Home / Hem / Vackra idéer för sänggaveldesign
Vackra idéer för sänggaveldesign

Vackra idéer för sänggaveldesign

Huvudgavlar är obligatoriska element i ett vackert och elegant sovrum, även om de inte är absolut nödvändiga.

Istället kommer husägare med intressanta DIY-huvudgavelidéer för att komplettera inredningen på vilket sätt de vill, ändra och anpassa stilar och göra deras sovsal mycket bekvämare.

Du kan köpa dem eller använda hemlagade huvudgavlar istället, men på något sätt står du inför ett överväldigande utbud av idéer att tänka på.

Här är en antydan till vanliga inredningsmetoder som kan vara till hjälp: Återvunna trägavlar får fart i alla typer av sovrum, särskilt i rustika scenarier där struktur och åldrande smälter sömlöst.

Bland trägavlarna väljer husägare ofta bärgade pallgavlar, som förskönar den stabila och strikta strukturen hos elementen och bättre matchar dem med rummets färgschema.

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen11 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Modern Antiquity, LLC

Oavsett färg och struktur får trägavlar att sovrummen ser mysigare och varmare ut, och det är precis därför människor väljer dem.

DIY trägavlar är ganska svåra att göra, men inte omöjliga. Det kan ta lite tid att få det resultat du vill ha, men den kompromisslösa och anpassningsbara karaktären hos trägavlar är helt värt det.

DIY-huvudgavlar och billiga huvudgavelidéer

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen2 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Laura från Pembroke

Ditt sovrumsgavel, vare sig det är en dyr designergavel eller en produkt av dina hemlagade sänggavelidéer, spelar rollen som ett centralt element som stöder sovsalens dramatiska och naturliga uttalande.

De ger dig en mysig och rustik touch så att du känner dig bekväm i ditt sovrum. Samtidigt ser de utsökta och mycket eleganta ut. Här är några bra förslag att tänka på:

Återvunna trähyllor

Söta drömmar-med-dessa vackra-huvudgavel-design-idéer3 vackra-huvudgavel-design-idéerBildkälla: WB Homes, Inc.

Du kan göra ditt sovrum fantastiskt genom att helt enkelt planka trähyllor över sängen, helst klädda i ett material som liknar sängkläderna.

Antracit, ull senapsgalva och grå är bara några av de idéer som du kan kombinera med billiga kuddar och mattor. Du kan också anpassa ditt återvunna trägavel med hyllor.

Trägavlar i moderna miljöer

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen5 Vackra Headboard Design IdéerBildkälla: Studio 212 Interiors

Trähuvudet ser bedårande ut i rustika och traditionella sovrum, men en överdådig konsistens och lite lack ger dem extraordinära effekter och gör dem perfekta för att dekorera ett modernt utrymme också.

Ett modernt scenario kan också uppnås med rutigt golv och färgat sänglinne eller till och med detaljer som metalllinser och stativlampor.

Gavel-till-tak-sänggavlar

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen7 Vackra Headboard Design IdéerBildkälla: Parkyn design

Ju större ditt huvudgavel desto mer imponerande, personligt och dramatiskt ser det ut. Vi rekommenderar särskilt golv till tak-sänggavlar för rum med vackra tak- och väggdekorationer.

Samtida sänggavlar

En populär typ av sänggavel är de svenska kompatibla, som ger extra lagringsutrymme i små sovrum.

Huvudgavlar i naturligt trä

Att installera ett naturligt trägavel på en vanlig vit vägg ger dig en smidig kontaktpunkt även om alla andra möbler går obemärkt förbi.

En bra DIY-idé är att göra ditt huvudgavel av återvunna, handskrapade trägolv.

Kombinerade trägavlar

Det coolaste och mest prisvärda sättet att designa ditt eget huvudgavel är att kombinera och blanda olika träslag med hjälp av kvarvarande plankor från andra projekt.

Klassiska huvudgavlar i återvunnet trä

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen15 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Schmidt Custom Homes

Dessa är förmodligen de mest rustika och mysiga sänggavlarna där ute, och deras charm i lumpiga chic sovsalar är helt enkelt oöverträffad.

Unika idéer för huvudgavel i trä

Söta drömmar-med-dessa-vackra-huvudgavel-design-idéer16 vackra-huvudgavel-design-idéerBildkälla: Becki Peckham

Saken med alla DIY-projekt är att de ger dig obegränsad frihet att experimentera och återanvända, varför de är särskilt användbara i små utrymmen för kreativa människor.

Du kan hänga dem annorlunda för sänggavlar. Lägg till extra utrymme för dina böcker, glasögon och väckarklockor.

Alternativt kan du söka på internet efter inspirerande idéer för klädsel och skidor, eller välja en personlig lösning som får dig att älska ditt sovrum ännu mer.

Silverkonvex i rustika sovrum

Söta-drömmar-med-dessa-vackra-huvudgavel-design-idéer14 vackra-huvudgavel-design-idéerBildkälla: WAM inredning

Det finns något kungligt att lägga till speglar på återvunna trägavlar, särskilt när de är täckta av gammalt kvicksilverglas och ihop med snygga nyanser av grått och svart.

Hur gör jag mitt eget trägavel?

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen10 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: http://pulpdesignstudios.com/

Sanningen är att den här processen inte tar tid eller ansträngning.

Medan vissa av er kanske tror att det inte är möjligt att bygga billigt med återvunna ladugårdsbrädor, skulle vi gå lite längre och rekommendera att du använder en annan typ av naturligt trä. Resultatet blir fortfarande detsamma!

Det här är det material du behöver:

 • Brädor gjorda av gammalt ladugård (längden beror på storleken på ditt sovrum)
 • 1,5 tum träskruvar (eller större för tjockare brädor)
 • Benbrädor (1 x 64 eller 4 x 64)
 • Träskivor och träavfall (vid behov)
 • Borsta med styva borst för att skrubba
 • Finkorniga slipssvampar
 • 2-3 burkar av hög kvalitet (t.ex. klar Valspar-spray)
 • Några 2-tums bultar med 5/8 sexkantsmuttrar

Det här är de verktyg du behöver:

 • En borr
 • En luftkompressor (vid behov)
 • En geringssåg
 • En spärr (valfritt kan du dra åt skruvarna med en skiftnyckel)

Så här bör processen börja:

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen13 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Ariana Ahmad inredning

De mått som vi har gett som standard passar de flesta enkelsängar och queen size-sängar. Men om din är annorlunda måste du först mäta träplankan du behöver.

Fortsätt sedan till den träslag du planerar att använda och vi rekommenderar raka bitar för minimalistiska koncept och naturligtvis ofullkomliga där knutarna och sprickorna är synliga för extra karaktär.

När du arbetar, se till att du arbetar på en ren yta som inte skadar någonting och använd skyddsglasögon för att skydda dina ögon.

Det här är stegen du bör följa

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen4 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Dmitry Serba Design

Applicera dimensionerna på delarna med en markör och lägg dem alla ovanpå varandra för att se till att lagren har samma storlek.

Som tidigare nämnts är sänggaveln i ditt sovrum ditt personliga konstverk. Så var inte rädd för att experimentera med former och var kreativ. Så länge längden på alla nivåer är densamma har du rätt.

Skär med en geringssåg för bästa resultat.

När alla bitar har klippts, placera dem där du vill ha dem.

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen8 Beautiful Headboard Design IdeasBildkälla: Falcone Hybner Design, Inc.

Fortsätt genom att skära 1 x 4 tum ben till den avsedda höjden; Ta träskruven för att skruva den 2 till 4 tum längs kanterna, från början.

Nästa sak du behöver göra är att gnugga den minimala vaxfläcken i träbitarna. Kom dock ihåg att bära en mask och gör proceduren på en väl ventilerad plats.

Undvik samtidigt gipsväggen som omger din sänggavel (använd helst grodband och tunga pappersbitar för att skydda dem).

Efter färgning ska sänggaveln torka i minst några nätter. Eftersom doften inte är lika trevlig eller hälsosam, rekommenderar vi att du sover i ett annat rum och inte rör dig förrän den är helt torr.

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen9 Vackra Headboard Design IdéerBildkälla: Sims Hilditch

En annan intressant sak att göra är att klippa toppen och botten av ditt huvudgavel med 1 x 4 panellim och spika trimbrädorna i båda storlekar (naglarna ska vara ungefär 1 – ¼ tum långa).

Se till att ytterkanterna är jämna efter att du har avslutat processen. Du kan också fästa yttre sidospår på dolda huvudgavlar (nästan inga spikar syns på den främre delen).

Applicera limet först och spik sedan de två kvarvarande benbitarna på sidorna. Framkanten ska hållas jämn, men detta är inte nödvändigt för baksidan (ett litet överhäng är tillåtet här).

Söta drömmar-med-dessa-vackra-huvudgavel-design-idéer12 vackra-huvudgavel-design-idéerBildkälla: Chris Jovanelly inredningsdesign

Lägg till en 2-tums nagel var 6 till 8 tum.

För den sista toppanelen applicerar du limet först och fäster panelbitarna med naglarna och ytterbenen nedåt (igen med en enda nagel var 6 till 8 tum).

Glöm inte att hålla både insidan och ytterkanten jämna. När huvudgaveln är klar sprider du ett lager lim på toppen och hänger över det för att centrera 2 x 4-toppen med en halv tum överhäng.

Ett bonustips: om du vill ha ett huvudgavel i kunglig storlek, överväg att klippa skrot och spika brädorna på plats för att hålla dem på plats.

Avsluta tankar

Sweet-Dreams-With-These-Beautiful-Headboard-Design-Ideen6 Vackra Headboard Design IdéerBildkälla: Michelle Wenitsky inredning

När det gäller inredning är det bara rustika inslag och lösningar som definitivt aldrig går ur stil.

Deras skräddarsydda hantverk och engagerande finish betonar den naturliga skönheten i trä, som inredningsvärlden ser mer elegant än någon estetisk lösning.

Rustika interiörer är en påminnelse om det förflutna och förbinder våra väggar med naturens outforskade vildmark. Ju mer rustika och naturliga våra trämöbler, desto mysigare och inbjudande blir vårt hem.

Bland de olika träslagarna anses återvunnet trä vara det mest organiska och obearbetade, där alla naturliga egenskaper är synliga och alla typer av återanvändning och dekoration är möjliga.

Dessutom tillgodoser en rustik atmosfär behoven hos alla bostäder och villor, vare sig det är i stads- och förortsbostäder eller vid sjön, i piskstugor och stugor.

Om du inte har några egna idéer för ett DIY-projekt är det inga problem att återanvända några av designers fantastiska idéer för moderna och traditionella miljöer.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*