Home / Hem / Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt

En bra hemlösning kräver alltid ett team av experter: Från montering till landskapsplanerare till inredningsarkitekt, bör alla anpassa sitt arbete till dina förväntningar.

Denna börda är särskilt stor för arkitekten och inredningsarkitekten eftersom de spelar en ledande roll när det gäller att uppfylla dessa förväntningar.

Men många är inte säkra på skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt. Vem ska du anställa om du vill att hela ditt hem ska omformas?

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt1 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Robert Granoff

Svårigheten uppstår när kunder inser att arkitekter har omfattande designutbildning, precis som designers har vissa arkitektoniska färdigheter.

Detta innebär att båda färdigheterna är kopplade och att ett beslut bara kan fattas på grundval av små, till synes obetydliga kriterier.

Varför anställa en inredningsarkitekt? Varför anställa en arkitekt? Det enklaste sättet att besluta är att överväga deras roll i förhållande till designinitiativet.

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt2 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: FISKERARKitektur

Även om detta ofta beror på projektets karaktär tvingas människor också att beräkna ansvar och antalet områden där det ena är bättre än det andra.

Här är några grundläggande uppgifter som kan hjälpa dig att fatta detta beslut:

Arkitektens roll

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt3 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Cynthia Whitaker Studio

Det bästa sättet att bedöma om en person ska anställas är att känna till deras exakta arbetsområde. För detta ändamål har vi sammanfattat några av de viktigaste rollerna och ansvarsområdena för en arkitekt:

 • Arkitekter ansvarar för utformningen av en byggnad bredvid hus, de arbetar i kommersiella och offentliga affärer och måste hantera alla utmanande idéer från sina kunder.
 • Arkitekter är planerare – de kommunicerar med alla inblandade i projektet så att de kan skapa en datoriserad plan för hur byggnaden ska se ut.
 • De är de bästa observatörerna och styrarna av byggprocessen.
 • Du bestämmer formen och hanterar alla säkerhets- och funktionella frågor för framtida husägare.
 • De är mästare på balansen mellan estetik och funktionalitet.
 • De är utbildade i matematik och logik som garanterar att du får en solid och stabil byggnad.

Arkitekter är de första som anställs för att bygga ett nytt hem.

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt4 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Shannon Kaye

De möter husägare före entreprenörerna, lyssnar på deras behov och förväntningar och föreslår en detaljerad plan som inkluderar alla externa renderingar och byggproblem.

Av den anledningen kan omfattande förändringar inte göras utan att rådfråga arkitekten. Han måste vara medveten om varje förändring och göra om planerna och strukturen.

Rollen som inredningsarkitekt

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt5 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Alex Maguire Photography

Många tror att en inredares färdigheter är lika enkla som att kretsa kring färger och former. Detta är ett stort missförstånd.

Interiördesigners roll är komplex och utmanande, vilket gör det väldigt svårt att hitta en bra. Varför anställa en inredningsarkitekt? Låt oss kolla:

 • Han är alltför utbildad i planering av alla typer av utrymmen (bostadshus, hotell, kontor etc.).
 • Han kan alltid göra en ritning av den mest funktionella och vackra lösningen när han är bekant med dina idéer.
 • När du väl har godkänt designen slöser den inte mer tid med att skapa en idealisk plats.
 • Han kunde tilldela enkla element, men också att omforma dem intensivt.
 • Han balanserar mellan funktionalitet och skönhet medan hans rika kunskap om säkerhetskoder kommer att spara dig mycket oro.
 • Han vet hur ditt rum ska se ut och han har alltid en idé om hur man gör det ännu vackrare.

Dessutom är en designer en kommunikatör. Han är medlem i både arkitektur- och byggteamet och ger råd eller får råd om ditt projekt.

Vad har arkitekter och inredningsarkitekter gemensamt?

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt6 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Beth Dotolo, ASID, RID, NCIDQ

Stora arkitekter och inredningsarkitekter är inte bara dekoratörer – de är proffs som kommer att utforma ditt utrymme efter dina behov och lösa alla husägares projekt.

Det är därför deras arbete drar nytta av både vetenskap och konst: de planerar utrymmet som en säker och funktionell fristad, men de lägger extra ansträngning på att se till att det ser fantastiskt ut.

Både planering och design kan bli mycket svårt och skapa många problem för de två disciplinerna att ta itu med i sitt arbete.

Låt oss sammanfatta skillnaderna:

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt7 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Lykos Group, Inc.

Om vi ​​skulle definiera en viktig skillnad skulle det vara detta: Arkitekter planerar och utformar vårt utrymme (både internt och externt) och skapar fysiska separationer och relationer i byggnaden.

Inredningsarkitekter använder å andra sidan denna rumsliga plattform som redan har skapats för att skapa ett estetiskt och funktionellt värde.

Därför innebär jobbet för en designer viktigare uppgifter än att leka med former, färger och storlekar. En inredningsarkitekt kan också göra mycket för byggnadens exteriör.

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt8 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Stonewood, LLC

I de flesta fall finns det ingen risk att göra fel val. Både arkitekter och formgivare är yrkesutbildade och har insikt i alla väsentliga begrepp och principer.

Deras utbildning kan variera avsevärt (arkitekturen är mer rigorös och reglerad kring personliga val), men de följer trender och erfarenheter för att hantera varje uppgift.

Emellertid har designers frihet att störa strukturen enligt deras individuella uppfattning.

Hur fattar jag ett beslut?

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt9 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: William T Baker

Det bästa alternativet skulle vara att anställa båda: komplexa projekt gör dem helt beroende av varandra, och de förlitar sig till stor del på varandras expertis för att få det önskade resultatet.

Vi pratar också om två kreativa personer som inte har några problem att leverera nya idéer.

Vad händer om du behöver hyra en av dem? Vem skulle det vara För att vara ärlig är det ett individuellt val och det beror på vad du förväntar dig.

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt10 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Becki Peckham

Om din byggnad redan är byggd och strukturerad behöver du en inredningsarkitekt som hjälper dig att ställa in den. Att bygga ett hem från grunden skulle säkert kräva en skicklig arkitekt. Som föreslagits ovan är det bäst att ställa in båda.

Men de scenarier vi nämnde är generaliserade och entydiga situationer. Vad skulle hända med inredningen eller ombyggnaden?

Båda fallen kräver en allvarlig förändring av strukturen, vilket omedelbart innebär anställning av en arkitekt och en inredningsarkitekt. Arkitekten ansvarar för att planera en ny struktur medan designern anpassar denna struktur estetiskt till dina behov.

Ibland har designern sådana färdigheter och erfarenheter att han blir en del av renoveringsteamet och ger många bra och kreativa tips.

Vem kommer först

Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitekt11 Skillnaden mellan en arkitekt och en inredningsarkitektBildkälla: Lauren Nicole Designs

Den som alltid anställs först är din designer. Han måste varna dig för eventuella risker och förändringar för att förhindra att ett alltför ambitiöst projekt går för långt.

Entreprenören kommer sannolikt att specificera vilken typ av proffs du behöver, eller ännu bättre, vilka de skulle behöva anställa i sitt team.

Syftet är alltid detsamma: ditt projekt måste förvandlas till en vacker och funktionell design. Arkitekter och designers ser till att din vision implementeras effektivt.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*