Home / Hem / Instruktioner för att välja färg på trägolvet
Instruktioner för att välja färg på trägolvet

Instruktioner för att välja färg på trägolvet

Idag finns trägolv i alla möjliga färger och detta garanterar att även den galnaste designerns idé kan förvandlas till verklighet.

En av de saker som gör inredningen så intressant är kreativitet och att bryta traditionella gränser, men det betyder inte att det inte finns några regler som ska följas.

Ja, du kan använda vilken färg du vill, men du bör vara redo att möta dyra och dåligt (ofta irreparabla) modefel.

Att använda ljusa eller mörka trägolv är lätt idag eftersom golv byter från en mängd vita och bambugula till de mörkaste mahogny- och ebenholtsfärgerna.

Guide för att välja färg på trägolv10 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Kändissamhällen

Det finns fördelar och nackdelar med både mörka och ljusa golv som måste övervägas innan man fattar ett slutgiltigt beslut. Vi har sammanfattat dem i en detaljerad guide om hur du väljer parkettgolvets färg och vi inbjuder dig varmt att kontrollera:

Vilka är lättare att rengöra?

Guide till att välja färg på trägolv 1 Guide till att välja färg på trägolvKälla: Abundant DESIGN

I det här fallet måste vi ge ljusa golv en klar fördel bara för att smuts faktiskt är mindre synligt på dem. Om du verkligen är ett fan av mörkare golv, välj ett lättare material (mörk valnöt över Jacobean eller Jacobean istället för ebenholts).

En bra taktik som kan användas oavsett färg är att täcka golv med små satinfinish som perfekt döljer smuts, brister och repor.

Föreställ dig en kompletterande eller kontrasterande färg

Guide till att välja färg på trägolv 2 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: 450 Architects, Inc.

Se till att undvika mörka golv med några mörka möbler. Vad du skulle uppnå i det här fallet är en fullständig förslutningseffekt, vilket innebär att element smälter in i varandra och det finns inget tyngdpunkt för att locka uppmärksamhet.

Mörka golv ser bra ut med ljusa möbler, eller tvärtom. Mellantoner är också en bra, balanserad lösning och passar bäst för framtida husägare som letar efter ett hus att hysa sina möbler i. När du väljer golv för flera rum, försök att upprätthålla visuell konsistens och inte hoppa från en lösning till en annan.

På det här sättet får du bara ett lapptäcksutseende som tyder på att du är i färg och istället kompenseras med en annan. För att ytterligare komplicera sakerna säger designers att golv ska matcha det totala utseendet på ditt hem, vad det än betyder.

Återförsäljningsvärde: ljusare eller mörkare färger

Guide för att välja färg på trägolv3 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: huvudbyggnad

Mer specifikt, vilket företag kommer sannolikt att ha en högre ROI (avkastning på investeringen). Observera dock att denna ekvation har två delar: täljarens preferens och kostnaden som anges av nämnaren.

Om vi ​​tittar på de senaste åren har preferenser i allmänhet flyttats till mörkare golv och naturliga kombinationer av mörka fläckar och ljusa färger.

En trend som verkar försvinna från scenen är användningen av röda nyanser eftersom dessa ses som alltför polariserande och du definitivt inte är så hemma som du vill sälja.

Stilar

Guide till att välja färg på trägolv 4 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: MAK Studio

Trägolv handlar inte bara om färg, det finns många andra saker att tänka på! När vi diskuterar stilen hänvisar vi till olika texturer och material som finns på marknaden: släta marmorliknande golv med högglansiga ytor, timmerhusgolv med rustikt utseende eller extremt naturliga val med knutar. Du bestämmer!

Ultramoderna hem föredrar ljusare golv med snygga linjer och arkitektoniska definitioner, medan traditionella hem föredrar mörkare variationer som påminner om den tid de byggdes.

Även om detta är ett bra sätt att gå, uppmuntrar vi dig att tänka på vad du verkligen vill och framför allt välja ett golv som passar din smak och behov.

Jämförelse av känslighet för repor

Guide till att välja färg på trägolv 5 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Highgate Builders

Repor är desamma på alla trägolv – frågan är vilken golvtyp som gör dem mindre uppenbara. I enklaste termer är repor med mörka golv mer repiga eftersom själva repan är lättare än fläcken och skapar en synlig kontrast.

Så om du har upptagna hushåll med barn som leker och husdjur springer, bör din lösning vara golv för att dölja oundvikliga repor så mycket som möjligt.

En annan bra idé är ett ljusare golv eller ett högglansskydd som i första hand inte är så lätt att skrapa.

Gå in i detaljer

Guide till att välja färg på trägolv 6 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: John Lum Architecture, Inc. AIA

Beslutet är inte lika enkelt som “mörkt” eller “lätt”. Både mörka och ljusa kategorier har miljontals nyanser och undertoner som du kan använda till din fördel för att uppnå det utseende du vill ha.

Lövträ kan vara rödaktigt, tydligt gulaktigt eller till och med neutralt. Jämför och välj den som bäst passar dina möbler.

Arkitektoniska särdrag

Guide för att välja färg på trägolv 8 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Osborne Cabinets and Millwork, Inc.

Inte alla dina möbler måste harmonisera med golvet, men det är verkligen en viktig del. Vi kallar dessa bitar “Arkitektoniska funktioner” och det kan vara stora matbord, soffor, köksöar, eldstäder etc.

Vi rekommenderar till exempel att berika din tegel spis med neutrala grå golv eller använda betydligt mörkare skåp som tar bort monotonin.

Ett annat bra förslag är att undvika mörka golv under mörka skåp, mest för att det är mycket osannolikt att deras färger matchar.

De flesta skulle berätta att de är mer irriterade över små ojämnheter än två helt olika färger som inte har något gemensamt (och det är faktiskt sant!). Kontraster är bättre än misslyckade matchningar, eftersom de senare antyder att du inte riktigt brydde dig om ditt utrymme, utan istället det första som kom att tänka på.

Börja med repetitioner

Guide för att välja färg på trägolv 7 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Studio M inredningsdesign

Gå till den lokala återförsäljaren, välj de mönster du vill ha och ta dem med dig hem. Du måste kontrollera att de matchar dina möbler eller åtminstone hur de ser ut när de utsätts för olika ljusförhållanden.

Den grundläggande jämförelsen som du behöver göra vid alla tillfällen är att se hur en färg fungerar i dagsljus och artificiellt ljus. Detta är det ultimata testet innan ditt slutliga köp.

Vi rekommenderar att du bara väljer tre prover för att undvika blandningar. Att ta alla prover du hittar blir inte enklare, men du kan tänka mer på det istället.

När du handlar bryr du dig också om priset. Vissa golv är löjligt dyra (hickory, brasiliansk körsbär) medan andra verkar för billiga för den kvalitet de erbjuder (valnöt, ek, elfenben).

På grund av dess tillgänglighet i alla möjliga färger (chokladbrun, rödaktig, etc.) anses ek vara en mycket bra lösning.

Rummets storlek

Guide för att välja färg på trägolv 9 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Levy Art & Architecture

Ju lättare desto större, det finns ingen anledning att detta visuella trick inte gäller trägolv. När golvet är ljusare verkar rummet luftigt och rymligt, medan ett mörkare lägger till sitt kraftfulla och dramatiska utseende.

Det beror ändå på hur du kombinerar färg med möbler och hur ditt nya golv utsätts för naturligt och konstgjort ljus.

Stora hem och öppna planritningar ser i allmänhet bättre ut med mörka trägolv.

Mindre rum kan dra nytta av detta, förutsatt att möblerna / väggarna är ljusare och det finns tillräckligt med solljus (inredning) för att rummet ska se mer rymligt ut.

En sak är säker, även om mörka golv aldrig är bra i rum med små eller inga fönster.

Hur mörkt är det trots allt?

Guide för att välja färg på trägolv 11 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Kariouk Associates

Det mörkaste valet du har är ebenholts. Vissa människor tycker att det inte räcker för dem och de använder en teknik som kallas “vattenpop” för att få den att se mörkare ut.

Som tidigare nämnts är mörka golv inte så populära på grund av underhållsproblem och många försöker kompensera för detta genom att kombinera ebenholts och Jacobean i en 50/50 combo.

Jacobeans mörker och ebenholtsvärmen ser alltid fantastiska ut tillsammans.

Mörk valnöt är lite ljusare i färg jämfört med Jacobean, men det är den perfekta lösningen om Jacobean är för mörk för dig. Du kan till och med bli lättare med antika och kaffebruna.

Slutligen finns det ingen regel! Alla upplever färger olika, och allt beror på vad du gillar eller vad du vågar använda.

Avslutande kommentarer

Guide för att välja färg på trägolv 12 Guide till att välja färg på trägolvBildkälla: Kurt Johnson Photography

Att använda ljusa eller mörka trägolv är en smart och viktig lösning för alla hem. Med lite kreativitet kan detta bli den roligaste designupplevelsen du någonsin har haft hemma.

Du måste hämta inspiration från det, välja golv som passar din stil och möbler och oroa dig för några grundregler och principer som kan skapa eller bryta magi i trägolv.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*