Home / Hem / Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur
Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur

Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur

Modern arkitektur är ganska svår att definiera.

För många människor, särskilt för fans av moderna arkitekter, har det blivit något där du vet det när du ser det.

Det blir svårt att ordentligt uttrycka din uppskattning för dessa moderna byggnader, särskilt för människor som inte riktigt förstår. Vad är modern arkitektur? Hur definierar du det?

Vad är modern arkitektur?

Modern arkitektur beskriver en arkitektonisk rörelse som har sitt ursprung i Europa. Det spred sig sedan till andra delar av världen under 1900-talet och blev populär efter andra världskriget.

Stilen har verkligen regionala skillnader från den distinkta moderna kinesiska arkitekturen till den lika moderna japanska arkitekturen, men varje byggnad i den här stilen delar några gemensamma drag.

Eld och vatten av Daryl-Toby-AguaFina-Gardens-International Modern Architecture: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla: Daryl Toby – AguaFina Gardens International

Grundprinciper

Moderna arkitektoniska detaljer formar stilen. Först och främst definierar funktionen formen. En modern byggnad är framför allt funktionell och dess form härrör från vad den har att göra. Syftet definierar alla aspekter av byggnaden.

Till exempel designades Guggenheim Museum i New York av Frank Lloyd Wright för att vägleda människor genom ett flytande, bandliknande galleri med konstgallerier och utställningar. Moderna byggnader är utformade för det naturliga flödet av människor genom dem. De skyddar inte människor tillräckligt för att låta dem röra sig som de naturligt skulle vilja ha dem.

Moderna arkitektoniska stilar är också enkla men ändå raffinerade. Det finns inga onödiga dekorationer på en modern byggnad, inga gargoyles eller detaljerade former. Linjerna är starka och tydliga och markerar byggnadens sanna konturer snarare än att begrava den i förvirrande detaljer.

Chesapeake-Bay-House-by-McInturff-Architects Modern Architecture: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla: McInturff Architects

Detta betyder inte att moderna byggnader är enkla rektanglar hela tiden. Vissa av dem använder kurvor och snygga, nästan organiska former, även om de fortfarande är krispiga.

När flera moderna byggnader är en del av ett campus eller ett komplex är de inte grupperade eller trånga. Det finns ingen känsla av klaustrofobi även om byggnaden eller byggnaderna är gjorda av betong.

Rymden är en viktig princip i modern arkitektur. När utrymmet samlas för nöje eller affärer borde det inte kännas som att människor är insvept som sardiner.

Både med och utan håller moderna byggnader sin design minimalistisk. En modern inredning kommer inte att ha överdriven ornamentik eller invecklad rumslig struktur. Denna minimalism är inte stark men är tänkt att vara fredlig och lugnande. Moderna byggnader strävar efter en stressfri miljö.

Många moderna arkitektoniska mönster har stora öppna ytor där mycket glas används för en lättare känsla. Utvändiga fönster är vanligtvis ganska stora för att släppa in mycket naturligt ljus. Layout och plats blir ännu viktigare i modern arkitektur eftersom det är lite som döljer konstiga eller ovanliga designbeslut.

Warden-St-Residence-by-Mata-Design-Studio-1 Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla:
McInturff Architects

Linjära linjer skapar ett minimalistiskt utseende samtidigt som intresset ökar. Balkar, stolpar och trappor ger visuellt intresse för dessa stora, öppna, smyckade utrymmen.

Trots sin snygga brist på komplikationer försöker modern arkitektur fortfarande att smälta in i naturen. Fallingwater, en annan design av Frank Lloyd Wright, illustrerar detta och påminner om vattenfallen i närheten samtidigt som de bibehåller rena, moderna linjer. Många andra mönster använder stora glasväggar för att ge en illusion att det inte finns någon åtskillnad från den yttre och inre miljön.

Den typ av mark som den moderna byggnaden står på har en enorm inverkan på byggnadens design. Även tydliga, extremt konstgjorda linjer bör se ut som om de hör hemma i området.

Ändå har moderna byggnader fortfarande gott om plats för färg och personlighet. Intressanta material lägger till textur, ibland på oväntade sätt, och enkelheten i den övergripande designen gör att konstutställningar och till och med möbler verkligen sticker ut.

Modern bostadsarkitektur bör ändå behålla en känsla av värme, som ofta stöds av en linjär eldstad i uppsamlingsområden och användningen av varmfärgat trä.

Maryland-Proto-Home-by-Proto-Homes Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla: Proto-hem

Enheter är ofta dolda. Moderna köksdesigner har ofta massor av svängbara hyllor och stora köksmaskiner finns i alla möjliga tilltalande färger för att matcha estetiskt.

Moderna kylskåp har sällan magnetiska fronter så att de inte blir röriga med slumpmässiga föremål. Köksöar har ofta dolda vinklar där stora apparater kan förvaras och lagras.

Många moderna hemdesigner har mycket öppna planritningar som maximerar både utrymme och integritet i personliga utrymmen. Människor har ett stort, bekvämt utrymme att samlas, ofta med stora skjutbara glasdörrar till en uteplats eller balkong, medan utrymmena är åt sidan snarare än att bli mötesplatser.

Nyare moderna arkitektoniska mönster har en särskild önskan att vara miljömedvetna. Enheter och material är ofta utformade för att vara energivänliga och minska koldioxidutsläppen.

Windows installeras med sikte på maximal energieffektivitet. Så kalt som modern bostadsarkitektur kan vara är den vanligtvis tekniskt avancerad och mycket noggrant utformad.

Front-Yard-Design-by-Summit-Homes-Group Modern Architecture: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla: Summit Homes Group

Här är en enkel lista med moderna arkitektoniska funktioner som hjälper dig att förstå:

  • Enkelt i form och funktion
  • Enkel beklädnad och väggbeklädnad
  • Rengör öppna ytor med lätt översvämning
  • Enkel detalj utan dekoration
  • Strategisk användning av material för visuellt intresse, struktur och personlighet

Vanliga material i modernistisk arkitektur

Modern arkitektur är känd för frekvent användning av barbetong. Men stål, glas och till och med trä används också i överflöd. Den moderna byggnadens struktur är nästan exponerad, så materialet som används för den interna konstruktionen används också externt. De ska inte vara putsade eller målade utan snarare visa en unik stilistisk ärlighet med avseende på byggnadens natur.

Rosanna-by-Maxa-Design Modern arkitektur: Moderna byggnader med cool arkitektur
Bildkälla: Maxa design

Naturliga material som sten lämnas ofta oavslutade. Många moderna byggnader försöker använda lokalt material för att skapa en känsla av enhet med landskapet samt en önskan att vara miljövänlig.

Slutliga tankar om modern arkitektur

Modern arkitektur tar fram några häftiga byggnader runt om i världen, från vidsträckta museer till futuristiska skyskrapor och fantastiska moderna hem. Modern arkitektur erbjuder en tystare miljö, fri från röran och fullt funktionell.

Om du gillade den här artikeln om modern arkitektur bör du också läsa den här:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*