Home / Hem / Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem
Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Vill du krydda ett gammalt rum i ditt hus? Kanske vill du komma med ett helt nytt utseende för hela ditt hem? Oavsett vilken uppgift du vill göra kan det vara det viktigaste steget du måste göra först att bestämma vilket färgschema du vill ha.

Om du har en Grundläggande kunskaper i färgAtt veta hur man använder ett färghjul kan hjälpa dig att skapa en atmosfär i ditt hem som inte bara är tilltalande utan också bekväm.

När det gäller inredning är ingenting viktigare än färgämnet och de olika färgscheman att välja mellan. Även om det är enkelt att välja färgschema för vissa människor, kan det vara svårt för andra. Ändå är det fortfarande en mycket viktig uppgift.

Det finns en chans att du någon gång i ditt liv har gått in i ett rum i ditt hus eller i ett annat och känner att något är fel, men du kanske inte vet exakt vad. Nio av tio gånger har färgerna och / eller färgscheman som används troligen något att göra med det.

Det finns också ämnet för grundläggande färgpsykologi, som säger att färger faktiskt kan påverka hur vi känner och till och med tänker, vare sig positiva eller negativa. Färger kan få oss att känna oss lika underbara som de verkligen kan sätta oss på dåligt humör. Färger kan faktiskt påverka om vi är hungriga eller inte.

Det är oerhört viktigt att ha ett bra flöde av färg inuti ditt hem för att framgångsrikt skapa en känsla av harmoni och kontinuitet.

Använd först ett färghjul

Color Wheel Poster Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Ett grundläggande färghjul består av totalt tolv segment: tre primärfärger (röd, gul, blå), tre sekundära färger (grön, orange, lila) och sex kombinationer av båda.

Det kanske mest förvirrande med ett färghjul är den terminologi som vanligtvis används och skillnaden mellan dem alla. Dessa termer och definitioner inkluderar följande:

 • Nyanser (rena färger)
 • Nyanser (blandar en färg med vitt)
 • Toner (blandar en färg med grå)
 • Nyanser (blandar en färg med svart)
 • Värden (beskriver en färg antingen som “ljus” eller “mörk”)

Om du är osäker på hur du använder ett färghjul kommer det inte att vara till stor hjälp för dig. Medan de flesta föredrar att vara djärva och bara välja två färger som de tycker passar mycket bra tillsammans, tenderar andra att ta en säkrare strategi genom att välja ett fördefinierat färgschema. Dessa typer av färgscheman är som följer:

 • Analog (bestäms av närliggande färger i färghjulet)
 • Kompletterande (bestäms av färger som ligger mittemot varandra i färghjulet)

Det finns också många olika klassiska färgscheman som också kan användas.

Svartvit

MONOCHROMATIC Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Denna speciella typ av färgschema använder variationer av en enda färg när det gäller mättnad och ljushet. Processen är enkel: Välj en enda färg och arbeta med några eller alla tillhörande nyanser och nyanser.

Det monokromatiska färgschemat antas vara det enklaste och enklaste att använda eftersom det är praktiskt taget omöjligt att bli något för extremt eftersom du använder variationer av samma färg. Medan bitar som skapats med detta schema i allmänhet ser rena och lugnande ut, verkar de ofta tråkiga, vilket gör det svårt att skapa specifika kontaktpunkter för ett inre utrymme.

Analog

analogus Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hus

Detta färgschema använder tre färger som ligger intill varandra på färghjulet. Analoga färgscheman ser naturliga ut och är lika enkla att skapa som monokromatiska scheman. Men de tenderar också att lägga till mer variation.

Det bästa sättet att skapa ett analogt färgschema är att helt enkelt välja en “dominerande” färg som du vill använda mest utrymme visuellt. Välj sedan en andra färg som ska användas som stödfärg innan du väljer en tredje färg för de accenter du vill skapa. Du bör undvika:

 • Använd lika stora mängder av alla tre färgerna
 • Kombinera varma och svala färger

Komplementär

dessutom Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hus

För att skapa ett kompletterande färgschema måste du använda två färger på färghjulet som är mittemot varandra. Om du vill skapa något som sticker ut från mängden är detta färgschemat för dig. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns några enkla steg du bör skriva ner och följa för att undvika att skapa något för djärvt eller skakande.

Till att börja med kan du antingen välja en färg framför en annan eller använda båda som accenter på en neutral färgad bakgrund. I allmänhet bör du välja en färg för bakgrunden och en annan för accenter.

Undvik också att välja färger som har nästan samma värde när du väljer kompletterande färger, eftersom detta kan vara extremt svårt för ögat. För att undvika detta, överväga att ändra nyans för en färg och nyansen för en annan färg för att göra dem mer visuellt tilltalande.

Delad kompletterande

Split Kompletterande Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Ett annat användbart färgschema att överväga är det delade kompletterande schemat, vilket är en variation på det traditionella kompletterande schemat. Dock använder detta speciella färgschema en huvudbasfärg tillsammans med de två färgerna som ligger bredvid den kompletterande färgen. Du kan till exempel använda gult men du måste välja lila, rödlila och blålila.

Om du är nybörjare men vill skapa något som har en djärv kombination av färger är just detta färgschema ett underbart val. Ett sätt att se till att det du skapar inte är visuellt överväldigande är att välja neutrala färger som effektivt delar upp det visuella utrymmet.

Triad

triadic Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hus

I likhet med det kompletterande färgschemat använder triadschemat också tre färger. Dessa färger är dock jämnt fördelade runt färghjulet. Triadscheman är i allmänhet mycket mindre störande än de kompletterande scheman och tenderar att vara väldigt levande också. Med detta schema vill du välja en färg som den dominerande medan du använder de andra två som accentfärger.

Tetradic

tetradic Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hus

Det tetradiska schemat är absolut det rikaste – och i allmänhet det svåraste – av alla färgscheman och använder fyra färger jämnt fördelade runt färghjulet. Detta resulterar i två olika kompletterande par färger.

Även om det tetradiska schemat också ofta kallas det “dubbla kompletterande” schemat, fungerar det bäst när du väljer en färg som du vill vara den dominerande. Annars ser det övergripande systemet ut som extremt obalanserat. Förutom att späda ut färgerna bör du också använda en neutral bakgrund så att färgerna fördelas så jämnt som möjligt.

Skapa ditt färgschema

De formella områdena i huset bör målas först

De formella områdena i hemmet bör vara de första som målar. Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

När du har hittat det färgschema som du tror fungerar bäst är det dags att måla dig själv! Generellt bör du först fokusera på följande tre huvudområden:

 • vardagsrum
 • ingång
 • matsal

När du väl har valt ett rum och ett färgschema vill du välja en enda färg från det schema du skapade. Till exempel, om du har en röd soffa, överväga att tona ner den för en accentfärg i en mer privat interiör som ett sovrum, en eller ett hemmakontor.

Använd regel 60-30-10

Använd regeln 60-30-10 hur du väljer ett färgschema för ditt hem

60-30-10-regeln är väldigt lätt att följa. 60% av en dominerande färg bör användas tillsammans med 30% av en sekundärfärg och 10% av en accentfärg när man dekorerar ett interiör. Till exempel kommer väggarna i rummet troligen att vara den 60% dominerande färgen, medan klädsel skulle vara 30% sekundärfärg och alla tillbehör skulle ha 10% accentfärg.

Gå med arkitekturen

Go-with-the-Architecture Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Människor som har mindre rum i sitt hem tycker generellt att när de är målade vita verkar de mentalt större än de faktiskt är. Detta är helt felaktigt och det rekommenderas att inte ta denna rutt. Överväg istället att välja ett varmt färgschema som passar rummet. Tack vare naturligt ljus expanderar du mentalt och känner dig samtidigt extremt mysig och varm.

Var inte rädd för att lägga till din egen stil

Var inte rädd för att lägga till din egen stil. Hur man väljer ett färgschema för rummen i ditt hem

Andra människor som besöker ditt hem, även om det är första gången, kommer att uppskatta dina dekorationsförmåga, även om de själva aldrig skulle välja på samma sätt att dekorera sitt eget hem.

Bäst av allt, eftersom du tillämpade din egen smak på interiören i ditt hem, kommer de att uppskatta dina färdigheter. Så om du vill göra ett rum rött och ett annat grönt är det ditt jobb. Kom ihåg att du kommer att kunna göra vilken färg du vill ha i ditt hem ser ut som det är din personliga smak.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*