Home / Hem / Få ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning
Få ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning

Få ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning

Att utforma ett litet utrymme är ofta svårare. Du kan inte bara lägga till möbler och föremål i rummet eftersom det inte tar mycket för att rummet ska bli rörigt. Fel element kan också förändra rummet i atmosfären.

Men dessa utmaningar gör verkligen designen av ett litet utrymme mer spännande. Det finns fortfarande så många saker du kan göra för att använda det tillgängliga utrymmet och skapa den perfekta atmosfären för rummet. Belysning är ett praktiskt verktyg, och i den här artikeln ska vi prata om hur du kan använda belysning effektivt.

Illusionen av höjd

Höjd som får ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning

Ett sätt att få ett litet rum att verka större är att få det att se större ut än vad det egentligen är. Belysning kan verkligen hjälpa till i den här avdelningen. Att lägga till en lång taklampa är ett enkelt sätt att skapa en illusion av höjd. Du kan gå igenom Pagazzi belysningssida för att hitta det perfekta taklampan baserat på rummets faktiska höjd.

Ett annat sätt att skapa samma illusion är att lägga till dold belysning i takkronformningen. Se till att belysningen är dold eftersom ett öppet ljus är för hårt för ett litet rum. Detta trick skapar också extra djup som fungerar bra för små utrymmen.

Ta en titt på dina belysningspositioner

Small-Room-Lighting-1 Få ut det mesta av ett litet rum: En guide till effektiv belysning

Det sista du vill göra när du tänder ett litet rum är att lita på en ljuskälla. Det kan vara en bra idé att ta ett ljus till mitten av rummet. I ett litet rum är den här ljuskällan mer än tillräcklig för att ge tillräcklig belysning. Men det ljus du får kommer också att samlas i mitten av rummet.

Du vill ha ytterligare ljuskällor som är fördelade runt rummet för jämn belysning. Lägga till en golvlampa i ett hörn och bordslampor ovanför skåpen ger extra ljuskällor som behövs för att belysa rummet jämnare. Flera ljuskällor fördelar fokus och skapar rätt stämning.

Prova olika färger

1-2 Få ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning

Glöm inte att lampskärmarna du använder kommer att påverka hur dina lampor beter sig. En dagsljuslampa som lyser genom en gul nyans ger fortfarande ett varmt, gult ljus. Om du lägger till en varm glödlampa i samma gula nyans kommer effekten att multipliceras ytterligare.

Färgen på ditt ljus förändrar den allmänna atmosfären i rummet. Varmare belysning ger det lilla rummet en trevlig stämning, men det kanske inte passar för arbete eller studier. Ju mer neutrala dagsljuslampor är universella, men du har fortfarande möjlighet att använda lampskärmar och andra behandlingar för att skapa olika effekter.

Begränsa intensiteten

3b03584388a104d7f7df1bcbab67e689 Få ut det mesta av ett litet utrymme: En guide till effektiv belysning

Du vill vara försiktig med ljusintensiteten som du lägger till i det lilla utrymmet. Att lägga till flera kraftfulla LED-lampor i ett litet rum med vita väggar är inte något du vill prova. Du kommer att upptäcka att slutresultatet är för intensivt för daglig användning.

När du använder flera ljuskällor, justera intensiteten för varje ljuskälla för att hålla rummet bekvämt. Till exempel får en bordslampa aldrig överväldiga huvudljuskällan i rummet. Du kan reflektera ljus eller placera ljuskällan bakom en skugga för att ytterligare minska intensiteten vid behov.

Studsa ljuset

Om du har ett litet rum är det bra att måla taket vitt. Med ett vitt tak har du möjlighet att reflektera ett ljus – vanligtvis från en golvlampa – och använda ljusets riktning för att rummet ska se större ut.

I likhet med tidigare tips är det enkelt att studsa ljuset som du enkelt kan göra. Kontrollera riktningen på dina lampor och lägg till djupet i rummet – och illusionen av rymden.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*