Home / Hem / Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer
Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Maximal stil med minimal display – det är vad skandinavisk inredning handlar om.

Enkelhet och funktion är de ledande principerna som formade Europas designkänslighet i mitten av seklet i denna del av kontinenten, vilket ledde till utrymmen genomsyrade av ljus, luftighet, lugn och en känsla av enhet med naturen.

De skandinaviska inredningsprinciperna är en blandning av trender från Sverige, Norge, Danmark och Finland och spelar ut naturliga element. De föredrar neutrala färgpaletter genom att hålla linjerna enkla och få ut det mesta av varje del av inredningen.

Den enkla stilen i denna okomplicerade skandinaviska design har vunnit anhängare från hela världen.

Skandinavisk designhistoria

Story-3 skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Skandinavisk heminredning och möbler tog världen med storm efter Triennale di Milano 1947, en populär designutställning i den italienska staden Milano. Möbler, glas och hemtillbehör med märket Nordic Design var en sensation på mässan och blev snart ett världsomspännande raseri.

Design in Scandinavia Show utnyttjade denna nya popularitet och turnerade USA och Kanada från 1954 till 1957 för att marknadsföra nordiska mönster över dammen. Fascinationen för skandinaviska designidéer växte ännu mer.

Story-1 skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Det är intressant hur olika möbler och trender i skandinavisk stil utvecklats från design i resten av Europa, som i allmänhet gynnade överdådig och utsmyckad dekor inspirerad av aristokratins och kungarnas lyxiga livsstil. De nordiska folkens inredningsidéer sätter en annan designkurs och föredrar den praktiska funktionen än plyschplockningsfunktionen hos krusiduller.

Story-2 skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Mitt i århundradets liv i regionen var främst ansvarig för att forma skandinavisk design. Långa, stränga vintrar med mycket få timmar av dagsljus höll människor inomhus i många månader och formade det nordiska utseendet. Dessutom bodde de flesta i små hus, en förklaring till den skandinaviska minimalistiska stilen. Så det var absolut nödvändigt att husen känns mysiga men ändå luftiga, med varje objekt som reflekterar så mycket omgivande ljus som möjligt, de viktigaste kännetecknen för modern skandinavisk stil.

Precis som folket var den framväxande designkänsligheten jämlik; det undvek den snygga och firade enkla elegansen som tycktes vara tillgänglig för alla. Principer följde också inom skandinavisk hemdesign. Resultatet blev en stil som på ett mästerligt sätt blandade skönhet med praktik och följde huvudmönstret i det skandinaviska hemmet.

Även om populariteten för den skandinaviska stilen och designen avtog något på 1980-talet, steg den igen under det följande decenniet när stilen tolkades på nytt. På 1990-talet behandlade designers i skandinaviska länder varje objekt de hade designat för användning i dekor som enskilda designenheter och skapade djärva och unika uttalande. Det verkar som om den skandinaviska inredningen kommer att stanna här.

Riktlinjer

Vägledande skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

“Less is more”, skrev 1800-talspoeten Robert Browning. Lite visste han då att han omedvetet förkroppsligade kärnan i en designtrend och heminredningsstilar som skulle ta form i den skandinaviska regionen nästan hundra år senare. En definition av skandinavisk inredning med ett ord skulle vara minimalism.

Här är en sammanfattning av de allmänna riktlinjerna för denna distinkta stil med nordisk inredning:

Tydliga linjer

Tydliga linjer, skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Enkelhet är verkligen mantrat för modern skandinavisk design. Nyckelprincipen för skandinavisk arkitektur är att prioritera funktion utan att offra estetiken. Idag innehåller skandinaviska möbler på nätet en imponerande kategori av modeller och stilar till en mängd – oftast överkomliga – priser.

Det bästa exemplet på skandinavisk minimalism är den allestädes närvarande Arne Jacobsen 7-stolen, en typisk närvaro i en skandinavisk butik som har hittat sig i miljontals matsalar, kök och kontor runt om i världen. Förvånansvärt robust på grund av sina enkla men fina linjer, en häftklammer av modern arkitektur från mitten av århundradet och verkar tidlös, tar den här stolen mycket lite visuellt utrymme och är en välsignelse för ett kompakt vardagsrum eller arbetsområde.

ljus

Lätt skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

För att hålla ut den långa vintermörkret måste man förlita sig starkt på ljuset i det skandinaviska hemmet och inredningen. Naturligt ljus förstärks på något sätt som behövs. Fönstren i det skandinaviska vardagsrummet är generöst proportionerade.

Fönsterbehandlingar, om sådana finns, hålls rena eller genomskinliga. Speglar, ett viktigt inslag i skandinavisk inredning, är strategiskt placerade för att visuellt utvidga utrymmet och reflektera det tillgängliga omgivande ljuset. Den dominerande färgpaletten för skandinavisk inredning är i allmänhet en ljusreflekterande neutralitet.

I den nordiska stilen är elektriska lampor också utformade med enkla linjer och former som skapar ljus utan att lägga till visuell röran. Och ljus är utbredda och ger skandinavisk heminredning mjukhet med sina flimrande lågor.

Neutral färg

Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer i neutrala färger

Lugna, dämpade neutraler – med ljusvitt som stjärnan – dominerar skandinavisk design. Dessa lugna färger gör att rummen ser ljusa och rymliga ut även på en dyster dag. Detta är ett viktigt inredningstips för att återställa den ursprungliga nordiska känslan. Tidlösa vita väggar, lister, skåp och bänkskivor tycks avta optiskt så att rummen i skandinaviska hus känns mycket större än vad de egentligen är.

Men preferensen för nyktera färger betyder inte att skandinavisk design saknar livlighet och vitalitet. Accentbitar som keramik, mattor, kuddar och konst i ljusa toner ger rummen liv och karaktär och definierar en elegant modern skandinavisk stil. Faktum är att de sticker ut mer dramatiskt i ett rum utformat på detta sätt.

Naturliga element

Naturliga element Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Skandinaverna är ivriga naturälskare och tror också på att fira naturen i sina hem. Av denna anledning är naturligt trä en nyckelfunktion i skandinavisk inredning. Trä är det bästa valet inte bara för nordiska möbler utan även för golv.

Tall, bok och ask är överlägset den skandinaviska arkitekten. Fläckar och lack höll i allmänhet ljuset in för att bibehålla en känsla av luftighet. Krukväxter används också i stor utsträckning i skandinavisk inredning för att efterlikna naturen runt hemmet.

textilier

Textilien1 Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Textil Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Ett rum i skandinavisk hemdesignstil belastas optiskt inte av mycket tungt tyg. Textiltillbehör används sparsamt i nordiskt inspirerade interiörer, men för maximal effekt.

Till exempel en färgglad matta som definierar loungen och ett par kuddar med tryck av djärva chevroner eller ränder som värmer upp en ljus kärleksstol. ett stickat kast på soffan; genomskinliga gardiner på fönstren; och kanske ett par mönstrade placemats och servetter på matbordet. Naturliga tyger som bomull, ull och linne föredras framför plast och blandningar, viktiga inslag i det skandinaviskt inspirerade vardagsrummet.

Slutliga tankar om skandinavisk design

Slutsats Skandinavisk design, historia, möbler och moderna idéer

Alla dessa principer för nordisk inredning och design arbetar tillsammans för att uppnå det skandinaviska idealet “lagom”, ett svenskt ord som betyder precis rätt mängd – inte för lite, inte för mycket. Du skapar utrymmen som är enkla, tydliga och effektiva, men ändå varma och inbjudande, typiska för alla hem i skandinavisk stil.

Skandinaver gillar inget annat än att ha familj och vänner att äta. Köksbordet, ofta med förlängningsblad, spelar en viktig roll i skandinaviska designmöbler och blir hjärtat i huset där alla samlas. De ljusa, inbjudande husen gör det enkelt att leva den danska drömmen om ”hygge”, som i huvudsak är det goda livet bland nära och kära.

Skandinaviska hus och inredning är lika jämlika som de är funktionella. Det finns lika många high street-butiker och skandinaviska designbutiker som säljer skandinaviska dekorativa föremål som det finns prisvärda skandinaviska möbelbutiker som är tillgängliga för alla.

Och eftersom skandinaviska möbler och interiörer i allmänhet är minimalistiska, kan de flesta anta dem utan att bryta banken. Att bara byta några accentbitar då och då räcker för att fräscha upp alla rum och få din egen skandinaviska dekorationsupplevelse.

Efter att ha läst principerna och funktionerna i denna moderna arkitektoniska trend från mitten av århundradet vet jag nu vad skandinavisk inredning är, och viktigast av allt, du vet hur du använder den.

Om du gillade den här artikeln om skandinavisk design bör du också läsa den här:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*