Home / Hem / Färgpsykologi för babyrum
Färgpsykologi för babyrum

Färgpsykologi för babyrum

Att välja rätt färger för ditt barns sovrum kan vara en svår resa, särskilt när det finns så många babyrumsidéer där ute.

Pastellfärger brukade vara det mest rekommenderade alternativet för att skapa söta utrymmen för spädbarn eftersom de mjuka färgerna är lugnande. Den moderna inredningen erbjuder dock tillräckligt med nya trender som avviker från de traditionella teman, särskilt för babyrum.

Förskolor som är intressanta och stimulerande för barnet behöver inte vara neutrala. I själva verket kanske något djärvt faktiskt kan passa bra med resten av utformningen av ditt hem utan att överväldiga babyrummet.

Färg-psykologi-för-baby-rum-1-1 färg-psykologi för baby rumBildkälla: Dvira – inredningsdesign Toronto

Psykologin i färgerna på babyrumsfärger är mycket tillförlitlig och effektiv nuförtiden, eftersom det står att kroppens och den mentala utvecklingen hos barnet påverkas avsevärt av färgen runt dem.

Eftersom uppenbarligen varje förälder vill ha det bästa för sitt barn, kan tänkande på dessa effekter och hur de kommer att påverka barnets tillväxt och beteende få föräldern att fatta rätt beslut om barnets rumsfärger.

Värm upp det

Det är känt att varma färger passar bra med liknande känslor. Starka röda, orange och gula toner ger en bekväm och intim upplevelse. Bortsett från de lyckliga och trevliga känslorna som du kan uppleva, stimuleras sinnet och kroppen blir fräschare och mer aktiv.

Färg-psykologi-för-baby-rum-2-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Gnistrar och visslar

Hela den här komplexa kombinationen av färger och känslor kan ha sina nackdelar med babyrumsfärger, särskilt på natten eftersom barn är hyperaktiva och dessa energiska färger hjälper inte mycket till att lugna sig. Därför är det bättre att använda dem moderering.

En av de mest intressanta idéerna för babyrum är att måla en enda vägg med varma accenter och kombinera dem med dekorationer i samma färg eller skapa en kontrast mellan varmare och kallare färger. Barnkammarens färg skapar en balans som minskar överstimulering och negativ energi.

En ljus och glad apelsin

En varm och stimulerande orange nyans sägs förkroppsliga bättre social interaktion och öka önskan om kommunikation och interaktion med miljön.

Trots sitt positiva inflytande kan ett överflöd av apelsin, särskilt i en stark nyans och särskilt för en rumsidé för pojkar och tjejer, sluka energin i rummet. Det bör finnas tillräckligt med ljus för att ta bort den överväldigande känsla som normalt är förknippad med den här färgen.

Färg-psykologi-för-baby-rum-3-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Inredning av House of the Ruby

Röd för en brinnande energiutbrott

Upphetsningens färg fyller kroppen med vitalitet och gläder sinnet med sitt djärva utseende. Andningsfrekvensen och hjärtfrekvensen ökar under påverkan av en röd miljö.

Att spendera för mycket tid i en sådan miljö, särskilt när det gäller babyrum, kan öka aggressiviteten eller till och med minska koncentrationen.

Medan en röd accent skulle ge lite energi till rummet, kanske det inte är klokt att överanvända den här färgen när man har att göra med ett extremt aktivt barn. Sammantaget är det de minst inspirerade plantskolan.

Färg-psykologi-för-baby-rum-4-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Bravo inredning

Den helande kraften i blått

Om du inte har valt rätt ton kan blå nyanser, särskilt för dagis, faktiskt få dig att känna dig blå, enligt psykologer. Gråblå tenderar att göra detta, i motsats till varm, ljusblå, vilket lindrar stress och stimulerar produktiviteten.

Denna färg rekommenderas inte för barn som har problem med att äta eftersom det minskar aptiten. Eftersom det är en svalare färg kan det också vara till hjälp för barn som blir obehagligt varma, och om rätt dekorationer väljs kan det inspirera till några söta rumsidéer.

Färg-psykologi-för-baby-rum-5-1 färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Jen Talbot Design

Rosa för feminina vibrationer

Barnens färgpsykologi säger att även om rosa ofta förknippas med en liten flickas sovrum, kan det också fungera bra i en liten pojkes rum.

Beteendeforskare har observerat barnens fängelser i San Bernardino County Parole Department, Kalifornien, och såg deras våldsamma attityder vika för de lugnande effekterna av de skräddarsydda 8 x 4 fot rosa rum. Därför kan det här valet av färg fungera perfekt som ett pojkarhem.

Färg-psykologi-för-baby-rum-6 färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: McCroskey Interiors

Själva färgen ger en lugnare och känsligare känsla. Även en pojkas plantskola har plats för denna avkopplande färg, som kan plockas upp genom att dekorera med subtila nyanser. Kom ihåg att ångest är ett vanligt resultat av överanvändning av denna färg. Använd dem därför endast måttligt som en idé för barnens färger.

gul

Det är ljust, det är lyckligt – trots allt är det solens färg. Gul för barnets sovrumsidéer kan ge ljus till alla rum, men använd en för stark nyans och du kan hitta att din baby gråter mer. En stor anledning att inte ta med den i dina favoritfärger för barnrummet.

Detta händer eftersom intellektuell aktivitet och muskelrörelser ökar när de omges av gult. Därför bör färgen användas åtminstone som ett tillägg eller bara för dekorativa ändamål. En mjukare gul är mer lugnande och kanske ett lättare val. För små rum föredrar du att spela med en neutral babyfärg.

Färg-psykologi-för-baby-rum-7-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Beekmans design

Aqua

Den avslappnande vattenfärgen sänker blodtrycket, gör kroppen ljusare och renar sinnet. Dess ljusa element är långsamma och fridfulla, men kan i överskott sakta ner barnets utveckling. Det är dock fortfarande en modern dagis för idrott som det är väl värt att överväga.

Färg-psykologi-för-baby-rum-8 färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Alykhan Velji Design

Kallare färger

Sådana färger utökar utrymmet och gör hela landskapet mer lugnande och avkopplande. Kroppen och sinnet stimuleras av de mjuka tonerna i kallare färger och fungerar också i barnrummen.

Naturligtvis kommer dessa färger också med en lista med försiktighetsåtgärder – om de är för skarpa kan de känna dig kall, oattraktiv.

Krämiga neutrala och mjuka tyger passar bra ihop om du vill mjuka upp atmosfären. Oavsett barnets kön rekommenderas alltid neutrala färger för spädbarn.

Färg-psykologi-för-baby-rum-9 färg-psykologi för baby rumBildkälla: Jeffers Design Group

brun

Brun är en naturlig, jordnär färg och när den används korrekt, antingen mörkbrun eller beige, skapas en varm och jordad atmosfär i rummet. Associering med repellent grafik kan vara ett problem om de inte tonas ordentligt. Så var försiktig. Den här färgen kan enkelt läggas till i en lista över unisex-plantskolidéer.

Färg-psykologi-för-baby-rum-10 färg-psykologi för baby-rumBildkälla: Elizabeth Gordon

grå

Neutrala toner stimulerar tanke och uppmuntrar känslor. De kan kombineras bra med starka accenter och komplexa dekorationer. Tveka inte att använda den här jordnära tonen bland de babyrumsfärger du väljer.

Färg-psykologi-för-baby-rum-11-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Lisa Petrole

grön

Grönt symboliserar naturen och främjar därmed en lugn och lugnande miljö. Grönt är förknippat med hälsa, läkning och välbefinnande och har en lugnande effekt på kropp och själ, vilket minskar ångest och främjar koncentration.

Exponering för färgen grön kan till och med förbättra läsförmågan. Enligt en studie som placerade ett transparent grönt blad ovanpå texten förbättrade eleverna sin läshastighet och förståelse. Därför har du många anledningar att överväga detta bland färgscheman för barnrummet.

Färg-psykologi-för-baby-rum-12-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Che Bella Interiors

Lila – värdig, mystisk, lyxig

Purple har länge förknippats med royalty, och det är tillgängligt den här dagen. Juvelton lila är så kunglig som den blir. Pastellpuror som lavendel och lila har en mer lugnande och avslappnad effekt men känns ändå lyxiga. Lila är sällsynt till sin natur, så det är den mest “onaturliga” färgen, och det är inte en av de stora barnomsorgsidéerna att inkludera den i dina barns väggval.

Färg-psykologi-för-baby-rum-13-1 Färg-psykologi-för-baby rum12: e Bildkälla: Mark Pinkerton – vi360 Photography

Vetenskapen bakom sambandet mellan färg och mänskligt beteende är varken korrekt eller definitiv. Men det ger oss några färgtips om sovrumsdesign för de små och dekorera babyrummet i allmänhet. Som med vuxna har studier visat att spädbarn älskar lila mer än någon annan färg.

Lila trumpar till och med de allmänt använda svalare blues och mjuka pinks och lockar omedelbart deras uppmärksamhet och håller dem intresserade under lång tid. Det är också lätt för ögonen. Lyxigt, fridfullt och snyggt, lila är förmodligen det perfekta valet för en könsneutral plantskola och en av de mest populära babyfärgerna.

Vit

Det ger hopp, energi och kraft till omvandling. Bli positiv från slutna och bundna barn. deras självbedömning ökar. Det används bäst i kombination med andra färger. Om du letar efter små dagisidéer kommer den här färgen att skapa intryck av ett större rum och därför helt förändra perspektivet.

Färg-psykologi-för-baby-rum-14-1 Färg-psykologi-för-baby rumBildkälla: Amy Lambert Lee

svart

Plantskolor har sällan svarta detaljer och att använda den här färgen är inte en inspirerad idé för plantskoledekorationer. Det beror på att det är en färg som alltid ska användas med måtta. Det är kraftfullt och mörkt, så använd det när rummet har stora fönster, mycket naturligt ljus och i kombination med kontrasterande nyanser.

Till sist

Medan vetenskapen kan göra användbara generaliseringar, kom ihåg att psykologiska svar och uppfattningar är djupt personliga och subjektiva. Du kanske uppfattar en färg annorlunda baserat på dina egna kulturella och personliga preferenser, och det är bra.

Om din lilla pojke älskar färgen röd, oroa dig inte för de skadliga effekterna. Idéerna för babyrum kan vara lika olika som barnens personlighet i allmänhet. Hjärnan ska känna igen vad den behöver och vilja och kommer att belöna oss för följande riktning. Med andra ord, om ditt barn är lyckligt så är hans hjärna också glad.

Om du gillade att läsa den här artikeln om denna psykologi av babyrumsfärger, bör du också läsa den här:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*