Home / Hem / Fördelar med ett grönt tak

Fördelar med ett grönt tak

Fler och fler människor går med i den gröna rörelsen.

Så det var bara en tidsfråga innan heminredningen följde efter. Det är inte svårt att vara miljövänlig med bibehållen komfort och lyx.

Förutom möbler, väggar, vitvaror och allt annat inomhus har tak anslutits. Fördelarna med det gröna taket är många. Du sparar inte bara miljön utan också pengar.

Fördelar med ett grönt tak 4-1 Fördelar med ett grönt takBildkälla: GreenRoof Asia

I det här fallet kallas inte grönt takfärgen. Det är grönt eftersom det är miljövänligt. De flesta gröna tak är en förlängning av det befintliga taket, men det är en populär trend att nya miljövänliga byggnader har redan installerade gröna tak. Gröna tak består av specifika växter som är anpassade till och kan överleva stadsmiljöer.

Alla vinner

Fördelarna med gröna tak är lika offentliga som privata. Bortsett från det uppenbara praktiska med ett grönt tak ser det också väldigt märkbart ut, och ett område med ett grönt tak kan enkelt locka investerare med det ensamma.

Fördelar med ett grönt tak 2 fördelar med ett grönt takBildkälla: Prentiss arkitekter

Den praktiska sidan

Gröna tak innebär lägre kostnader för städer. Detta beror på att ett grönt tak innebär att du har en ”Urban Heat Island-effekt”. Med fler gröna tak minskar vi denna effekt och sparar pengar.

Fördelar med ett grönt tak 3 fördelar med ett grönt takBildkälla: Huettl landskapsarkitektur

Forskare från University of Toronto har visat att gröna tak hjälper till att minska den ovan nämnda ”Urban Heat Island Effect”. Urban Heat Island-effekten betyder faktiskt att städer är varmare eftersom byggnader, gator och glas förhindrar att värmen sprids ut så lätt. Gröna tak omvandlar denna värme till energi som de behöver för att växter ska växa så att värmen absorberas och inte behöver fly.

Frisk luft i städerna

Kanske ännu bättre är det faktum att växter absorberar föroreningar som koldioxid och omvandlar det till syre, vilket innebär att gröna tak faktiskt renar och filtrerar luften.

Fördelar med ett grönt tak 12-1 Fördelar med ett grönt takBildkälla: Lake Flato Architects

När skogar och skogar skärs, eftersträvas växter, särskilt på landsbygden, mer än någonsin. Konceptet med gröna tak är enkelt och säkerställer att planeten kommer att överleva för framtida generationer för att kunna se och bo.

Luften inuti

En av de viktigaste sakerna när man planerar en byggnad är ventilationssystemet. Det ger vital ventilation för alla inuti. Vanliga byggnader har ventilationssystem tillverkade av giftiga material som avger gaser eller till och med innehåller skadliga organiska föreningar. Effekterna på människors hälsa är uppenbarligen mycket skadliga.

Enligt en studie från den amerikanska miljöskyddsbyrån är inomhusluften till och med fem gånger mer förorenad än uteluften. Det kan utgöra ett allvarligt hot och vara en faktor i utvecklingen av allvarliga andningssjukdomar. Av denna anledning, när man bygger miljövänliga byggnader, byggs ventilationssystem av material med låga utsläpp eller utan utsläpp, och stor vikt läggs vid utmärkt ventilation i varje rum.

Om bara några rum inte är ordentligt ventilerade kan detta leda till mögeltillväxt eller till och med dammkvalster, som sedan kan spridas till hela byggnaden via ventilationssystemet.

Reglering och säkerhet

Eftersom gröna tak absorberar värme krävs mindre energi för att reglera temperaturen i en byggnad. De kan också fungera som utmärkt brandskydd, eftersom gröna tak har mindre brinnande värmebelastning. Isolationen som gröna tak ger inte bara mindre värme utan också mindre buller utifrån.

Fördelar med ett grönt tak 6 fördelar med ett grönt takBildkälla: Feldman arkitektur

Grön på alla sätt

Det är en vanlig missuppfattning att gröna byggnader har en högre initialkostnad. Men de kommer att spara pengar från början, för att inte tala om långsiktiga prestanda jämfört med vanliga byggnader. Det kostar ungefär samma att bygga, så det är tydligt att gröna byggnader bara erbjuder fördelar.

Fördelar med ett grönt tak 7 fördelar med ett grönt takBildkälla: Feldman arkitektur

På grund av de lägre underhållskostnaderna som är förknippade med gröna byggnader, även om byggkostnaderna är lite högre, är de så effektiva att de ger tillbaka tio gånger de pengar som spenderas på att bygga dem.

Ett längre liv

Växter gör dig friskare på olika sätt. De renar luften så att du kan andas bättre och minska stress. De bidrar till en människas allmänna välbefinnande och sänker både hjärtfrekvens och blodtryck.

Fördelar med ett grönt tak 8 fördelar med ett grönt takBildkälla: Maienza – Wilson Interior Design + Architecture

natur

Även om en stadsmiljö inte är så grön, lockar gröna tak fortfarande bin och honungsbin, fjärilar och olika fågelarter. Normalt skulle du inte hitta en sådan sällsynthet i städer, men på grund av de många olika växter som gröna tak erbjuder kan du nu.

Fördelar med ett grönt tak 9 fördelar med ett grönt takBildkälla: Baldridge Architects

Operations kostnader

Det är bara vettigt att gröna byggnader håller underhållskostnaderna nere eftersom de sparar så mycket pengar över traditionella byggnader. De kräver också mindre målning och tål mer bestraffning och missbruk av elementen eftersom naturliga material användes i deras konstruktion.

Fördelar med ett grönt tak 10-1 Fördelar med ett grönt takBildkälla: Sequin Asphault Studio Photography

Renare och torrare städer

Växter absorberar inte bara värme utan också vatten. Inte bara fångar de en del av regnet, men de saktar också ner mängden vatten som träffar trottoaren. Detta kommer att minska effekterna av regnvatten och sannolikheten för översvämningar.

Håll ditt värde

Gröna byggnader använder mindre energi, gas och vatten. De behåller sitt värde och tappar inte lika mycket i värde som vanliga byggnader bara för att de använder hållbara material.

Fördelar med ett grönt tak 12 fördelar med ett grönt takBildkälla: Casey Boyter Gardens

Många gröna byggnader är så effektiva att de inte bara använder mindre energi utan också kan ställas in för att producera mer energi än de behöver. Dessa är kända som netto noll byggnader. Istället för att använda mindre kan de generera energi och återföra den till nätet för att använda där det behövs.

Kommer mitt tak att hålla?

Om det finns ett problem när det gäller ett grönt tak på privat egendom är det om hemmet kan bära vikten av det. En lätt lösning är möjlig i form av ett tak som lutar i en vinkel på mindre än 30 grader. Om stödtaket kan förstärkas utvidgas möjligheterna för typen av grönt tak kraftigt.

Fördelar med ett grönt tak 13 fördelar med ett grönt takBildkälla: Folio design
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*