Home / Hem / Idéer och tips för inomhusbelysning för hemmet
Idéer och tips för inomhusbelysning för hemmet

Idéer och tips för inomhusbelysning för hemmet

Hur mycket tycker du verkligen om belysningsidéer för ditt hem? Utöver dekorativa effekter och när en glödlampa slocknar. Faktum är att de flesta bara tänker på hur de ska tända sitt hem när de väljer nya lampor eller när lamporna slocknar.

Den sanningen är att ett sådant perspektiv är patetiskt kortsynt. Effektiv belysning slutar inte med att bara kasta lite ljus över situationen. Effektiv belysning ska kunna skapa en stämning och smälta bekvämt med den speciella estetiken i ditt heminredning samtidigt som den ger pålitlig och prisvärd belysning. Om du sitter där och undrar om något liknande verkligen är möjligt, läs vidare.

Upplysningen

Inomhusbelysning-idéer-och-tips-för-hem-1 Inomhusbelysning-idéer och tips för hemmet

Det är dags att gå ut ur skuggorna från den mörka tidsåldern för hembelysningsidéer baserat på att välja mellan rent funktionellt och rent dekorativt. Belysningen av interiörbelysningen börjar med att inse att Thomas Edisons trollkarl inte bara överskattades som uppfinnare, men det kostade dig och dina föräldrar, farföräldrar och far-och farföräldrar betydande kostnader, inte bara i termer av pengar utan även när det gäller hälsa.

Tekniken för mer energieffektiva glödlampor från 2000-talet går tillbaka till stridskriget mellan Edison och Nikola Tesla i början av 1800-talet.

Dessa CFC-lampor, som i grunden förändrade landskapet för interiörbelysningsidéer, skulle ha varit status quo under det senaste århundradet om Teslas lysrör hade fått den djupt finansierade PR-kampanjen som istället stödde Edisons alternativ till glödlampor och brände generationer av fingrar och fingrar Avstängd Otillräcklig sikt varje gång en ny skruvas fast i en armatur.

Inomhusbelysning-idéer-och-tips-för-hem-2 Inomhusbelysning-idéer och tips för hemmet

Utvecklingen av teknik för att ge ljuset har lett till en rättvis revolution i hårdvaran genom vilken den tekniken överförs. Och det betyder inomhusbelysning som har förbättrat dina ögons förmåga att se saker, förbättrar din förmåga att känna dig tryggare i ditt eget hem, kalibrerar den känslomässiga tenoren i ett visst rum (eller till och med enskilda områden i ett rum) och din totala poäng för att öka komforten.

Tack vare den utökade kapaciteten hos nya och förbättrade teknologier, allt från CFC till halogen till LED-lampor, är dagens belysningsarmaturer mycket mer mångsidiga när det gäller att kontrollera ljusstyrka, färg och temperatur på ljuset.

Resultatet är interiörbelysning som går långt utöver den kalla funktionaliteten i går utan att tvinga dig att njuta av avantgardens dysfunktionella extrema inredning.

Det bästa av allt är att kostnaden för förbättrad belysning har legat långt efter inflationskostnaderna för andra inredningsframsteg.

Utveckling av en belysningsspelplan

Interiör-belysning-idéer-och-tips-för-hem-3 interiör-belysning idéer och tips för hemmet

Naturligtvis kommer en persons överkomliga priser alltid att vara utom räckhåll för en annan. Av denna anledning kan den moderna utvecklingen av ljusteknik bäst användas genom att först skapa en spelplan. Och den här spelplanen är egentligen bara en mycket enkel checklista.

Vilka uppgifter är markerade (titta på TV, laga mat, sy, spela videospel, läsa etc.)

Används belysningen för att kontrollera humör eller manipulera känslomässiga tillstånd?

Finns det någon inredning i rummet som du kan använda ljus för att förbättra (tapeter, målningar, filmaffischer, konstverk för barn, en skulptur av din betydande annan, etc.)?

Observera de mörkare och ljusare färgerna på den omgivande inredningen. Observera att ju mörkare färgerna är, desto mörkare är de, medan ljusare färger återspeglar den.

Fluorescens!

Inomhusbelysning-idéer-och-tips-för-hem-6 inomhusbelysning idéer och tips för hemmet

Dagens lysrör är inte din mormors lysrörsbelysning. Lämna minnena av flimrande, surrande rör som tar ungefär två minuter att äntligen förbereda sig för den underbara världen av kompaktlysrör (CFL) för att belysa varje interiör och inte bara köket.

CFL-glödlampor håller längre än Edisons glödlampor, som History Channel gillar, och har den extra fördelen att de producerar mer ljus än värme. (Motsatsen till vad de flesta tycker om när de hör orden ”glödlampa”.

Förresten, att gå igenom belysningsavdelningen i en butik idag kan vara en riktig ögonöppnare för din mormor. Hon tillbringade större delen av sitt liv och förväntade sig att glödlampor skulle ta tre eller fyra månader innan de brann ut.

Ditt liv passeras med förväntan att glödlampor kommer att vara minst ett år eller två till två decennier innan de brinner ut. Du tror inte det? Besök din lokala stormarknad och titta närmare på etiketterna på de senaste glödlamporna på marknaden.

Det här är verkligen en fantastisk tid att komma in i mer inomhusbelysning!

Bli inte fixerad på en enda enhet

Interiör-belysning-idéer-och-tips-för-hem-4 interiör-belysning idéer och tips för hemmet

Borta är de dagar då interiörbelysning måste bytas till idén om en enda armatur för att göra hela jobbet. Det infällda taklampan som inte riktigt tål lasten? En av fördelarna med den fluorescerande revolutionen är takmonterade lampor som döljs av genomskinliga paneler.

Panelerna kan enkelt bytas ut mot nya färger beroende på tillfälle. Dessa konstiga CFL-glödlampor kan skruvas fast i alla befintliga lampor. Så du kan vara vild och leta efter lampor som kompletterar detta gammaldags taklampa.

Idéer och tips för inomhusbelysning för hemmet 8 idéer och tips för inomhusbelysning för hemmet

Överväg att använda strålkastare för att uppmärksamma element i din inredning som du värdesätter mest. Accentbelysning kan uppnås genom att placera lampor direkt under eller ovanför dessa föremål. Och här är en liten inredningsdesigners hemlighet: den söta fläcken för att skina en strålkastare på ett objekt för maximal uppmärksamhet är en vinkel på exakt 30 grader.

Fiberoptik är en annan interiörbelysningsidé som erbjuder en touch av estetik till ett överraskande överkomligt pris. Ljus överförs genom små trådar av glasfiber eller akryl. Även om det är designat mer för utseende än funktion, är det fantastiska med glasfiber att om du använder tillräckligt med trådar kan det leverera överraskande robusta ljusnivåer.

Tips för inomhusbelysning Får inte kasseras

Interiör-belysning-idéer-och-tips-för-hem-5-interiör-belysning idéer och tips för hemmet

Det viktigaste tipset för inomhusbelysning kan vara att du alltid bör komma ihåg att absolut alla andra aspekter av inredningsdesign i alla rum kan ändras radikalt genom att ändra din belysning. Att införa en takkrona i ett rum som tidigare hade lampor i axelhöjd skapar en mycket mer dramatisk känsla av ljus och skugga än du kan föreställa dig. På samma sätt kommer det renare, renare ljuset från dagens lysrör att ersätta hårdheten hos de långa rören som för närvarande används.

Interiör-belysning-idéer-och-tips-för-hem-7 interiör-belysning idéer och tips för hemmet

Infällda och hängande lampor är särskilt bra ljuskällor för vissa uppgifter, från matlagning till arbete på hemmakontoret. Om du letar efter lite ovanliga idéer för interiörbelysning i ditt hem, överväg traditionell utomhusbelysning.

Dessa utomhus vägglampor och lampor använder alla samma el och glödlampor som sina inomhus motsvarigheter, men ger en helt annan känsla.

En annan mycket viktig faktor i belysningsrevolutionen från 2000-talet som du absolut måste veta är att ättlingarna till Nikola Tesla anses vara mer energieffektiva än Edisons föråldrade glödlampa eftersom de avger mer ljus än värme.

Eftersom Edisons modeller är exakt motsatta kan du dra lamporna lite närmare och ställa in strömmen lite ljusare utan att oroa dig för rumstemperatur.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*