Home / Hem / Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket
Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket

Än idag anser många människor att välja rätt eldstad för att vara ett lyxigt tillskott till sitt hem och ett alternativ som förstärker hemtrevligheten och den allmänna atmosfären.

Det finns dock hus där denna till synes dekorativa vedbrännare har den avgörande funktionen att göra platsen varmare och ge den den efterlängtade hemtrevliga atmosfären på ett praktiskt och billigt sätt.

Eldstäder ska därför vara både vackra och funktionella så att investera i en faktiskt är en sund idé.

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket12 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Knudson Interiors

Men hur kan du välja rätt eldstad för ditt hem utan att spendera för mycket? Låt oss dela några strategier som ger bästa resultat:

Grundfrågan: ved, el eller gas?

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket1 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Shirley Meisels

Din eldstads design och stil beror helt på vilken typ av bränsle du vill bränna. Så ta upp frågan innan du ens funderar på att installera en öppen spis.

Att bränna ved är till exempel endast ett alternativ för skorstenens egenskaper, precis som de traditionella gaseldarna och kaminerna. Du måste dock se till att eldstaden har rengjorts och kontrollerats för lämplighet och säkerhet.

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket9 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Sigmar

De flesta moderna hus är byggda utan skorstenar, men det utesluter inte helt din förmåga att installera en. Du kanske inte kan bränna ved, men gas är inte ett problem med ett balanserat och professionellt bränslesystem.

Även trä kan övervägas med dubbla väggrör eller ett liknande utlopp eller spis som du har råd till ett rimligt pris.

Trevligt kontra funktionellt

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket2 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Acucraft eldstäder

Det andra stora dilemmaet är om man ska välja en vacker och dekorativ öppen spis som ger djupet till ditt utrymme, eller luta sig mot funktion för att välja något som faktiskt kan värma upp dig och ändå se estetiskt tilltalande ut. Beroende på vilket land du bor i, rekommenderar vi att du föredrar funktionen och väljer en energieffektiv del som är lämplig för båda ändamål.

Nästa utmaning: Ser ut

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket3 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Slifer design

Det finns ingen öppen spis, eftersom alla har olika preferenser och behov.

Vissa av oss skulle gå efter moderna, eleganta glaspärlor och rena, geometriska former för att kontrastera stockarna, medan andra skulle behålla den naturliga miljön och installera en öppen spis med mässing och mörka accenter för att återskapa eldstaden.

Här är några av de vanligaste tillbehören att tänka på när du installerar en eldstad (observera att vissa av dessa är rent dekorativa medan andra också är praktiska):

 • En mantelpiece: mantels är ursprungligen inte avsedda att fästas på skorstenar, men de kan lätt prefabriceras för att passa inställningen.
 • Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket4 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Studio Marcelo Brito

  Det som är bra med dem är att de kan hittas med alla slags material och ytbehandlingar, placerade på väggen eller i hörnet, eller helt unika och lämpliga för en viss typ av eldstad.

  I stället för att köpa en förbyggd, rekommenderar vi att du bygger en på plats när du har en klar uppfattning om hur din eldstad kommer att se ut.

  Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket10 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Oivanki Photography

 • Tillbehör: Även om de flesta eldstäder är inredda på liknande sätt behöver du inte följa konceptet och kan alltid avvika från de vanliga ramarna, träpanelerna, lamellerna och dörrarna.

  Du kan till exempel välja ett specifikt och sällsynt material som rostfritt stål eller göra ett oväntat färgval.

  Accentueringen bör lämnas till den sista fasen, eftersom den har en rent dekorativ funktion för vilken det inte är meningsfullt att offra den grundläggande funktionaliteten.

 • Firebrick liners: Firebrick liners installeras ofta på eldstäder, mestadels med klassisk metall och matt svart interiör, med huvudsyftet att göra eldstaden snyggare.

  Många tror att de också har en livslängdsfunktion, men det är bara för att det är svårare att upptäcka skador på mörkare ytor än på ljusare.

 • Fläktar: Till skillnad från de foder som nämnts ovan har fläktar ett viktigt syfte. När eldstaden är igång kommer fläktarna att fördela den uppvärmda luften runt rummet och fördela värmen på ett lämpligt sätt.

  Fläktar behöver dock elektricitet för att fungera. Det är därför du bör installera eldstaden närmare kontakten.

  En viktig sak att tänka på här är att fläktar ljuder, även om ingenting jämfört med dammsugare och liknande enheter.

 • Fjärrkontroll: De flesta moderna eldstäder kan fjärrstyras. Även om det bästa sättet fortfarande är att använda kontrollerna på eldstaden eller att justera dem manuellt.

  Vissa eldstadsreglage används endast för att slå på och av, medan andra har specialutvecklade pekskärmar och komplexa program för termostatstyrning.

Vilka är dina alternativ?

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket5 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Jeff Wilkinson, RA

 • En öppen spis: Öppna eldstäder kräver en öppen spis som är placerad och omgiven baserat på ditt val. Det klassiska valet i denna kategori är de så kallade inglenooks-eldstäderna.
 • Hål i väggen: Detta är den klassiska typen av öppen spis som inte kräver dyra mantlar eller dekorativa inställningar. Allt du behöver göra är att förbereda platsen och installera grus / keramisk eldkorg som håller bränslet eller stockarna.
 • Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket8 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Charles Cunniffe Architects Aspen

 • Allt-i-ett-lösningen: Dessa lösningar är tillgängliga för vilken stil eller designelement som helst som du vill implementera, vare sig det är en enkel eldkorg eller kamin. Spisar ingår vanligtvis inte.
 • Hällar: Hällar är ett georgiskt och viktorianskt arv, ett vanligt namn för kolbrännare i gjutjärnshällar som också kan användas för matlagning. De är perfekta för traditionella och rustika miljöer.
 • Registrera galler: De introducerades först i början av 1850 som kombinationer av eldstöd (bakplattor), galler, rörliga bränsleplattor för att justera drag och innerram.

Välja rätt material: sten, trä, metall eller inget material alls?

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket6 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Jasmine McClelland Design

Låt oss först titta på trä – det här är det perfekta materialet för miljöer i lantlig stil där en träinställning krävs för att mjuka upp moderna och utsmyckade mönster.

Trä är fortfarande inte mindre populärt i moderna miljöer, där eldstäder vanligtvis är gjorda av ek och mahogny eller en liknande mörk nyans som för närvarande är på trend.

Hål i väggen: Den tidlösa, fortfarande vansinnigt populära öppen spislösningen beror en stor del av dess popularitet på den enkla och mycket realiserbara designen, eftersom den rymmer alla eldkällor och skapar en avslappnad kontaktpunkt utan att investera i ytterligare material.

Sten: Stenhällar ses allmänt som traditionella miljöer, vilket också hindrar dem från att användas i moderna och lyxiga hem.

De är också från georgiska och viktorianska perioderna, men har ombyggts flera gånger för att anpassa dem till rena, moderna och minimalistiska rum.

Metall: Metalleldstäder var mycket populära under den edwardianska och viktorianska tiden, varför de fortfarande är ett klassiskt, tidlöst val idag.

De är nu gjorda av gjutjärn och rostfritt stål och är perfekt berikade med borstad och polerad yta.

Tömma: Två ineffektiva sätt att komma ihåg

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket7 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Sater Design Collection, Inc.

Ventilationsmetoder försummas ofta vid installation av en eldstad, även om de förmodligen är de viktigaste.

Människor är rädda för att ventilationsrör kommer att förstöra utseendet på sin eldstad, särskilt med eldstäder där brännaren måste placeras så nära eldstaden som möjligt.

Det första valet som ska undvikas är det som kallas ”dubbla bränslen” när man lägger till den ventilerade gasstammen till träbränder.

Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycket11 Hur man väljer rätt eldstad utan att spendera för mycketBildkälla: Mary Prince Photography

De producerar de verkligaste och varmaste flammorna, men du borde veta att de har sina gasblåsande ögonblick. Du måste hålla dörrarna öppna hela tiden, vilket innebär att du kommer att spendera mer pengar på att underhålla den och du kommer sannolikt bara att behöva använda eldstaden vid vissa tillfällen.

Den andra, inte så billiga lösningen är den välkända Natural Vent (B Vent) -metoden, som innebär att man anger ett område som omges av ved och bränner materialet inuti.

Uppenbarligen kan sådana eldstäder inte fjärrstyras för att bränna mindre ved, vilket kan göra dem mycket dyra.

Vissa av dem kräver också att du håller dörrarna öppna så att värmen sprids snarare än att meningslöst lämnar rummet genom skorstenen.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*