Home / Hem / Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök
Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök

Många kommer att säga att de föredrar ett öppet kök och precis som många föredrar motsatta, stängda kök. Naturligtvis har vart och ett av dessa alternativ sina egna positiva och negativa egenskaper. Så med lite forskning och analys kan du avgöra om du vill ha ett öppet eller ett slutet kök.

Det finns ingen rätt eller fel stil i köket; Allt du behöver göra är att anpassa det du har valt för att passa dina personliga preferenser och livsstil.

Öppna kök

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök1 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Dyna-kontrakt

Fler och fler byggare har inkluderat en öppen köksplan i utformningen av de nyare lägenheterna och husen. Öppna kök är praktiskt eftersom de är isolerade från resten av huset och fungerar som ett roligt middagscentrum. De förskjuter inte bostadsutrymmet och föredras av familjer och socialister.

De goda sidorna

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök2 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Lokstall

Skapa ett roligt och produktivt utrymme att laga mat medan du chattar och har kul. Det är ett bra ställe att fokusera på familjeaktiviteter eftersom en mamma kan titta på måltiderna och ändå hålla ett öga på barnen. Du kan till och med hjälpa dina barn med sina läxor medan de gör sina dagliga sysslor.

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök3 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Robert A. Cardello Architects

Öppna kök tillåter ett idealiskt flöde av trafik, särskilt när gäster är närvarande. Det lägger till den avkopplande atmosfären i rummet. Gästerna kan ta alla tillgängliga platser som de vill.

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök4 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Marrokal design & ombyggnad

Att ha färre väggar och vara mer ansluten till resten av rummen möjliggör en ljusare atmosfär på grund av den större mängden naturligt ljus i rummet.

Nackdelarna

Det är ett bra alternativ, men det betyder inte att ett öppet kök är något som alla skulle hitta lämpliga för sitt hem. Vissa husägare åtnjuter freden och integriteten som är väldigt lite i ett öppet kök. Tänk på att färre väggar ger mindre utrymme för att lagra föremål.

Om du inte tror att du har tillräckligt med lagringsutrymme i det aktuella köket, ökar ett öppet kök bara bristen på lagringsutrymme med färre väggar. Kök är dyra och svåra att renovera. Så kom ihåg att rivning av dessa väggar innebär verkligt val- och VVS-arbete, eftersom golvet också kräver arbete.

Om du vill ha ett öppet kök bör du veta att alla dess dofter och ljud lätt kan spridas i hela huset eftersom de är anslutna till hela utrymmet. Bortsett från all rök och lukt som kan röra sig över bostadsutrymmet, kan det också kännas för brett och öppet för att få en intim hemkänsla.

Stängda kök

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök5 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Peter Gill kök

Det traditionella sättet är ett kök där endast kockarna och kockarna är närvarande. Det har varit så här i århundraden eftersom den integritet och isolering som kommer med ett slutet kök är heligt för vissa kockar som tar sitt jobb på allvar och verkligen njuter av matlagningstiden.

Denna typ av kök gör det möjligt för människor att fokusera på sitt arbete och komma bort från någon form av distraktion, vilket kan vara både bra och dåligt. Därför är det en bra idé att läsa igenom alla för- och nackdelar med stängda kök för att göra rätt val.

Det positiva

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök6 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Kiyohara Moffitt

Ett stängt kök betyder inte att det är litet och svårt att navigera. ibland låter det dig bara arbeta bakom väggarna och bara komma in genom dörrarna från de andra rummen. De mest kända orsakerna till detta val är:

  • För att enkelt kunna dölja röran från de andra rummen.
  • På grund av de befintliga väggarna har den ett brett utbud av förvaringsskåp och arbetsytor. Det gör det också enklare att installera apparater och bänkskivor.
  • Det finns mindre risk för att någon stör kocken eller äventyrar kockens integritet i köket.
  • Ingen spridning av ljud eller lukt i samband med matlagning.
  • Du har en mer formell och traditionell känsla för att äta.

Negativen

Även om det har några stora fördelar, kan isolering vara ett verkligt problem som kan förstöra hela atmosfären i köket. Med sådana layouter kan köket inte anslutas direkt till matbordet.

Under dessa omständigheter kan man inte riktigt ansluta och kommunicera med människor, särskilt om rummet bara innehåller en eller två personer. Även om röran är lättare att hantera och lukten och ljudet lätt kan döljas från resten av rummen kan de bli ännu starkare och mer irriterande i ett stängt kök.

Gör rätt val

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök7 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Studio Bergtraun AIA

I dessa moderna tider föredrar fler människor det öppna köket, men det betyder inte att det måste vara rätt eller det enda valet att arbeta med. Det handlar inte om att den ena är bättre än den andra, det handlar om att personen som gör valet ser att de väljer det kök som bäst passar deras önskemål och hur de lever och arbetar.

Kom ihåg att stängda kök kan utformas för att komplettera hemmet underbart och hjälpa ägaren, liksom öppna kök med massor av anpassningar som enkelt kan göra det så öppet som ägaren vill.

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök8 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Stacy Curran

Om du inte är säker på vad som fungerar bäst, prata med en professionell. Designers kan hjälpa dig baserat på din stil och preferenser.

Ett bra sätt att bestämma dig är att göra en lista över behov och önskemål och kombinera det med en lista över fördelar och nackdelar när du väljer köksstilar. Allt beror på hur stilen smälter in i ditt livsstil och köksändamålet.

Tänk på hur mycket du uppskattar andras integritet eller sällskap och om du föredrar ett litet, trångt eller öppet utrymme.

Försök kanske kombinera båda

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök10 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Hörnstenar arkitekter

Om du vill ha det bästa av två världar finns det många tips där ute som kan hjälpa dig att uppnå vad du vill ha från dessa två stilar av köket, helt enkelt genom att använda rätt kombinationsteknik.

Fördelar och nackdelar med öppna kök genomtänkta tillsammans med de i ett slutet kök kan ge den perfekta möjligheten att skapa ditt perfekta kök.

Försök sätta in en halv vägg eller gå igenom fönster istället för att riva ner väggarna helt. Detta lägger till den visuella bilden utan att förlora besväret och lagringsutrymmet.

Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kök9 Fördelarna och nackdelarna med öppna och stängda kökBildkälla: Allen Construction

Detta skapar en illusion om att köket är anslutet till rummet. Om du redan har en vy kan höjning av ribban potentiellt hjälpa till att bevara köksskyddet och utrymmet utan att göra det för isolerat från andra. Upphöjda staplar hjälper också till att blockera förberedelseproblemen.

Med fick- eller vikdörrar är det enkelt att skapa eller ta bort barriären från ditt kök till resten av huset. Dessa typer av dörrar tar inte mycket utrymme (i motsats till svängande franska dörrar) eftersom de mestadels är små, 24 tum breda och upp till 16 fot höga. Om du vill hålla platsen självlysande kan du använda en genomskinlig glasdörr.

När du funderar på att designa, gå vidare till vad du gillar. Lägg till karaktär i rummet genom att integrera din personliga stil i den övergripande bilden. Jämför inte din design med andra hus eftersom varje inredning är unik på sitt sätt, precis som vi.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*