Home / Hem / Guide för att välja rätt matta

Guide för att välja rätt matta

Det är klart – du har märkt att ditt hem saknar några söta och mysiga mattor! Tro det eller ej, att välja en matta är en skrämmande uppgift eftersom rum har olika krav och detaljer som måste övervägas. Det är därför vi har samlat de viktiga tipsen; och vi gjorde en intressant guide för att välja mattor:

Välkomstmattorna: entré

Guide till att välja rätt matta3 Guide till att välja rätt matta

Entrémattor är viktiga eftersom de liknar stilen och personligheten hos din plats. Därför måste du välja en matta som liknar hela huset / lägenheten. och ser tillräckligt varm ut för att få folk att gå in.

Den avgörande aspekten av mattor i entréområdet är storleken: de måste vara stora och får inte täckas (alla garderober, konsolbord eller skoskåp ska vara kvar på sidorna). Förutom storlek måste du också tänka på hållbarhet: en entré är en mycket frekvent zon och kräver färger och material som är tåliga för tid och skador.

Guide till att välja rätt matta4 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Paul Moon Design

Välj åtminstone något som kan tvättas i maskin. och det kräver ingen speciell behandling.

När du väljer rätt matta, överväga lämplighet: orsakar mattan problem att öppna / stänga dörren? Konstant gnugga är smärtsamt för både dina nerver och mattan själv. Så håll de “fluffiga” idéerna för andra rum. och välj en liten matta för dörrzonen.

Ett ytterligare tips: stora ingångar kan dra nytta av några mindre mattor med intressanta mönster, snarare än en enda, neutral.

Hallmattor

Guide till att välja rätt matta 1 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Stora stadsdelar

Återigen råder dimensionerna. Hallmattor bör ha väl beräknade dimensioner, eftersom för breda kan klättra upp på bottenplattorna. Risk för att skadas eller skada väggarna. Smala mattor tenderar å andra sidan att böjas och bör därför ordentligt fästas. Vi rekommenderar att du ser till att du har rätt mått innan du byter till design, material eller pris.

Guide till att välja rätt matta2 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Calista Interiors

Det finns tillfällen då du hittar en perfekt matchning för storleken på din hall. eller att en standardfabrikatmatta matchar både dimensioner och smak. Om inte, tveka inte: de flesta tillverkare kan erbjuda samma modell i olika storlekar.

Mattor till matsalen

Guide till att välja rätt matta 5 Guide till att välja rätt matta

Med tanke på den gemensamma storleken på matsalen kan det finnas tillfällen när du behöver två mattor istället för en enda. Mindre rum kräver en enda matta i klassisk miljö. Längre element som består av fler element kan kräva två eller ännu fler.

Utmärkt praxis visar att det bästa valet för matsalar är en rund matta som är något större än matbordet men mindre än en vanlig matta (det bör finnas minst 6 till 16 tum andningsutrymme mellan mattan och väggarna). .

Färgen beror däremot på möblerna och paletten som redan används. Trägolv kan till exempel dra nytta av en mjuk och kontrasterande matta.

Guide till att välja rätt matta 6-768x1024 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Mitchell Wall Architecture & Design

Intressant är att mattor lämnar mycket utrymme för att leka med former och modeller. Till exempel behöver rektangulära rum inte alltid en rektangulär matta, speciellt om bordets form inte är en rektangel. I slutet av dagen, tänk på mattan du skulle tycka om! Det är en plats där din familj och dina vänner kommer att spendera mycket tid, så att göra det bekvämt är det viktigaste.

Sammanfattningsvis uppskattar matsalar mjuka mattor med låga tupplurar. Höga och knubbiga mattor orsakar svårigheter att röra sig, vilket du känner från det första ögonblicket du försöker dra ut stolen och sitta ner.

Sovrumsmattor

Guide till att välja rätt matta 7 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Egen design

En perfekt sovrumsmatta ger dig den blygsamma lyxen att trampa på något mjukt när du står upp. Översatt till designtermer betyder det att du behöver en stor matta som täcker minst 24 tum på vardera sidan av golvet (hälften av det för enkelsängar). Det andra, mer kreativa sättet att uppnå samma resultat är att använda två mindre mattor för varje sida av sängen.

Kommer du ihåg fluffiga mattor? Det är precis där du startar dem! Din morgonkontakt med den ”verkliga världen” ska vara mjuk och varm och inspirera den mest positiva starten på dagen.

Guide till att välja rätt matta8 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Designstudio 15

Vi rekommenderar att du matchar färgen till de tyger du redan använder. Det kan antingen vara skuggan på dina linnegardiner; eller ett mönster som liknar ditt sänglinne. Du kan till och med experimentera i neutrala sovrum. och att utveckla djärva provlösningar som ger lekfullhet till hela designen.

Mattor i vardagsrummet

Guide till att välja rätt matta 9 Guide till att välja rätt mattaBildkälla: Boscolo inredning

Den första frågan här skulle vara: behöver du verkligen mattor i vardagsrummet? (Låt oss säga att jag bara föreställde mig frasen ”Naturligtvis gör jag det”).

OK, låt oss gå vidare till nästa frågor: Var ska du lägga dem? Ska möbelben vara på den? De flesta beslut när du väljer ett vardagsrumsmatta beror på smak och behov. och det finns nästan ingen allmän regel om hur den ska tillämpas.

Men vad du behöver veta är att storleken spelar roll; och det kan helt förändra utseendet på ditt vardagsrum. Till exempel är en stor matta som omger sittplatsen ett smidigt och lugnande val, medan mindre mattor för soffbord eller schackhörn räcker för att indikera att du är ett fan av minimalistisk dekoration.

Guide för att välja rätt matta 10 Guide för att välja rätt mattaBildkälla: Helen Green Design

Vad de flesta gör är att balansera de två alternativen (lägg bara några av sina möbler på mattan).

Vardagsrum som är rika på skåp, växter eller skåp som ligger bredvid väggarna ser bättre ut med centrala mattor som inte har något att göra med dem. Naturligtvis handlar det inte bara om utseende – du måste tänka på mattans hållbarhet och se till att den inte lätt skadas.

Mattor i barnrum

Guide för att välja rätt matta 11 Guide för att välja rätt mattaBildkälla: Imagine Living

Gör dig redo: detta är möjligen den viktigaste mattan du väljer! Anledningen är att mattor spelar en viktig roll för både spädbarn och äldre barn!

Du kan säga varför ska min bebis behöva en viss matta? Hans riktiga spädbarn tillbringar större delen av sin tid i någons händer, men när magen fasen träffar börjar de krypa och leka på golvet. Du måste se till att de har en mjuk och varm yta som också är allergivänlig för att skydda deras hälsa.

Guide för att välja rätt matta 12 Guide för att välja rätt mattaBildkälla: Imagine Living

Intressant är att stilen på en barnrumsmatta är nästan lika viktig som säkerhet och funktionalitet. När det gäller dagis är den bästa lösningen att välja en levande matta som gör rummet modernt och livligt. men skapa också en positiv stämning för din nyfödda.

Småbarn gör dock uppgiften mycket mer komplicerad: deras matta är deras lekplats där de springer, springer, kryper eller ligger. För att säkerställa säkerheten rekommenderar vi att du köper mattor med flera strukturer och slitna, helst med snäva öglor. Spektrumet är rikt – du kan hitta alla färger och mönster som småbarnet skulle tycka om; och de som passar det redan etablerade temat för hans lilla rike.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*