Home / Hem / Samtida och modern inredning
Samtida och modern inredning

Samtida och modern inredning

Det är ingen professionell designer att skilja mellan ”samtida” och ”moderna” stilar när det gäller konstruktion, arkitektur, inredning och design.

Men är det verkligen skillnad mellan dem och vad betyder till exempel samtida? Naturligtvis finns det en skillnad!

De två är ganska lika och har många överlappande attribut, men deras utveckling och metod är helt olika.

Modern och samtida design – historisk översikt

Ur ett historiskt perspektiv var modern inredning inriktad på användbarhet. För att något ska kunna kallas modernt måste det ha en funktionell form.

Därför innehåller den moderna husinredningen tydliga linjer och öppna planritningar. I början av 19: eth På 1800-talet motstod människor traditionella stilar och dekorationer och började komma med innovativa och futuristiska idéer.

Industriell matsal Modern och modern inredningBildkälla: CCS-arkitektur

Den moderna stilen som vi känner den idag var en liten förändring i uppfattningen om den uppdaterade dekorationen i mitten av seklet. Postmodernism är å andra sidan en helt annan historia.

Den moderna stilen slog designscenen i slutet av 1970-talet. Först var det inte en egen stil utan en blandning av olika stilar och idéer (modernism, postmodernism, dekonstruktivism, art deco, futurism, etc.).

Även i dag, samtida Definiera alla aktuella mönster utan att hänvisa till någon historisk stil.

modern hall Samtida och modern inredningBildkälla: Designgrupp

Anledningen till utbytbarheten mellan dessa stilar är likheten mellan modern och modern (retro) modern. Detta innebär att den moderna samtida stilen har vintergröna element som kanske inte är populära just nu.

Som sådan är inte allt modernt samtida, och dikotomin mellan modern och samtida är fel. Se istället modernitet som en integrerad del av samtida trender. Vi kan bara föreställa oss hur samtida kommer att se ut om 20 år! Så vad som är samtida beror alltid på tidsprojektionen.

En översikt över modern design

Modern design är förknippad med minimalistiska system och designstilar. Moderna perspektiv är mer öppna än stängda för förändring och kommunikation med rymden och stöder teorin ”mindre är mer”.

Elementen i modern inredning och dekorativa stilar är relativt begränsade och har ett tydligt avgränsat utrymme. Moderna byggnader och deras inredningsstilar är ofta medvetet asymmetriska för att likna tradition och historisk arkitektur och designmönster.

modernt vardagsrum2 Samtida och modern inredningBildkälla: Steve Shorthouse

Moderna hus förmedlar en känsla av elegans och klass. Detta beror på att formgivare använder en pastell, neutral färgpalett för väggar och tak (särskilt vitt) och föredrar “avskalade” golv baserat på deras naturliga skönhet.

Modern design kännetecknas också av ljusstyrka och öppenhet samt utmärkt ljusspridning. Därför är stora fönster och öppna planritningar inte ovanliga för hus i denna kategori. Faktum är att även möbelstilen är anpassad till denna ”öppna känsla” (stora bord, bekväma soffor och fåtöljer med upphöjda ben).

Modernt Familjerum3 Samtida och modern inredningBildkälla: Designgrupp

Det här är grunderna för modern inredning som används för att skapa ett modernt hem:

  • Lämpliga färger – det primära valet är vitt och alternativet är svart. Grundfärgerna (gul, röd och blå) används på ett mycket begränsat sätt som en del av inredningen.
  • Lämpliga möbler – moderna hus ser perfekt ut med metallmöbler (målade vita eller svarta) som krom / rostfritt stål. De moderna hemmets traditionella möbler har många igenkännliga element – starka klädsel, glasluckor eller element i rostfritt stål.
  • Vita väggar – regeln är den enda: ingenting annat än vanlig vitt är tillåtet. Du får bara måla en av väggarna på olika sätt om du vill bryta dekorationens monotoni.
  • Golv – Modern design accepterar endast golv i granit, betong eller trä. Mattor tolereras så länge det bara finns en färg eller ett geometriskt pastellmönster. Vi rekommenderar dock att du inte använder för många mattor eftersom dessa kommer att ge dig en orientalisk stil i ditt utrymme och överväldiga stilen på heminredningen.
  • Specifik vindruta – Det bästa valet är att undvika fönstertäckning. Om detta inte är möjligt, installera genomskinliga gardiner eller funktionella persienner. Fancy mönster är helt uteslutna från dessa typer av inredning.

modernt sovrum1 funktioner av modern och modern inredningBildkälla: J designgrupp

Den moderna inredningen älskar långa och platta möbler med lätt upphöjda smala ben för att säkerställa öppenhet. De föredragna materialen för heminredningsstilar är naturliga (läder, linne, bomull eller trä) och fodret är solid och förenklat. Andra vanliga material i modern design är klar / vit plast, plywood och metall.

Samtida entré1 Funktioner av modern och modern inredningBildkälla: Designgrupp

Låt oss sammanfatta några grundläggande modernitetsprinciper när det gäller inredning och dekoration: När det gäller inredningsstilar kan du hitta lugnande toner som vitt, krämigt, brunt eller grått i ett ordentligt modernt hem.

Väggarna i moderna vardagsrum är vita och golven är målade neutralt, vanligtvis av trä, cement, kork eller till och med gummi. Mattor är gjorda av ull och överensstämmer med den neutrala färgregeln i husets moderna inredning.

modernt familjerum2 Samtida och modern inredningBildkälla: J designgrupp

Som redan nämnts används färg mycket restriktivt i moderna klassiska hus. Du kan upptäcka det i små doser, antingen i ett isolerat hörn eller med avsikt i form av en massiv målning eller en enda modern skulptur.

Förutom de viktigaste vita och svarta tonerna använder modern inredning vanligtvis en enda basfärg (röd, gul eller blå). Ibland kunde du till och med upptäcka orange dekorationer, lika blygsamma som böcker, trä- och keramiktillbehör.

En översikt över samtida design

modernt vardagsrum2 Samtida och modern inredningBildkälla: Dick Clark

Modern hemstilsdesign syftar till att efterlikna modern design i den meningen att den gäller öppna planritningar, stora fönster och högt i tak. Men modern design ägnar mer uppmärksamhet åt naturliga material än modernistiskt stål, plast eller betong. Det använder också en mjukare och böjd foder i det moderna hemmet.

Färgspektrumet i ett modernt stilhus är också bredare – dess metoder avviker från den svartvita trenden och försöker medvetet implementera djärva lapptäcken i huset. Modern heminredning använder också en bredare färgpalett som avviker från de svarta och vita tendenserna i modern design.

modern matsal4 Samtida och modern inredningBildkälla: Designgrupp

Modern hemdesign har en avslappnad vana att lägga till prydnad i vårt utrymme genom att lägga till ovanliga möbler. Grundprincipen är att göra ditt bostadsutrymme mer individuellt och att genomföra en ”personlig stämpel” som anger attributen för den person som är ansvarig för denna dekoration.

Det här är grunderna för samtida design:

  • Lämpliga färger – i modern stil används neutrala toner som vit, grädde, beige, brun eller grå. Accenten kan också placeras i djärva färgscheman, förutsatt att dessa motsvarar den redan etablerade balansen.
  • Lämpliga möbler i modern vardagsstil – modern design värderar polerade ytor, ljusa färger och naturmaterial (trä, glas, nickel, krom och rostfritt stål). När det gäller tyger föredras naturvaror (bomull, linne, ull och siden), som kan vara neutrala, djärva eller blygsamt mönstrade.
  • Neutrala väggar – i detta avseende motsvarar modern design sin moderna allierade. Väggarna ska färgas neutralt, men starkare färger är också välkomna. Subdominant randig tapet är också en bra idé.
  • Golv – För att ett hus ska betraktas som modernt måste golven vara av trä. Cement-, laminat- eller stengolv kan utbyta mycket bra. Hela mattor och tillfälliga mattor är också välkomna, förutsatt att de är neutralt färgade eller mönstrade på ett mycket enkelt sätt.
  • Specifika Windows – Precis som moderna designers rekommenderar samtida designers stora fönster utan lock (eller en heltäckande gardin för att skydda din integritet).

modern trappa2 Samtida och modern inredningBildkälla: LMK inredning

En allmän jämförelse mellan moderna och samtida inredningsdetaljer visar att samtida element är mer liberala och mer benägna att nuvarande trender.

En samtida miljö är en ”oavslutad” miljö – den följer när din stil och personlighet förbättras. Den moderna stilen för heminredning utvecklas ständigt, så den kan anpassas till de parallella förändringarna i din smak, attityd och vanor.

modern-matsal1 Samtida och modern inredningBildkälla: LOFT Home

När modern stil är så öppensinnad kan du njuta av ständig innovation med färger och former. Den moderna inredningen passar med alla dina nya ornament och dekorationer. Den moderna stilen tillåter dig dock inte att göra detta.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*