Home / Hem / Lösningar för vatten som läcker genom taket

Lösningar för vatten som läcker genom taket

Om ditt tak läcker är det ett allvarligt problem även om du tillfälligt fixar det.

Vatten som läcker från taket indikerar att takskador behöver repareras och att det inte finns tid att slösa innan du anlitar en vattenskadstjänst och ber dem att åtgärda problemet.

Det verkar som något du kan fixa själv (speciellt om det bara droppar vatten från taket), men utmaningen är att hitta källan snarare än att göra slumpmässiga reparationer på taket på huset.

Om du inte gör det kommer problemet att komma tillbaka och du kommer att få ett helt förstört tak som inte exakt är budgetvänligt att reparera.

Vatten kommer genom taket – Hur kan du fixa det?

Lösningar för vattenläckage genom taket1 Lösningar för vattenläckage genom taket

När vatten läcker från taket är den första och främsta uppgiften att lokalisera källan eller att flytta vattnets väg, som takläggare vill säga.

För det mesta är anledningen till att du ser vatten komma genom taket på att några av bältros saknas, går sönder, slitna eller att några av naglarna har tappats dåligt och korroderats över tiden.

Lösa ventiler, dåligt installerade takfönster eller gamla skorstenar kan också få vatten att strömma vid korsningar och skada ditt tak när det är minst förväntat.

Att bli av med vattenskador är en av de viktigaste funktionerna i ditt hems hälsa oavsett om du hyr en eller inte Återställande av vattenskador Vänta eller vänta regelbundet på ett kraftigt regn för att påminna dig om att det är vad du ska göra.

Lösningar för vattenläckage genom taket 3 lösningar för vattenläckage genom taket

Om en sådan skada inte repareras kan mögel uppstå eller, ännu värre, försvaga hela takkonstruktionen. Den sorgliga sanningen är att du inte kan skydda ditt tak 100%, vare sig det är en gipsvägg eller ett gipsat tak.

Inget takmaterial är helt vattentätt, så du måste kontrollera det här och där för att se om det finns något som kan göras för att förbättra det.

Det som är bra är dock att vatten vanligtvis rinner över en takbjälk och du kan se exakt var det började.

En gång förbi taket fortsätter det att strömma mot manteln och når toppen av taket för att leta efter det tunnaste lagret som droppar ner. Tyvärr kan detta till och med vara din dyraste möbel.

Vad du kan göra är att undersöka taket i dagsljus, ändå använda en kraftfull ficklampa för att titta på ditt steg och bara gå på säkra ramdelar för att undvika att falla eller skada taket.

Hur som helst, hoppa över isoleringen på toppen eftersom den aldrig är tillräckligt stark för att stödja en genomsnittlig vuxen. När du väl är där följer du de våta spåren och jobbar dig upp för att se vilket ramdel som har skadats.

Viktiga steg för att återställa taket

Låt inte det hända igen

När du hittar källan stänger du den eftersom det inte är någon mening att göra reparationer utan den. Reparera det läckande röret eller ersätt det med ett annat.

Kontrollera om takmaterialet ovan är skadat

Lösningar för vattenläckage genom taket2 Lösningar för vattenläckage genom taket

Det här är ganska enkelt på ett platt tak, men det finns en stor chans att vatten läcker också någon annanstans. Undersök därför allt. När du tittar på ett sluttande tak, undersök områden som är högre än läckagekällan.

Glöm inte att kontrollera vinden på mögel, fläckar eller träfläckar, eller helst, köra en slang och låt personen i varningen om något vatten läcker.

Torka ut filten (både under och ovan)

Lösningar för vattenläckage genom taket 5 lösningar för vattenläckage genom taket

Innan du gör något, se till att golvet och möblerna är skyddade från presenningen som kan falla på dem. Anslut läckan och torka filten med en dammsugare, fläktar, handdukar eller annat tillgängligt föremål.

Filten ska torkas på båda sidor så att inget vatten droppar. Om detta fortfarande händer, torka det igen. Om detta inte hjälper måste du undersöka taket för mättnad.

Under processen kan gipsväggen också bula ut. Så se till att det finns en hink under det svullna området. Du kan enkelt sticka den med en skruvmejsel, men se till att samla upp lite vatten när det rinner ner.

Risken för mögel bör inte underskattas, och det kommer nästan säkert att hända när du reparerar en våt yta. För det fall, låt det torka innan du fortsätter.

Räta ut de böjda bältros

Utmaningen här är att inte förstöra bältros eftersom de vanligtvis är gjorda av mycket ömtålig asfalt. Rätningen är lättast genom uppvärmning, vilket kan kräva mer värme vid kallare väderförhållanden.

Du kan använda en ficklampa eller till och med en öppen låga, men extremt försiktig bör iakttas – även den mest eldredundanta tavlan kan skadas av direkt eld. Använd istället en elektrisk fläkt.

Ta bort de skadade sektionerna

De skadade sektionerna bör klippas ut, men innan du gör detta måste du vara medveten om den andra sidan av gipsväggen också.

De skadade områdena kan vara exakt där en elektrisk ledning, gasledning, VVS-kanal, VVS eller metallstråle är. Därför är det alltid bättre att skära ett litet testhål med en verktygskniv och använda en ficklampa för att se vad som finns inuti.

Detta är särskilt viktigt i fall där läckan uppstår mitt i takets krypning.

Rengör ytan

Det bästa materialet för att utjämna revbenen är sandpapper, vilket också säkerställer att du har en ren yta att arbeta på. Om det finns stora sprickor eller hål, kemtvätt och reparera dem.

För mindre behöver du bara injekteringsbruk. Den resulterande ojämnheten kan också slätas ut med sandpapper.

Bli av med oanvändbara bältros

När klaffbordet är i kontakt med vatten kommer det att bryta med en enkel smula så att även ett litet barn kan lyfta det från taket. Så det är viktigt att ersätta den med en ny.

Det bästa sättet att undvika skador är att lyfta kanterna först och bända av nageln. Det kan finnas cementrester. Så skrapa området för att se till att det inte finns några problem. En skarpare kniv ska räcka för att runda hörnen.

Ta sedan den nya tavlan och placera den på plats genom att driva galvaniserade 3,2 cm långa takspikar i de övre hörnen och sedan täcka dem med cement.

Tips om grundning och målning

Lösningar för vattenläckage genom taket 6 lösningar för vattenläckage genom taket

En grundfärg och några pälsskikt behövs för att täcka skadorna och fläckarna i taket. Observera att en beläggning utan en grundfärg inte räcker för att täcka fläckarna, liksom att måla över direkt.

Helst målar du hela taket för att undvika synliga färgskillnader.

Saker du borde göra

Ventilera regelbundet. Om det är sommar, se till att luftkonditioneringen är på tills området är helt torrt och använd alternativa källor som värme på vintern.

När ytan är plan, använd en svamp för att ta bort vattnet. Om golvet är tillverkat av lövträ eller något annat känsligt material, täck det med folie- eller styrofoamblock för att förhindra att vatten läcker direkt på det.

Helst flytta värdesaker och elektronik till ett annat rum och låt möbeldörren vara öppen för intern torkning. Om dina böcker och värdefulla dokument har skadats, lägg dem i kylskåpet för att sakta ner mögeltillväxten.

Om det finns överdrivna skador, överväga ett vattenskadeföretag för att städa upp och hjälpa dig.

Saker du inte borde göra

Om taket läcker och rummet fortfarande är vått, gå inte in. Slå inte på några elektriska apparater eller apparater förrän du är helt säker på att det inte finns någon risk (risken kvarstår så länge golvet och väggarna är våta .

Observera att värme inte hjälper i ett slutet område. Ta bara bort tygerna för att undvika mögel och låt rummet torka ut.

Avsluta tankar

Lösningar för vattenläckage genom taket 4 Lösningar för vattenläckage genom taket

Från första ögonblick uppträder fläckar på taket. Tänk om ditt tak behöver repareras och kolla in det.

Helst hyr du professionell service snarare än att göra det själv, eftersom du kan försumma var skadan kommer från eller orsaka ännu mer skada på takkonstruktionen.

När skadan är helt reparerad målar du taket för att täcka det skadade området.

Det finns många externa och interna faktorer som kan orsaka vattenskador, särskilt stormar, sprängande eller läckande rör, felaktig utrustning, igensatt avlopp etc.

Tyvärr kan vi inte kontrollera dem alla (särskilt inga väderskador eller förorenade avloppssystemfel), men vi kan regelbundet kontrollera dem och förhindra att sådana skador uppstår.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*