Home / Hem / Ta med zen i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård

Ta med zen i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård

Vad sägs om en avkopplande Zen-oas från ditt eget hem? Att skapa en japansk trädgård kommer säkert att hjälpa dig med detta!

Hur skapar jag en japansk trädgård? Istället för ett specifikt internt system behöver du en lugn plats att koppla av och meditera. Tidigare var japanska trädgårdar privata hörn av den härskande eliten, där de tillbringade tid för att glömma krig och stridigheter. Numera är japanska trädgårdsdesigner med liten rymd en populär trend som hjälper dig att ta med dig sin inrotade kultur vart du än går.

Vi kan alla komma överens om en sak: Det finns många fördelar med att äga en japansk trädgård! Detta kan vara värdefullt under stressiga tider som en plats att koppla av eller inspirera dig. Vi slår vad om att det kan vara din favoritplats efter jobbet!

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård2 För in Zen i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Janet Paik

Den största fördelen med japanska trädgårdar är att de verkligen tar lite utrymme. Ett orientaliskt utseende kan också appliceras på prefabricerade trädgårdar eller rymliga innergårdar, förutsatt att du har viljan och tillbehören. Återigen – en japansk trädgård kräver inte att du ockuperar hela gården, utan snarare ett bekvämt hörn som inte fungerar på något sätt.

Låt oss gå igenom några tips för att skapa en liten japansk trädgård:

Studera idén noggrant

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård3 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Helen Williams Garden Design

Hemligheten med en bra japansk trädgård är att göra den verklig: Enligt curator för Pond Garden (Brooklyn) och Japanese Hill är detta en utmaning som endast 100 till 200 människor i världen har hanterat ordentligt. För att följa deras exempel och bli inspirerad måste man lära sig och förstå grunderna.

Det finns bara några få typer av japanska trädgårdar. Den första att tänka på är ”rock garden” -typen, som verkligen innehåller stenar och sand. Det idealiska läget är i en trädgård med ett vackert landskap.

Sandträdgårdar ska framkalla en “bergskänsla” där stenar står för berg, medan sand och grusmönster symboliserar floder. Du kan organisera element fritt eller leta efter ett mönster som ska följas. Traditionen lär dig dock att använda ett udda antal stenar.

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård4 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Tim Davies Landscaping

En annan intressant typ av zenträdgård är den så kallade mosträdgården. Du kanske tror att detta inte är en lämplig lösning för dina väderförhållanden, men även när vädret i Japan är regnigt och fuktigt kan mossa trivas vart du vill. Det är därför mossa trädgårdar är populära överallt och skapar en balanserad känsla av fred och komfort för tusentals människor.

Som tidigare nämnts måste dessa trädgårdar likna japansk kultur, vilket innebär en skyldighet att hålla dem lugna och enkla. Därför bör zen vara det yttersta syftet med alla beslut du fattar.

De tre grundläggande principerna för japanska trädgårdar

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård 1 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: CP-landskap

Sedan starten har japanska trädgårdar strävat efter lugn och avkoppling och använder därför endast material som kommer från naturen (sten, sand, vatten, växter etc.). Bara lite kunskap kan leda dig till ett perfekt zenreservat som liknar naturen i en miniatyriserad version. Varje japansk trädgård har tre grundläggande principer: nedskalad, symbolisering och lånade landskap.

  • Den första principen innebär att du ska återskapa naturliga vyer (floder, berg) och kombinera dem på specifika och realistiska sätt. Det betyder att du kan ha din egen bergsby mitt i staden, omgiven av floder och steniga kullar.
  • Den andra principen avser användningen av vissa föremål för att representera något annat (t.ex. vit sand som havet).
  • Att låna landskap betyder att du behöver hämta inspiration från ett utomhuslandskap (ett berg, ett hav) och använda olika tillbehör för att återskapa den natursköna kompositionen. I den här aspekten kan du välja den vy som inspirerar dig mest.

Överdriv inte

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård 5 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Gaile Guevara

Japaner använder ordet “Shibusa” för att hänvisa till sina trädgårdar. Ordets bokstavliga betydelse är ”raffinerad, elegant och återhållen”. Detta borde vara din första ledtråd för att hålla saker enkelt.

Enkelhet hänför sig främst till material: till exempel kan ett bambustaket avgränsa din Zen-zon och passa perfekt in utan att se för aggressiv eller onaturlig ut. Dessutom är bambu en förnybar källa som bidrar till idén att ”representera naturen” och passar perfekt in i ditt ideala trädgårdsscenario.

Ge din Zen-oas en blygsam strukturell ryggrad. Symmetri och skarpa linjer bör undvikas och ersättas med något som är mindre rörigt.

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård6 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Uthusdesign

Tänk också på några anspråkslösa stenstigar eller specifika statyer som talar om karaktären i ditt Zen-hörn. Varje element du använder spelar rollen som en fredlig taktik (stenvägar liknade till exempel att se fram emot framtiden och respektera det förflutna). Är det inte ett underbart sätt att leva ditt liv?

När det gäller växter, välj klokt. Du borde inte ta med dig tusentals av dem, utan en ödmjuk variation som gör trädgården enkel. Mossiga och krypande växter ser “riktigt japanska” ut och är lätta att ta hand om samtidigt. Även om du är frestad att ta ett helt växtriket in i det, kommer du snart att vara övertygad om att enkelhet är vägen att gå.

När allt kommer omkring är varje idé som påminner dig om naturen en bra idé – torra grusvägar kan vara dina fridfulla floder. och väl placerade stenblock kan vara bergen runt den. De som verkligen vill behärska denna färdighet kan välja en större trädgård uppdelad i mindre “rum” med olika syften (måltider, avkoppling, meditation etc.).
Välja rätt växter

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård7 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: hållbar trädgårdsdesign perth

Vi misstänker att du redan har några idéer, till exempel att kaktusar inte är det perfekta valet. En japansk trädgård bör prydas med asiatiska infödingar, helst några inhemska exemplar. Vi rekommenderar bambu, japansk lönn, körsbär, kamelia, gingko, tall, blåregn, azalea, iris, etc.

En sista touch

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård8 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: Biovänliga trädgårdar

En japansk trädgård skulle inte vara komplett utan lämpliga ornament.

Regeln är att använda stenlykta: du kan gå till fågelbad, skulpturer eller vackra pooler, eller så kan du välja allt som påminner dig om japanska detaljer. Till exempel placerades en japansk toro vid ingången till japanska tempel för att först belysa dem.

Vattenspel är också mycket välkomna. Till exempel är japanska trädgårdar kända för sina koi karpdammar, vattenfall, kaskader och bäckar med välvda broar. De använder också uteplatsstigar och trappstenar för att navigera i deras vattenfunktioner. Om ditt utrymme inte är lämpligt för breda vattendekorationer, använd ett enkelt stenbassäng och en liten bambu pip för att fylla den med vatten.

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård9 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: FOTOGRAFIA INC.

Broar är en annan kännbar symbol. De hjälper dig att flytta runt i trädgården och ansluta mark från vardera sidan om vattenfunktionerna. Beroende på dina behov kan du bygga dem av trä, sten eller metall.

Planera det med tålamod

Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgård 10 Ta Zen in i ditt liv genom att skapa en japansk trädgårdBildkälla: MARPA DESIGN STUDIO

Tålamod är viktigt för att planera en ordentlig japansk trädgård. Som med allt annat kan det ta flera år att göra det i japanska trädgårdar. Slumpmässiga element och lösningar kan vara förödande för trädgården och förvandla hela utrymmet till en obalanserad röra.

Anledningen till att du måste vara så försiktig är att du försöker replikera vilda naturlandskap. Endast de som är riktigt engagerade och erfarna kan göra något liknande.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*