Home / Hem / Källarfönster: byta ut och dekorera
Källarfönster: byta ut och dekorera

Källarfönster: byta ut och dekorera

Källarfönster är ett ofta försummat element i heminredningen. När du renoverar källaren kanske du vill uppdatera fönstren.

Det kan vara svårt att föreställa dig dina källarfönster på samma sätt som andra fönster, vanligtvis för att de är mycket små eller besvärligt placerade. Vad är det bästa sättet att uppdatera utseendet på dina källarfönster? Här är några användbara tips och tricks.

Hur man byter ut källarfönster

Om du gör en mycket seriös källarrenovering på ett äldre hem kan du komma att ersätta källarfönstren helt. Även om det är möjligt att göra det själv kan det vara väldigt svårt.

Du kan behöva driva lite för att få källarfönstret ordentligt. Det är förmodligen bäst att hyra en entreprenör som byter ut källarfönster eftersom entreprenören kommer att ha nödvändig utrustning.

Familjerum-av-Giambastiani-Design källarfönster: byta ut och dekorera
Bildkälla:Sun Valley landskapsarkitektur

Källare Windows behandling

Dekorering av källarfönster handlar mest om illusioner. Ofta har du inte mycket val om var du ska placera fönstren eller hur de är formade. Skapa en centrerad layout mellan källarfönster där du kan. Placera sängar, soffor och annat väsentligt mellan fönstren för ett balanserat utseende.

Behandla layouten runt källarfönster på samma sätt som ovanjordiska fönster. Om det finns mycket utrymme under källarfönstret, var inte rädd för att fylla utrymmet. Placera konst eller till och med möbler i detta gap. Det är fortfarande ett användbart utrymme och en naturlig ljuskälla i ett mörkare rum.

När det gäller gardiner för källarfönster, kom ihåg att tänka på rummets funktion. Till exempel, om du planerar att använda utrymmet som ett familjerum, bör du välja behandlingar som belyser den naturliga belysningen i källarfönstren. Använd källarfönsterbehandlingen som en chans att komplettera din inredning och göra rummet mindre som en klaustrofobisk, kall källare.

Royal-York-lägenhet-von-Peter-A.-Sellar-arkitektonisk-fotograf Källarfönster: Byta ut och dekorera
Bildkälla:Peter A. Sellar – arkitektfotograf

Valanser är ett utmärkt val eftersom de behåller källarfönstrets funktion samtidigt som de lägger till en touch av stil. Gå efter ljusare tyger och andra material för att se till att ljuset som kommer in genom fönstren inte blockeras i onödan. Om du vill uppmärksamma fönstren, välj ljusare, djärvare färger för fönsterbehandling och färger.

För förvaringsorienterade källare bör du välja mycket funktionella nyanser som lätt kan öppnas och stängas vid behov. Du vill ha tillräckligt med ljus för att se allt, men du vill också se till att värme och solljus inte skadar någonting. Vissa föremål fungerar inte bra om de hålls varma länge. Du kanske också vill se till att källaren förblir säker, speciellt om du förvarar värdefulla föremål i källaren.

Avsluta Windows

Vad är ett utgångsfönster?

Ett utgångsfönster är ett källarfönster som kommer ut från en källare genom fönstret. Detta är en viktig säkerhetsfunktion och ett intressant tillskott till en källare som har en mer familj eller samlingsinriktad funktion.

Beroende på din budget och design kan du använda ett utgångsfönster som en alternativ ingång och utgång för din källare. Det ger dig också ett större fönster och ljuskälla att arbeta med när du dekorerar din källare.

Familjerum-av-Meister-Construction-Ltd Källarfönster: byta ut och dekorera
Bildkälla:Meister Construction Ltd.

Det finns en mängd olika typer av utgångsfönster, de vanligaste av dessa är i huvudsak dubbelbladiga dörrar. Se till att de kan låsas inifrån av säkerhetsskäl. Fönsterfönster har sidogångjärn och tar mycket lite utrymme, men har fortfarande stora öppningar. Glidfönster (eller dubbelhängande fönster) måste vara mycket stora för att uppfylla koden.

Även när de är öppna är dessa fönster fortfarande halvtäppta av glas. Markisfönster svänger utifrån, vilket inte är perfekt eftersom det kan klämma någon under en brand. Deras öppningsdelar och gångjärn är centrerade i mitten av fönstret och kan också blockera flykten.

Alla utgångsfönster i källaren måste ha ett stort fönster så att de enkelt kan öppnas. Se till att det också finns en stege så att människor säkert kan klättra ut genom fönstret. Om brunnen är under ett däck, se till att någon säkert och enkelt kan komma ut under däcket.

Krav på utgångsfönstret

Det finns några nya krav på källarfönster och du kan behöva investera tid och pengar i ett äldre hem för att se till att källarfönstren överensstämmer med koden. Det kan också finnas ytterligare lokala krav.

Great-Neighborhood-Homes-by-Design-Build-Firms Basement Windows: Byta ut och dekorera
Bildkälla:Designbyggföretag

Vilka är dessa krav för källarfönster?

  • Minsta öppningsbredd: 20 tum.
  • Minsta öppningshöjd: 24 tum.
  • Minsta öppna nätöppning: 5,7 kvadratmeter (5,0 kvadratmeter för första våningen)
  • Maximal vipphöjd över marken: 44 tum.

Om du vill använda källaren som bostadsyta måste du inspektera rummet. Ta inte genvägar, och inte bara på grund av inspektionen.

Bra utgångsfönster är viktigt för att hålla huset säkert och se till att alla kan komma ut säkert i en nödsituation. Försök inte bli billig. Ett bra och säkert utgångsfönster är värt investeringen.

Fönster för glasblockkällare

För mer ljus och luftflöde i källaren kanske du vill installera några glasfönster. Denna typ av källarfönster finns ofta i äldre hem, med glasblock som omger ett enkelt ventilationsfönster. Du kan också få dem utan ventilering om du bara vill ta mer naturligt ljus in i turnéns källare.

Bouldin-Creek-Residence-by-Restructure-Studio-Basement Windows: Byt ut och dekorera
Bildkälla:Omstruktureringsstudio

Se till att de är säkra när du köper och installerar källarfönster i glas. Även om luftventilen ofta är liten, vill du inte att den ska vara en utgångspunkt för skadedjur eller särskilt kreativa små barn. Glasblock är gjorda för att dölja insidan utan att kompromissa med naturligt ljus.

Slutliga tankar om källarfönster

Ett källarfönster bör användas för att göra din källare mer välkomnande, oavsett om det är ett förråd eller en mötesplats. Kontrollera alltid dina lokala föreskrifter och känn dig inte tvungen att gå billigt för att installera ett källarfönster eftersom säkerhet är ett stort problem.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*