Home / Hem / Inredning i afrikansk stil
Inredning i afrikansk stil

Inredning i afrikansk stil

Det kan överraska dig att veta att mycket av världens inspiration för inredningen kommer från bara två stora geografiska platser. Ofta tittar vi främst på västerländska begrepp, inspirerade av olika europeiska nationer och de designstilar som härstammar från det, liksom öster där några av idéerna är mer exotiska.

Ett av de områden som ofta ignoreras mest är den afrikanska kontinenten. Tro det eller ej, den afrikanska stilen är en som vi stöter på mindre ofta än vi förmodligen skulle vilja. Men nu är det dags att sätta alla aspekter av afrikansk inredning och heminredning i centrum!

Inredningsdesign i afrikansk stil-1 Inredningsdesign i afrikansk stil

Afrika är en ganska stor kontinent som sträcker sig från länder som Marocko och Egypten i norr till Namibia, Moçambique och Sydafrika i söder. Varje land har verkligen sin egen inredningsstil. Inredningsstilar från denna region innehåller dock vanligtvis mer jordnära och neutrala nyanser som också innehåller färgfärger.

Afrikas inredning är främst inspirerad av naturen, liksom färgglada tyger, vilda djur och olika typer av traditionella träsniderier. Det finns ett antal skäl till varför människor verkar inspireras av afrikanska mönster. Vissa tycker om tanken på att gå på en safari för att ta bilder, medan andra bara tycker om områdets olika kulturella och historiska perspektiv.

Inredning i afrikansk stil-2 Inredning i afrikansk stil

Oavsett vad som inspirerar dig mest finns det många olika sätt att integrera den afrikanska stilen i din egen omgivning.

Att använda designtekniker som kom från utlandet är inte så främmande för inredningsarkitekter eftersom de alltid har använt sina egna pass för att komma med nya och spännande idéer för sina egna projekt. Den kanske största och mest populära trenden just nu är afrikanskt inspirerad inredning.

Inredningsdesign i afrikansk stil-11 Inredningsdesign i afrikansk stil

Färger som är både rika och djupa ihop med mer naturliga komponenter är vad du hittar i de flesta afrikanskt inspirerade mönster, och alla dessa ger en känsla av komfort för alla utrymmen de upptar. Denna speciella stil handlar mer om att använda aspekter som jordfärger och naturmaterial än att fylla ett djurhuvud och montera det över din eldstad.

MINDRE ÄR ALLTID MER

Inredningsdesign i afrikansk stil-3 Inredningsdesign i afrikansk stil

Om du vill dekorera ett rum med modern afrikansk inredning, tänk aldrig på att behöva fylla ett rum med dekorativa masker, foton, stolar, bord eller liknande. När det gäller golv ska brickor av terrakotta eller sandsten läggas.

Dessutom kan du välja ett enkelt betonggolv som har färgats eftersom denna stil också är mycket populär i de flesta delar av södra Afrika, till stor del på grund av att dessa golv förblir svala i heta klimat. Om du väljer att använda denna typ av golv ska du lägga tjocka sisalmattor ovanpå. När det gäller dina väggar fungerar de bäst när de målas i neutrala nyanser som beige, kräm eller brun.

Alternativt kan en eller två motstående väggar målas i färger som liknar lera eller terrakotta om du föredrar det. Du kanske också vill använda texturerade färger, vilket är en annan populär aspekt av afrikansk design. Detta är en färg med en grov sandstruktur som en gång applicerats på en yta.

VARMA AFRIKANSKA STILFÄRGAR

Inredningsdesign i afrikansk stil-4 inredningsdesign i afrikansk stil

Eftersom den afrikanska designstilen uppenbarligen har sitt ursprung i Afrika är det ingen hemlighet att huvudfärgerna i denna stil är varmare. Vanligtvis ser du främst följande färger:

  • gul
  • ockra
  • orange
  • röd
  • Bourgogne
  • brun
  • Vit mjölk podton

Som du kan se finns det praktiskt taget inga coola färger i den här stilen. Att använda dessa varmare färger gör att alla rum känns fyllda med solljus, även på svalare dagar, särskilt i miljöer där solen knappt ses.

Väggar som är lätta

Inredningsdesign i afrikansk stil-5 inredningsdesign i afrikansk stil

Du kan förbättra detaljerna i ditt afrikanska rum med en färgstark vägg. Naturligtvis är det viktigt att notera att inte allt i den afrikanskinspirerade inredningen är ljus och levande. Detta kan dock ändras om du markerar vissa delar med en vägg målad i antingen körsbärs- eller mangofärg.

Tänk samtidigt på hur ett mer traditionellt afrikanskt hem ser ut. Du kommer att upptäcka att det här är små hyddor täckta av lera och andra liknande och prisvärda material. Detta innebär att vi bör överväga något liknande i våra egna fyra väggar – utan att naturligtvis använda lera.

Överväg att använda vanlig eller venetiansk gips av paris, mer textur tapeter och präglade blandningar som är utformade för att emulera olika ytor.

DECOR GÖR FRÅN MER NATURLIGA MATERIAL

Inredningsdesign i afrikansk stil-6 Inredningsdesign i afrikansk stil

Föremål som används för heminredning i Afrika är gjorda av helt naturliga material som halm, trä, lera och löv. Om du letar efter dekor som du kan använda i ditt eget hem och som görs i samma stil, överväga att välja bitar som också är gjorda av alla naturliga material för att hålla flödet igång.

Välj till exempel vävda persienner till dina fönster eller träramar för dina foton som hänger på väggarna.

Inredningsdesign i afrikansk stil-10 inredningsdesign i afrikansk stil

Trä, oavsett form, är extremt viktigt för all afrikansk design. Om du föredrar ett mer “fullfjädrat” utseende är lergods och artefakter bra sätt att bäst uttrycka det afrikanska temat i ditt hem.

Dessutom är många stammar över hela Afrika mycket passionerade för olika typer av hantverk, som du också kan överväga. Tänk till exempel på en historia du gillar och nära relaterad till kontinenten och visa den antingen med tapeter eller en våt gipsfreska.

AFRIKANSK SMAK SOM ÄR ANDRA

Inredningsdesign i afrikansk stil-7 Inredningsdesign i afrikansk stil

Om du gör något så enkelt som att kasta en övergångsmatta betyder det inte på något sätt att du har tagit den afrikanska stilen i din hemmiljö. Men om du kombinerar små bitar av denna stil med en annan designstil kan du faktiskt fortfarande vara mycket framgångsrik.

Inredningsdesign i afrikansk stil-9 Inredningsdesign i afrikansk stil

Du kan till exempel också uppnå ett fantastiskt afrikanskt utseende med ett mer tropiskt tema. Detta är ett tema som låter dig ta med mer än bara afrikanska aspekter – du kan ta med lite asiatiska och sydamerikanska aspekter också!

ETNISKA DESIGNER OCH MOTIV PÅ TEXTILER

Inredning i afrikansk stil-81 Inredning i afrikansk stil

Det finns många som redan är mycket bekanta med olika typer av afrikanska stilmotiv, som “ornament ikat” och “zebramönster”, mest från saker de antingen har sett eller läst.

Dessa två motiv anses allmänt vara de mest populära; Det finns dock många andra som innehåller olika typer av stamfigurer som är allmänt förekommande i den övergripande inredningen, sett på bitar som sängkläder, gardiner och vävda mattor.

Under århundradena har kvinnor i många olika afrikanska stammar vävt olika tyger och mattor, varav många innehöll just dessa motiv. Dessa bitar anses vara mycket unika eftersom bilderna de innehåller skapades praktiskt taget på plats. Textilföretag å andra sidan producerar vanligtvis flera bitar som fokuserar på afrikanska teman, vilket innebär att det inte är så lätt att hitta de mest lämpliga typerna av textilier.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*