Home / Hem / Hur man väljer energieffektiva fönster
Hur man väljer energieffektiva fönster

Hur man väljer energieffektiva fönster

Det finns många anledningar att öppna ditt rum för omvärlden. Stora, otäckta fönster ger naturen in i huset och erbjuder tillräckligt med luft och dagsljus för att skapa en trevlig atmosfär. För att dessa funktioner ska kunna utföras korrekt måste dock fönstren vara robusta och starka.

Korrekt fönsterhiss kan vara en seriös investering, men att välja energieffektiva fönster kommer att göra ditt utrymme betydligt mindre benäget för väderskiftningar.

Trodde du att fönster ibland svarar för 50 procent av hela värme- / kylbelastningen i ditt hus? Dina fönsters förmåga att motstå utetemperaturer beror på deras placering, storlek och material. Så om du försummar skador eller brist på isolering kan det leda till betydande energiförluster.

Hur man väljer energieffektiva windows5 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: Ekman Design Studio

Energieffektiva fönster kan hålla ditt utrymme varmt på vintern och svalt och friskt under fuktiga sommarsäsonger. I princip kan investeringar i bra fönster sänka dina konsumtionskostnader. Chansen är stor att du glömmer förra gången du slog på din balsam.

Det finns många sätt att förvandla ditt hem till en energieffektiv tillflyktsort, och att ersätta dina fönster är ett utmärkt sätt att komma igång. Innan du fattar ett beslut bör du bekanta dig med den tekniska sidan av detta system och läsa våra tips om hur du väljer energieffektiva fönster.

Energieffektiva fönster

Hur man väljer energieffektiva Windows12 Hur man väljer energieffektiva WindowsBildkälla: David Johnston Architects

Termen avser dubbelglasade fönster med två separata glasrutor och ett mellanrum mellan dem. Gapet ska fungera som ett isolerande hinder som ”samlar” värme / kyla och förhindrar att det kommer in. Den kan vara tom eller fylld med gas. Ibland väljer människor trippelfönster, även om det inte nödvändigtvis är en bättre lösning.

En lämplig ram

Hur man väljer energieffektiva windows1 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: Design Directives, LLC

Glas är inte den enda funktionen att tänka på när du gör energieffektiva fönster. Ramar spelar också en viktig roll, främst när det gäller isolering och nytta. De flesta väljer träramar eftersom de tror att de är mindre benägna att temperaturöverföringar. Vi rekommenderar dock även metall (aluminium) och vinyl. I slutet av dagen kan du välja vilket material du gillar eller har råd med.

Vinylramar (PVC): Vinylramar är tillverkade med glasfiberisolering, vilket gör dem till en mer effektiv lösning än trä. Dessutom är de mycket billigare och har en bra livslängd. De rekommenderas dock inte av miljöaktivister som ogillar användning av icke-biologiskt nedbrytbara material och som hävdar att produktion av PVC skapar toxiner.

Hur man väljer energieffektiva windows2 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: Endast för handel

Träram: För vissa människor är trä den mest värdefulla isoleringslösningen som pengar kan köpa. Medan de är riktigt engagerande, hållbara och effektiva; De är mycket svårare att underhålla än vinyl eller metall.

Först och främst har de en naturlig ruttningspotential och är inte riktigt användbara i fuktiga och regniga områden. Allt beror dock på hur du tar hand om dem: du kan alltid välja dyra arter och inte tappa fokus på deras goda form.

Aluminiumram: Med tanke på att metaller leder värme kan man säga att aluminium är ett mindre effektivt alternativ. Det finns dock knappast något som är lika ogenomträngligt för ruttna, fukt eller en insekt som aluminium. Det enda stället du verkligen borde undvika är i kustområden eftersom det är mycket benäget för havsluftkorrosion.

Hur man väljer energieffektiva windows3 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: Studio William Hefner

Träklädda ramar: Dessa ramar är en kombination av ett lättskött exteriör (aluminium eller vinyl) och en massiv, temperaturbeständig träinredning. Den här typen av fönster fungerar bra när den förstärks med vippor (blinkande enheter) eller vattentäta gummikarmar på sidospåren för att hålla vattnet ute.

De bör också installeras ordentligt för att förhindra vattenretention eller tröskel / ruttna efter. Se till att fuktinträngningen inte går så långt att den skadar hela fönstret.

Glasfiberramar: Både glasfiber och träpolymer är populära alternativ för högeffektiva fönsterkompositioner. De har en beundransvärd isoleringskraft och är samtidigt starkare än vinyl (speciellt om de är förstärkta med skum för att stödja sina termiska egenskaper). En ytterligare fördel är det rimliga priset.

Glasfiberfönster verkar dock vara mer populära i kommersiella byggnader än i privata hem, främst av miljöskäl. Saken är att de inte lätt kan återvinnas och tillverkas av en energikrävande process. Men om du hade bestämt dig för att använda dem, oroa dig inte eftersom de är mycket slitstarka och det finns inget behov av att byta ut dem när som helst snart.

glas

En av anledningarna till att åldrande fönster inte fungerar är att deras glas inte är “glasat”. Som vi vet är glas ett tunt och ganska ofarligt material tillverkat av kiseldioxid (sand). För att bli mer solida måste fönstren “glaseras” med flera lager av glas (det finns dubbla, tredubbla eller till och med fyrdubbla alternativ).

En annan sak att notera är att inte alla typer av glas har samma isolerande kraft. Det bästa valet är lågt e-glas, som är belagt med osynlig metalloxid på insidan. E-glasfönster är den mest effektiva lösningen eftersom de överför både värme och solljus, men begränsar mängden varm luft som kan komma ut.

Flera lager

Val av energieffektiva windows4 Val av energieffektiva windowsBildkälla: Witt konstruktion

Som redan nämnts måste energieffektiva fönster beaktas minst två gånger. Ju fler lager du applicerar, desto mer isoleringskraft får du (tillsammans med en allvarlig minskning av buller).

Argongas mellan panelerna

Hur man väljer energieffektiva Windows 7 Hur man väljer energieffektiva WindowsBildkälla: Shannon Malone

Ibland är utrymmet mellan de två plattorna fylld med giftfri argon, en luktfri gas som skyddar ditt utrymme från frysning och kondens. Förgasade fönster tenderar att förhindra luft från att tränga in i det inre och kompensera för temperatursvängningar i rummet. Vad som är ännu bättre är att närvaron av argongas kommer att göra dina fönster helt ljudisolerade.

Glöm inte kantavstånden

Hur man väljer energieffektiva windows11 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: A. Perry Homes

Varje kant på dina fönster ska vara omgiven av distansskivor som skiljer glasrutor. För att distansbrickor inte ska påverka energieffektiviteten bör de inte innehålla metall (eller åtminstone en mycket liten mängd).

Gör fönstren så breda som möjligt

Hur man väljer energieffektiva fönster 6 Hur man väljer energieffektiva fönsterBildkälla: Ed Ritger Photography

Handelshemligheten med tvåglasfönster är att de har två paneler med ett stort luftutrymme mellan sig. Det betyder att mycket värme / svalka kan hållas där och förhindras från att komma in. Därför har du råd att ha breda och fantastiska fönster utan att behöva oroa sig för energieffektivitet.

Installation och garantier

Hur man väljer energieffektiva Windows 8 Hur man väljer energieffektiva WindowsBildkälla: Byggande av förnyelsedesign

Tillverkare vet vikten av korrekt energieffektiv fönsterhiss, varför de erbjuder attraktiva förpackningar med olika garantier (särskilt mot förlust av den lufttäta tätningen). Hitta en bra tillverkare och se till att de har ett erfaret team av installatörer som kan göra den “svåraste” delen av jobbet.

Dina största fördelar

Hur man väljer energieffektiva windows9 Hur man väljer energieffektiva windowsBildkälla: Digs Design Company

Först och främst hjälper energieffektiva fönster dig att skydda ditt rum från temperaturförändringar. Som ett resultat spenderar du betydligt mindre på värme och luftkonditionering. Det är därför vi kallar det ”en långsiktig investering”.

En annan fördel är att energieffektiva fönster är moderna lösningar som gör rummet bekvämare. Korrekt isolering har ”biverkningar” som: B. mindre blekning av möbler / tyger, mindre kondens och mer ljus varje dag.

Saker att komma ihåg

Hur man väljer energieffektiva Windows10 Hur man väljer energieffektiva WindowsBildkälla: Anthony Wilder Design / Build, Inc.

Att köpa energieffektiva fönster kommer inte att lyckas utan följande överväganden:

  • Överensstämmelse med klimatet
  • U-faktorberäkning som hjälper dig att uppskatta värmen / kylan du tappar hemma (0,30 eller mindre)
  • Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) mäter mängden solstrålning som kommer in i rummet (igen 0,30 eller mindre).

Oavsett ditt klimat bör du inte tveka att byta ut gamla fönster mot energieffektiva. De ser bra ut och sparar pengar och energi på lång sikt.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*