderna i glödlampan mycket längre. De är också utrustade med aluminiumvärmare för att absorbera den genererade värmen. Båda dessa orsaker betyder att du inte behöver byta glödlampor så ofta.

3. Mer mångsidighet

En annan bra sak med LED-lampor är att du kan hitta en lampa i ett temperaturintervall om du inte gillar den typiska gula / vita färgen. Detta gör det enkelt att få din stämningsbelysning rätt i alla rum i huset. Du kan också använda olika Led-lampor och använd LED-lampor i olika inställningar.

Kallvit är till exempel traditionell i badrum och kommersiella områden. Varmvit används oftare i hem och kontor. Slutligen kan du använda en mycket varm vit i ett vardagsrum eller sovrum för en avslappnad atmosfär. Eller så kan du bli kreativ med färgerna om du försöker bygg ett lekrum eller lounge. Möjligheterna är nästan obegränsade.

4. Omedelbart ljus

Det finns inte många saker så irriterande som att tända ljuset och vänta på att det ska nå sin fulla intensitet. Glödlampor tänds så småningom, men det tar lång tid att lysa upp helt. LED-lampor producerar å andra sidan omedelbart ljus.

3031_Eglo_3031828_3031899_3031907_3031895 7 skäl till varför du ska byta till LED-lampor

Detta gör dem till ett utmärkt val för områden där du vill ha maximal ljusstyrka direkt. Även om du inte gör hela omkopplaren till lysdioder, överväga dem för en garderob, källare eller loft där du behöver komma in och ut snabbt.

5. Bättre för miljön

När du letar efter sätt att gå grönt kan glödlampor göra en betydande skillnad. Inte bara använder LED-belysning mindre energi, det är också ett bättre val eftersom lamporna kan återvinnas.

Äldre CFL-energisparlampor innehåller kvicksilver som måste kasseras på ett säkert sätt. Nyare LED-lampor är lätta att återvinna, vilket innebär att de har mindre miljöpåverkan.

6. Prissänkningar

För vissa människor har de ursprungliga kostnaderna för LED-lampor varit en oöverkomlig faktor. Eftersom lysdioder först lanserades till ett högt pris, bär de fortfarande en del av den stigmatiseringen. LED-lampor blir dock dyrare och billigare.

6722390_1.5 7 skäl till varför du ska byta till LED-lampor

Även om priserna varierar beroende på var du köpte den och andra faktorer, säljs nu vissa LED-lampor till en tredjedel av sitt ursprungliga pris. När du funderar på hur mycket du sparar på el, kommer du att upptäcka att LED-lampor faktiskt är av stort värde. Och om du vill spara ännu mer, köp i bulk.

7. Dimbar belysning

Även om du behöver en inbyggd LED-drivrutin är det idag fler och fler LED-lampor som är helt dimbara. När den används med en korrekt Energieffektiva Dimmerbrytare, de har samma prestanda, bibehåller sin energieffektivitet och utan märkbara färgförändringar.

De flesta lysrör är antingen inte dimbara eller det finns en märkbar förändring av dimningsförmågan. Om du vill ha mer kontroll över din belysning är LED definitivt vägen att gå.

Slutsats

LED-lampor är ett utmärkt val på grund av deras mångsidighet och energibesparing, varför fler och fler människor ger upp sina glödlampor till förmån för lysdioder. Du kommer att märka en betydande skillnad efter att du bytt till LED-lampor och du kommer att vara glad att du gjorde ändringen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*