Home / Hem / Tips och bilder för belysning av sovrummet
Tips och bilder för belysning av sovrummet

Tips och bilder för belysning av sovrummet

Sovrummet är faktiskt den enda platsen i ditt hem som du inte tar emot gäster. Därför är det inre av sovrummet det viktigaste du kommer att implementera.

Vi har alla olika sovrumsidéer – vissa av oss vill att de ska vara mer dramatiska medan andra strävar efter neutralitet, men en sak är säker: vi vill alla ha ett sovrum med justerbara lampor!

Belysning sätter stämningen på en plats, och det är ett faktum. Det är därför vi måste vara försiktiga med våra sovrumsbelysningsidéer, både för sovrum och barnrum.

Är du redo att höra några viktiga tips för sovrumsbelysning? Låt oss börja!

storlek

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-7 sovrum belysning tips och bilderBildkälla: Luke Cartledge Photography

Du måste vara medveten om storleken som den mest kritiska aspekten när du väljer ditt sovrumsbelysning (även andra rum). Armaturen behöver inte vara överdimensionerad för att korrekt avge och distribuera ljus. Det betyder att även små lampor kan räcka för att belysa varje hörn i rummet.

En mycket populär modern belysningslösning för sovrum är att ge tillräcklig belysning med så många ljuskällor som möjligt. Detta kan dock ha motsatt effekt: du kan få ett rum där ett hörn är perfekt upplyst för hyllning av hörnet ovan i totalt mörker.

Oavsett vad du väljer måste du överväga delar som faktiskt är storleken på ditt sovrum. Om du har en liten vind gör stora pedanter och ljuskronor inte jobbet rätt.

höjd

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-6 Sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: Balance Design Ltd.

Tänk på att sovrummen vanligtvis har lågt (8 fot) eller högt (9 fot) tak. Båda höjderna visar hur du ska placera dina belysningsarmaturer.

Den allmänna tendensen är att undvika enheter med lång kropp och att föredra inbyggda enheter istället. Även om taket är lågt ska du hålla lamporna tillräckligt höga för att fördela ljuset i någon del av rummet (du behöver det för läsning, klädsel etc.).

plats

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-4 Sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: Svetlana Filippova Art & Design

Vem behöver lampor precis ovanför sängen? Du vill inte bli blind när du vilar på kvällen eller somnar på grund av rädslan för att din ljuskrona ska falla på ditt huvud.

Helst bör lamporna placeras upp och ner, eftersom de avger behagligt mjukt ljus vid läsning.

En lampas funktioner

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-3 Sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: Envärldsdesignarkitekter

Det finns många, eller hur? Tillsammans med storleken på rummet har funktionen en enorm inverkan på typen och antalet enheter du planerar att installera. Tänk på den atmosfär du behöver: läser du innan du lägger dig?

Mediterar du eller gör du yoga? Att svara på dessa och liknande frågor ger dig en fullständig bild av de direkta och indirekta installationer som behöver göras i ditt sovrum.

Dina alternativ

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-5 sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: Lizette Marie inredning

Bara för att du var tvungen att dike din mjuka ljuskronaversion i sovrummet betyder det inte att du blir uttråkad av att köpa lämpliga inventarier. Du måste förstå att sovrumsbelysning är speciell och funktionalitet är viktigast.

Det kommer inte att vara lätt att komma överens med idén eftersom det inte var så många som slutade välja att stratifiera.

Skiktning innebär att du ska använda mer än ett enda ljus för att berika atmosfären, som vanliga ljuskronor och en bordslampa för infälld belysning. Golvlampor och kasserade ljus är också bra idéer.

Lysande lösningar för snygg belysning

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-2 Sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: DKOR Interiors Inc. – Inredningsarkitekter Miami, FL

Med ett snyggt sovrum och ett sofistikerat tema vill du verkligen inte att belysningen ska se ut på sin plats. Det är därför du bör välja lampor som matchar färgschemat och den övergripande inredningen.

Om du till exempel äger ett rum inspirerat av den glamorösa Hollywood Regency, bör du nöja dig med inget mindre än en överdådig ljuskrona.

Om du rör dig i motsatt riktning kommer du till enkel och infälld belysning, liknande Serge Mouille-lampor. Du kan till och med njuta av ett andetag av hotellets elegans och hänga upp traditionella scones för en cool atmosfär.

Välj ett ämne

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-11 Sovrum-belysning tips och bilderBildkälla: Konstnärliga mönster för livet, Tineke Triggs

Ett tema i sovrummet är relaterat till det humör du vill väcka. Föredrar du en romantisk känsla berikad av glödlampor som kastar mjukt ljus?

Eller är en dramatisk miljö med glänsande ljuskronor din kopp te? Att välja rätt stämning är väldigt viktigt, och du bör definitivt läsa några designtidskrifter för inspiration. Du skulle inte tro alla de fantastiska idéerna som människor har!

Bli innovativ

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-8 sovrum belysning tips och bilderBildkälla: WN Interiors.

Den mest innovativa belysningslösningen för sovrum är sänglampor. Uppmärksamhet, vi diskuterar inte de traditionella, utan resultaten av en lång och fruktbar utveckling av designidéer.

Du bör inte köpa en klassisk nattlampa längre eftersom den perfekt kan ersättas med hängande scones och hängande tillbehör som skapar utrymme och diffust mjukt ljus. Dessa enheter är perfekta för att läsa på kvällen och är också bra för små utrymmen. För att inte tala om hur lätt det är att städa upp dem!

Bli elektriskt innovativ

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-9 sovrum belysning tips och bilderBildkälla: Stotler Design Group

För bara några år sedan hade du inget annat val än att stänga av ljuset när du kände att det var för starkt. Lyckligtvis finns det idag ljusare fjärrkontroller som du kan använda för att kontrollera nivån på ditt sovrumsbelysning och välja den exakta infusionen av ljus för det humör du vill framkalla.

De bästa elementen för belysning upp och ner är sänglampor med 3-vägs lampor, helst med spindelbrytare eller on-off kontrollpaneler på kabeln.

Dimmare är också bra eftersom de sparar energi och därför har en mycket positiv effekt på din månatliga budget. De är också väldigt praktiska: du kan dimma dem för att ange att du är hemma medan du har helg och du kan till och med programmera dem att stänga av vid en viss tidpunkt.

visa

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-10 sovrum belysning tips och bilderBildkälla: Inspired Design Ltd.

Ett annat viktigt syfte med ljus i sovrummen är att lyfta fram konstverk, särskilt stora skulpturer och arkitektoniska strukturer.

Välj den punkt du vill exponera och låt lamporna följa mönstret: till exempel bör djärva och dramatiska bitar alltid åtföljas av en direkt strålkastare. Ju mer ljus du ger ditt favoritmästerverk, desto mer intressant blir det att titta på.

De vanligaste belysningsfelen och hur man undviker dem

Du skulle inte tro det här, men att få rätt mängd ljus i sovrummet är en ledtråd och en fångst. Mycket ofta visar sig ett till synes bra beslut vara en funktionell katastrof, och allt händer för att människor inte lär sig några grundläggande fallgropar innan de installerar sina lampor.

Den första är att hålla ned taklamporna. Överväldigande ljusstyrka kommer att “döda” den avkopplande atmosfären och förstöra din annars perfekta dekor. Det andra alternativet är att begränsa infälld belysning, särskilt om du har ett litet och mjukt sovrum som måste utstråla lugn.

Belysningsarmaturer som dekorativa verktyg

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-1-1 Sovrum belysning tips och bilderBildkälla: Garret Cord Werner Arkitekter & inredningsarkitekter

Medan de flesta upplever ljus som rent funktionella, skulle vi vilja säga att att underskatta den dekorativa kraften hos belysningsarmaturer inte är den bästa designidén du någonsin har haft.

Du måste välja snygga och tilltalande belysningsarmaturer, men du bör göra det med försiktighet: att överdriva det med utsökta ljuskronor som förvandlar sovrummet till ett showroom är estetiskt bra, men ger det verkligen rätt belysning?

Kommer det att matcha resten av dina belysningsskikt? Allt detta måste beaktas innan ett slutgiltigt beslut fattas.

Vikten av att belysa barnrum

Sovrum-belysning-tips-och-bilder-12 sovrum belysning tips och bilderBildkälla: J&J Design Group, LLC.

Du måste se till att ditt barn har precis tillräckligt med ljus för att utföra alla sina aktiviteter. Det borde finnas det klassiska taklampan för att hålla platsen ljus utan att skina direkt in i barnets ögon för att orsaka bländning eller skel.

Vi rekommenderar bordslampor vid sängen eller till och med mjuka vägglampor för tonåringar som är rädda för mörkret. En mycket bra idé skulle vara att bli kreativ och välja vissa lekfulla lampor som passar temat i rummet (förutsatt att de också är funktionella).
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*