Home / Hem / Hur man väljer färger för husinredning
Hur man väljer färger för husinredning

Hur man väljer färger för husinredning

Vi vill alla uttrycka oss med en färgad eller texturerad vägg. Frågan som alla ställer är hur man väljer färger för husets inredning. Det finns så många nyanser och nyanser att välja mellan. Med hjälp av färgpsykologi visar den här artikeln hur du väljer färger för ditt hem samtidigt som du skapar ett harmoniskt vardagsrum.

Vad är färgpsykologi?

Hur-välja-färg-för-hus-interiör-3-Hur man väljer färger för hus-interiör

Färgpsykologi är studiet av färg och hur det påverkar mänskligt beteende. Även om “surr” om färg vanligtvis kallas det, är effekterna av färg subtila och betydande; fysiskt och psykiskt. Det är inte en slutlig ekvation mellan färg och vårt humör. Även om svaret vi har inte är viktigt är det viktigt för oss i våra personliga fyra väggar och på den plats där vi arbetar.

Börja smått

Badrummet är det perfekta stället att experimentera med färg. Du kan också prova en liten hall eller en accentvägg. Att bo och måla kan vara ett äventyr. Om du målar ett litet rum först, låt det torka tidigare och se om du gillar färgen. Jag har försökt måla mitt badrum i den här mjuka, lila färgen tidigare. Det var en dag jag gillade det faktum att jag hade ett litet badrum. Det torkade mycket mörkare och rosigare än jag letade efter men var lätt att täcka över. Det såg ut som att jag målade badrummet med Pepto Bismol.

Val av färger för ditt rum

Färger för matsalen

Hur man väljer färger för husets inredning-9 Hur man väljer färger för husets inredning

Jordnära toner är ett utmärkt val här. De är mycket mångsidiga så att du kan göra mycket med dem. Färgerna rött och orange sägs vara stimulerande och öka din aptit. Blå sägs också undertrycka din aptit, varför det anses vara ett dåligt färgval i matsalen.

Min mamma är inte dekoratör. Det är bara inte deras framkant. Jag var på paus när hon flyttade förra året så jag hjälpte henne att packa upp och dekorera. Även om jag kom med många idéer var det hon som var tvungen att bo där. Jag dekorerade och målade som hon ville. Även om hennes matsal hade en härlig brun färg på väggarna, bestämde hon sig för att dekorera rummet med ett fyrtema. Försök som jag kunde, hon blev inte avskräckt av sin inredning. Jag lyckades smyga in en röd duk i mixen så det fanns minst en ljus färg i rummet.

Självfallet används rummet bara när det är en familjeåterförening.

Färger för köket

Hur man väljer färger för husets inredning-7 Hur man väljer färger för husets inredning

Försök att använda skåpens färg som en guide, eftersom skåpen är den dyraste funktionen i rummet. Jordnära toner är perfekta här: brun, persika och gul. En tegelröd skulle också se bra ut som en accentfärg.
Grönt och blått, särskilt i ljusare toner, anses vara dåliga val för detta utrymme. Den mörka jägergrönen ger en fantastisk accentfärg.

Min mamma älskar att teman varje rum av någon anledning, och köket var fullt av frukt. Det var mycket välkomnande med olika färger överallt. Problemet var att hitta en solid väggfärg som skulle komplettera dem alla. Min stackars mamma valde en salvia grön. Även om det markerade frukten fick det ett redan minimalt utrymme att se mycket mindre ut.

Färger för vardagsrummet

Hur-välja-färg-för-hus-interiör-2-Hur man väljer färger för hus-interiör

Vardagsrumsfärger väljs vanligtvis med hänsyn till rummets storlek och ljus. Vill du få rummet att se större ut än det är? Tror du att rummet dvärgar allt annat så att en färg som minimerar utrymmet skulle fungera?

Ljusa färger gör att rummet ser större ut, medan varma eller mörka färger gör det mindre och mysigare.
Det är här min mamma fick rätt enligt min mening. Hon dekorerade sitt vardagsrum med änglar. De är överallt. Så mycket att jag köpte ett curioskåp som passade perfekt i ett hörn så att hon kunde visa mer av det. Hon bestämde sig för att måla detta rum i en cappuccinofärg, dekorationen var mer mocka. Hon ville se till att nyfikenhetsskåpet sågs, men hon var inte en tagg i sidan.

Färger för sovrummet

Hur man väljer färger för husets inredning-10 Hur man väljer färger för husets inredning

Det är mest där du kommer att sova och koppla av. Du vill välja en färg som låter dig göra just det. Röd, ljusgul och andra intensiva nyanser håller dig stimulerad och kan påverka din sömn. Blues, greener och ljusa jordtoner är ofta det bästa tillvägagångssättet i detta rum. Ett romantiskt utseende kan dock skapas med färger som vinrött, persika, korall eller rosa.

Min mamma är en mycket sentimental person. Sovrummet var mycket lätt att dekorera och måla. Hon ville ha en beige vägg som skulle matcha kroppen av den fyllda kaninen jag gjorde i hushållningen för många år sedan. Detta var fokus i rummet. Hon fick till och med kontrasterande lakan och täcken för att lyfta fram sin lilla klänning.

Färger för badrummet

Hur man väljer färger för husets inredning-11 Hur man väljer färger för husets inredning

Du vill ha en avkopplande spa-känsla i detta rum. För att uppnå detta fungerar ljusa färger och naturliga nyanser som ljusblå, meerschaumgröna och ljusa jordfärger perfekt.

Min mamma har dessa skal som vi samlade på stranden som barn. Hon ville alltid integrera detta i badrummet. Jag hittade två nyanser av blått för att hjälpa henne med det här projektet. Jag har en något mörkare för ordningens skull. Hon är mycket nöjd med resultatet. Hon gillar verkligen det gamla fisknätet jag hittade på hennes vägg. Hon ställde ut några av de större skalen där.

Var uppmärksam på belysningen!

Hur-välja-färg-för-hus-interiör-1-Hur man väljer färger för hus-interiör

Den ena faktorn kan antingen hjälpa dig eller avskräcka dig. Det finns ljuslådor i färgbutiken så att du kan se hur din färg kommer att se ut i just det ljuset.

• Naturligt dagsljus visar den verkligaste färgen.
• Glödlampor producerar varma toner och gula toner
• Lysrörsbelysning skapar en skarp blå nyans

Du kanske vill tänka på olika belysning i varje rum och sedan använda tipsen som ingår för att hjälpa dig att fatta ett beslut.

Testa dina färgval

Hur man väljer färger för husets interiör-6 Hur man väljer färger för husets interiör

Testa dina färger på affischer eller på en stor väggyta. Var inte rädd för att experimentera lite. Kanske en färg du gillar går inte bra i ditt hem. Inredning och belysning kan vara en faktor.

Lägg till djupa och dekorativa ytor

Hur man väljer färger för husets inredning-5 Hur man väljer färger för husets inredning

Visuell konsistens och trasiga färger är roliga och spännande sätt att förvandla ditt bostadsutrymme. Du kan också använda mjuka reflekterande metaller som glimmer, koppar, tenn, brons och naturligtvis antik silver och guld.

En annan cool dekorativ finish är speglar. De lyser upp ett rum så mycket! Min mamma hade den gamla eldstaden i vardagsrummet som hon aldrig använde. Det var bara en hemsk röra att se allt detta bortkastade utrymme. Jag köpte en spegel åt henne och lade den i öppna spisen. Jag tog ett par olika storlekar av ljus- och guldstearinljus. När hon tände ljusen gjorde det en ny kontaktpunkt och fick rummet att se lite större ut.

Skapa kontaktpunkter

Du ändrar utseendet på ett rum genom att lägga till kontrasterande färger på väggarna och göra väggen en mörkare färg.
När du väl har skulpterat en vägg halvvägs upp i ett rum kan du göra färgen halv mörkare än den andra, vilket ger ditt rum djup. Om du har en trappa eller något liknande i mitten av ett rum kommer det att märkas mer om du målar en mörkare färg än resten av rummet.

Håll det balanserat

Hur man väljer färger för husets inredning-4 Hur man väljer färger för husets inredning

Tänk på en tumregel när du målar. 60/30/10 regeln hjälper dig att hålla balansen i ditt rum. 60% är din dominerande färg, 30% är din sekundära färg, medan 10% är din accentfärg. Detta kommer att säkerställa att ditt utrymme har ett balanserat utseende oavsett vilka färger du väljer.

Slutsats

Jag vet att måla ibland kan vara läskigt. Allt du behöver göra är att krama din inre äventyrare och bli rörig. Om du inte gillar något kan du laga det med en annan päls eller två. Med lite förståelse kan du måla ditt eget hem istället för att anställa en inredningsarkitekt. Målade du ditt hus som ett DIY-projekt? Låt oss veta!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*