Home / Hem / Hur man lyser upp ett mörkt rum
Hur man lyser upp ett mörkt rum

Hur man lyser upp ett mörkt rum

Ett ljusare rum möjliggör alltid en ljusare atmosfär – så det skulle vara en bra idé att sikta på ett väl upplyst rum. Många husägare har problem med mörka rum, som är en viktig del av att skapa en dyster miljö.

Känn dig lättad eftersom det inte är det enda alternativet att slå på väggarna och sätta upp fönster för att släppa in ljuset om du vill få ditt utrymme att se ljusare ut.

Genom att applicera några dekorationsidéer i ett mörkt rum kan du uppnå ett mer levande och lysande utseende.

Ett schema med ljusa färger

Hur man ljusnar ett mörkt rum1 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Tom Stringer designpartner

Kalla färger som ljusblått, gult eller grönt är perfekta eftersom de är passiva och inte bara lyser upp rummet utan gör det också lite större. Ljusneutraler kan också göra tricket när de går tillbaka och är väldigt lugnande.

Den aktiva färgpalett, som består av rött och apelsiner, gör precis tvärtom. Så tänk två gånger om att använda det i ett mörkt och litet rum. Mörka neutraler som brunt och svart har samma effekt eftersom de visuellt minimerar utrymmet.

Hur man ljusnar ett mörkt rum2 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Sunscape Homes, Inc.

Ett bra sätt att fånga så mycket ljus som möjligt och sprida det runt rummet är att använda matta ytor som äggskal eller satin när du målar väggarna.

Detta kan också uppnås med träarbete som dörrar, trappor, golvskivor och bildskenor genom att helt enkelt applicera vit glans. Det är ett fantastiskt målarjobb som fräschar upp atmosfären genom att göra ljuset mycket reflekterande.

Kombinera rika neutrala ämnen med vitt

Hur man ljusnar ett mörkt rum3 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Murphy & Co. Design

Bruna, vita och bruna är kända för sin värme och subtila fördjupning av miljön. De erbjuder ett brett utbud av färger som kamelbrun, espressobrunt, svampgrått och varma rostfärger som är det perfekta komplementet till ett mörkt trägolv, trädörr och till och med tunga trämöbler.

Spegeleffekten besviker aldrig

Hur man ljusnar ett mörkt rum4 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: AGATA C DESIGN

Låt blanka ytor skina i hela rummet och ha en positiv effekt på den totala ljusstyrkan. Ju mer desto bättre – förutom speglar, silverfotokarmar, mässingsbelysning och ljushållare, dörrhandtag i guld, klara akrylmöbler och ljuskronor är bara några av de saker du kan införliva i din design.

En hall med en stor spegel kombinerad med märkbart färgade väggar är ett perfekt sätt att reflektera allt tillgängligt ljus som kommer in.

Hur man ljusnar ett mörkt rum5 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Zephyr Interiors

De kan bara fånga så mycket ljus som spegeln tillåter. Ju större desto bättre. Bredväggsspeglar finns i många utföranden, från vilka du kan göra ett brett urval: antika speglar, avfasade speglar och även venetianska speglar är mycket populära.

Varför inte ersätta din konst full av konst med en stor spegel? Om en spegel är strategiskt placerad mittemot fönstren eller till och med bredvid dem, kan den lätt reflektera ljus i rummet och utanför möblerna.

Liva upp taket

Hur man ljusnar ett mörkt rum6 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Dallas Design Group, interiörer

Vi har alla upplevt den dramatiska atmosfären i ett träpanel eller mörkmålat tak som är mycket vanligt idag.

Även om deras användning har ett verkligt estetiskt syfte, tenderar de att stänga ut rymden och mörkna omgivningen.

Can-lampor är infällda lampor som är diskreta men ändå effektiva eftersom de just syftar till att göra ett mörkt rum ljust eftersom de omedelbart kan utplåna mörkret i rummet utan att vara för märkbart. När den installeras med en dimmer kan ljusstyrkan justeras.

Stora lampor

Hur man ljusnar ett mörkt rum7 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Shakuff

Som nämnts tidigare är frasen ”ju större desto bättre” mycket passande när man arbetar med belysning. Om du byter ut de svaga strålkastarna med stora släpvagnar och hänger dem lägre över dina möbler, kommer du omedelbart att känna deras strålande effekt.

En vit filt

Hur man ljusnar ett mörkt rum8 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Honey Bee Interiors

Taket känns lägre i mörkret och skapar en spännande känsla när man tänker på rummets bredd och höjd. Det smartaste är att måla taket i klassiskt vitt, eftersom det gör att rummet verkar större, ljusare och definitivt luftigare.

Fönster dekorationer

Hur man ljusnar ett mörkt rum9 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Anpassad byggare gjord av rosenträ

Om du vill att ditt rum ska ta in så mycket ljus som möjligt, ta bort eventuella mörka och tunga gardiner.
De tenderar ofta att absorbera ljuset. Så om du byter ut dem med ljusare färger och tyger eller till och med tar bort dem helt, förblir rummet ljust och fräscht.

Färg är också en viktig faktor för att välja rätt gardiner – du vill inte ha något för mörkt som absorberar för mycket ljus.

När det gäller sekretess räcker fönsterluckor för att du ska känna dig både säker och uppdaterad. De låter dig också styra ljuset så att du kan välja hur mycket du vill släppa in.

Glas eller franska dörrar

Hur man ljusnar ett mörkt rum10 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: B Fein Interiors LLC

Ett vackert och elegant sätt att dela ljus mellan rummen. Franska dörrar gör ett bra jobb med att undvika att stänga innerdörrarna.

Medan innerdörrar är mycket praktiska och kan ljudisolera och isolera rummet, kräver ett mer öppet och fräschare utseende användning av något smalare. Det är precis här franska dörrar kommer in.

Ljusa ytor passar bra med mörka skåp

Hur man ljusnar ett mörkt rum11-2 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Nina sobiNina design

Berik designen av ditt kök genom att lägga till mörka färger i skåp och golv. Det kan tyckas som en idé som bara skulle göra rummet mörkare, men när det blandas med lättare bänkskivor eller lättare möbler kan du få det att fungera på ett mycket snyggt sätt.

Ett öppet kök är mycket viktigt eftersom det ökar rumsupplevelsen och aktiviteten. Dessa tips är till nytta vid ombyggnad av köket, speciellt om du försöker skapa en fräschare känsla.

Fönsterfilm

Nina-sobiNina-Design12 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: DSID

Om du undrar hur man lyser upp ett mörkt rum är det viktigt att undvika mörka och tunga gardiner. Ett bra alternativ till detta är en fönsterfilm, som är både estetiskt tilltalande och ofta billig.

Rätt pinne

Nina-sobiNina-Design13 Hur man lyser upp ett mörkt rumBildkälla: Chloe Warner

Självklart skulle det första valet vara något mycket reflekterande. Polerade trägolv är av denna kvalitet eftersom de har samma effekt som lackering som satin och glans. Om trä inte är din grej, använd lätt matta för att fylla utrymmet.

Ta med ljus in i sovrummet

Nina-sobiNina-Design14 Hur man lyser upp ett mörkt rumBildkälla: Janet Brooks Design

För alla som vill uppnå en dramatisk känsla med ett mörkt sovrum, överväga att använda mjuka sängfärger för att utöka utrymmet och göra det tystare och mer välkomnande.

Att sova i ett mörkt sovrum är en mycket djup upplevelse eftersom de mörka väggarna och sängkläderna ökar hela atmosfärens drömmighet. För att fräscha upp det lite kan du också arbeta med färgen på dina kuddar för att göra dem lite mer accentuerade.

Hur man ljusnar ett mörkt rum15 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: kompass och ros

Att tänka på att belysa de delar som du vill betona kan hjälpa till att hålla ditt dramatiska humör samtidigt som du får en mjuk och elegant glöd.

Under skåpbelysning kan pendellampor, sidobordslampor och till och med belysning gömda i inbyggda hyllor vara exakt tillägget du behöver för att lysa upp den ganska mörka atmosfären utan att förändra stämningen väsentligt.

Ljus upp dina mörka garderober

Hur man ljusnar ett mörkt rum16 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: Abruzzo kök & badrum

Ett av de mörkaste rummen i ditt hus är garderoben där du håller dina kläder. Oavsett om din garderob är inne i ditt sovrum och inte har några fönster, eller för att det var en eftertanke av byggaren, det finns fina lösningar för att åtgärda detta problem.

I båda fallen finns det sätt att föra ljus in i detta mörka rum. Belysningsarmaturer som pendellampor och infällda lampor kan dessutom belysa omklädningsområdena och hängningsytorna. Lägg till speglar för att reflektera det ljus du har.

Takljus

Hur man ljusnar ett mörkt rum17 Hur man ljusnar ett mörkt rumBildkälla: TLA Studio aka Trevor Lahiff Architects

Det kanske inte är så lätt att införliva denna typ av ljus i ditt rum. Definitivt värt det eftersom det är ett av de bästa sätten att få den välbehövliga ljusare atmosfären när det gäller att lysa upp mörka rum.

Eftersom ljuset rör sig bättre från taket är detta det perfekta sättet att skapa en lätt och livlig atmosfär.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*