Home / Hem / Takfärgscheman för ett snyggt utseende

Takfärgscheman för ett snyggt utseende

Måla är ett billigt sätt att ändra känslan av rymd i ditt hem. Husägare utvecklar centrala väggar, lägger till väggmålningar och målar komplexa mönster runt rum. Rummen kan se bra ut, men det saknas vanligtvis något. Det beror på att dessa husägare väljer takfärger som inte upphetsar någon.

Om du vill att ditt hem ska göra ett uttalande, ta en titt. Istället för den tråkiga platta vita takfärgen, använd takfärger som framhäver din stil.

Är du inte säker på var du ska börja? Här är 10 idéer för takfärg – och ett kreativt alternativ – som hjälper dig att hitta den bästa takfärgen eller andra kreativa lösningar för den mest försummade “väggen” i ditt hem.

Omfamna färg

Takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende 3 takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende

Den enklaste lösningen på dilemmaet i taket? Välj en annan färg än vit. Om dina tak är lägre kommer en blek nyans som salvia, persika eller himmelblå att dra ögat upp och skapa en illusion av rymden. Å andra sidan kan högre tak ibland få ett rum att känna sig kavernöst. En djupare nyans som tranbär eller aubergin kan skapa en mysig känsla.

I sovrum, särskilt i barnrum, kan ljusa färger som turkos, ljusgrönt eller orange lägga till kul i rummet. Se bara till att färgen inte är så ljus att de små håller sig vaken.

Gå faux

Takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende 1 Takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende

Ibland behöver ett rum mer än ett färgat tak i taket. I dessa fall kan dramatiska tillämpningar av takfärgscheman gå långt för att öka intresset för rummet. Här är några idéer för att använda konstytor på dina tak:

– Svamp: Som namnet antyder, använd svampar för att applicera minst två olika färger. Tekniken lämnar en mjuk konsistens i ditt tak och är perfekt i ett sovrum eller badrum.

– Crackle Finish: Om du någonsin har sett sjaskiga eleganta möbler, har du förmodligen sett en sprakande finish i aktion. Applicera en sprakande glasyr på din lack för ett gammalt utseende.

– Utseende gjord av konstgjord marmor eller konstläder: på samma sätt som knitrande kan du få en finish gjord av konstgjord marmor eller läder genom att kombinera färg och specialglas. Denna behandling ser underbar ut i alla utrymmen som lämpar sig för komfort, till exempel en studie, allrum eller till och med korridorer.

– Texturerad ton: För ett subtilt, strukturerat utseende, måla taket med det färgschema du väljer. Tillsätt sedan ett glasyrlager och innan glasyren torkar, kör en kam jämnt genom glasyren för en ton-mot-ton-effekt.

Använd taket som en accentvägg

Precis som en accentvägg i ett neutralt rum skapar ett accenttak i en enastående färg visuellt intresse. Välj din takfärg för att komplettera mattor eller andra viktiga element i rummet. På detta sätt matchar färgen i taket känslan av resten av rummet. Välj färgscheman för din takfärg för att ändra stämningen i ett rum. Ett barns rum kan dra nytta av djärva, ljusa färger, medan ett badrum kan bli en lugn oas i ditt hem om du använder en lugnande nyans i taket.

Hålla fast vid det

Takfärgscheman för att skapa en snygg look 5 takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende

Naturligtvis kan du alltid använda lim för att fästa utskärningar, kakel eller medaljonger i ditt tak. Om du kan hantera en rullsåg kan du skapa egna träbitar eller köpa färdiga från en lokal leverantör. Beroende på din budget kan du ha bättre tur på loppmarknader eller hårdvaruaffärer. Var kreativ och ha kul!

Gör ett metalltak – utan metallen

Om du älskar utseendet på tenn- eller koppartak men inte vill fästa de tunga plattorna i ditt tak, prova istället en metallfärg. Du kan till och med använda stenciler för att enkelt efterlikna ett kaklat utseende. Nästan alla rum med metalltak ser bra ut. Så prova inte bara i de traditionella köksområdena.

Följ ett mönster

Takfärgscheman för att göra en snygg look 2 takfärgscheman för att göra ett snyggt utseende

Du har sett prickar, pinstripes och andra enkla mönster fungerar bra på väggarna. De ser bra ut i taket också. Större ränder i kontrasterande färger ser också underbara ut i taket.

Från formell damast till lekfull modern chevron, mönster i taket ger mer visuell tilltalning och utökar stilen i ett rum. Prova några av dina takfärgidéer tillsammans! (Om du inte är säker på om du vill ha en kombination målar du först en miniatyrversion av ditt mönster på en plywoodbit.)

Gå in med en nyans

Älskar du lavendel Lugnar himmelblå dig? Du kanske vill måla dina väggar, tak och baseboards i exakt samma färg. Använd sedan möbler och sängkläder i kontrasterande färger eller variationer av den färg du väljer, beroende på vilken effekt du vill uppnå.

Naturligtvis bör du tänka noga över hur mycket du älskar en färg innan du förbinder dig att leva på den i en kokong. Om din favoritfärg är fuchsia kan det vara svårare att leva med den konstanta stimuleringen än till exempel med en ljusrosa.

Sätt konst och hantverk på örat

Takfärgscheman för att göra en snygg look 10 takfärgscheman för att göra en snygg look

Om du uppskattar den klassiska designen av Arts and Crafts-rörelsen kan du använda traditionella färgscheman till din fördel och hitta den bästa takfärgen för dig. Hantverk baseras på naturen. Istället för att använda kombinationen av mörkt träpanel och den naturinspirerade väggfärgen från tiden, målar du taken i dessa färger och använder vitlister, lister och baseboards för ett traditionellt utseende.

Gå till skogen

Takfärgscheman för att göra en snygg look 4 takfärgscheman för att göra en snygg look

Ett sätt att ge värme till ett rum är att skapa en timmerstuga. Om du gillar det rustika utseendet, leta efter lite återvunnet trä för att montera i taket. Det gamla, återvunna träet känns inte bara inbjudande, det hjälper också miljön genom att hålla virket utanför deponierna och skydda nya träd från för tidig skörd för att möta efterfrågan.

Var Da Vinci

Takfärgscheman för att skapa en snygg look 6 takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende

Okej, kanske du inte kan måla bra i Sixtinska kapellet. Du kan fortfarande använda en väggmålning för att få ditt hem att sticka ut. Ta med naturen utomhus med en natthimmelsmålning med metallstjärnor och virvlar i purpur och koboltblått, eller ljusa upp ett rum med en ljusblå himmel och svullna moln. För ett barnrum reglerar stämningen dagen – måla en fiskskål, ett cirkustält, en djungel, en safari. Din enda gräns är din fantasi.

Hang Art (Yeah Really)

Takfärgscheman för att skapa en snygg look 9 takfärgscheman för att skapa ett snyggt utseende

En framväxande trend med att dekorera är att hänga fokuspunkter som foton, återvunna dörrar, fönsterrutor eller andra unika element i taket. Hyresgäster älskar den här tekniken speciellt för sin enkla rengöring – att ta bort några skruvar och packa konstverket är allt krångel som krävs för att flytta den.

Om du har fula brister i ditt tak är en stor bit trä som hänger platt från taket som konst ett unikt sätt att dölja problemen.

Tänk på att allt som är tungt i ditt tak måste du fästa på tapparna i taket, precis som att hänga en tung målning på en väggstolpe.

Var också särskilt uppmärksam på elektriska ledningar och närheten till ljus. Värmen från en taklampa kan bedra. Fel på sidan av försiktighet.

Oavsett vilket alternativ du väljer är vänd mot taket ett bra val för att förbättra ditt helhets utseende.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*