Home / Hem / Art Nouveau inredningsdesign med stil, inredning och färger
Art Nouveau inredningsdesign med stil, inredning och färger

Art Nouveau inredningsdesign med stil, inredning och färger

Art Nouveau-inredningen är inte för alla. Det är en vacker stil som kräver engagemang för att dekorera.

Under 1800-talet handlade inredning mycket om nyklassicism.

Historik var dagens ordning och jugendstil uppstod som en reaktion på traditionella konststilar

Mellan 1890 och mitten av 1910-talet skapades interiörer i jugendstil i London och Paris som syftade till att integrera konst och design i vardagen. Även funktionella föremål dekorerades och förvandlades till konstverk.

Art Nouveau annonserades vid Exposition Universelle i Paris 1910, även om det fortfarande ansågs vara ganska avantgarde och revolutionärt. De som växte upp under den viktorianska eran tyckte att stilen var för flamboyant och överst och var förskräckt över jugendstilens alltför detaljerade natur.

Olika konststilar påverkade jugendstil. Från keltisk konst till japonism kan jugendstil tillämpas på många konstnärliga aspekter, inklusive arkitektur, dekoration och konst, samt smycken, glasvaror och illustration. Art Nouveau-möbler liksom Art Nouveau-hållningar var populära former för inredning.

Rörelsen spred sig över hela världen, även om den fick olika namn i olika länder, är till exempel känd som Liberty-stilen i Italien, Art Nouveau i Tyskland, Secession-stil i Österrike och Tiffany-stilen i Amerika.

Den ikoniska konststilen inkluderade blommotiv, långsträckta böjda linjer, starka linjära former och feminina silhuetter. Liksom alla konströrelser har jugendstil fluktuerat i popularitet. Art Nouveau föll ur favör på 1920-talet när Art Deco-rörelsen tog fart, även om den kort återupplivades på 1960-talet.

Vad är jugendstil?

Art-Nouveau-Interior-Design-med-sin-stil-dekor-och-färger-2 Art Nouveau-Interior Design med sin stil, dekor och färger

Både långsträckta kurvor och linjära former var en integrerad del av jugendkonst. Charles Rennie Mackintosh var särskilt känd för sina jugenddesigner under denna period. Till denna dag tillverkas många smycken som påverkas av hans designstil.

Mycket av inspirationen för jugendstildesign hämtades från naturen, med stiliserade blommor, spindelnät och fjädrar som starkt avbildas på tapeter och möbler. Stilarna var flamboyanta och dekadenta, med bländande glas och halvädelstenar som dyker upp.

Hur man får Art Nouveau-utseendet

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-1 Art Nouveau-interiördesign-med sin stil, dekor och färger

Det finns många sätt att efterlikna jugendstil-inredningen i ditt moderna hem. Här är några sätt att kopiera utseendet och förvandla ditt hem till ett jugendparadis:

Väggar i Art Noveau-dekor

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-6 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Art Nouveau-design använder vanligtvis färger som är tysta och mjuka. Kopiera den här stilen med en palett med nyanser av grått, senapsgult, brunt, oliv och lila. Spektakulärt mönstrade tapeter var populära. Dessa dagar kan jugenddesign på vilken vägg som helst vara lite överst.

Välj istället papper med liknande tema för att skapa en funktionsvägg och måla bara dina andra väggar vita. Alternativt kan du välja ett kaklat utseende genom att använda vita kakel blandat med de märkligt mönstrade kakel för en autentisk känsla. Art Nouveau-färger bör upprepas i hela rummet.

Art Nouveau inredningsgolv

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-3 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

För att autentiskt återskapa jugendstilen bör du välja ett parkettgolv eller en träfinish. Du kan tvätta ditt golv eller bara använda medelstort trä om du vill.

Ljus i art nouveau inredning

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-4 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Art Nouveau-interiören kan sammanfattas med Tiffany-lampan. Spektakulära glasmålningar på en tung bronsbas är tidens ikoniska utseende.

Art Nouveau-inredning

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-8 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Art Nouveau-inredning bör vara dekorativ och dekorativ. Möblerna kan ha böjda eller raka linjer som växer uppåt från golvet, medan dörrarna kan förses med målat glas och blad- och stamformade styrningar.

Detta färgglada glas är särskilt lämpligt för skåp, skåp och speglar och påminner om jugendens era.

Påverkan av jugendstil

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-7 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Art Nouveau föddes under den industriella revolutionen och fick stöd av den nya förmågan att massproducera husgeråd till överkomliga priser.

Det var i konceptet liknande det HantverksrörelseMed undantag för det senare föredrog de unika engångsartiklar, medan jugendstil handlade om repetitiv bekvämlighet.

Med en touch av rokokostil låg tonvikten på botaniska influenser som noggrant har studerats och reproducerats i jugenddesign. Art Nouveau-tryck visar ofta dessa organiska bilder.

Art Nouveau-arv

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-5 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Trots sin likhet med konst- och hantverksrörelsen skilde sig jugendstil genom att leva på den tekniska utvecklingen som möjliggjorde massproduktion av varor.

Medan konst- och hantverksrörelsen var starkt emot allt som gjordes, omfamnade jugendstil det och använde dessa produkter villigt.

Trots det var principen om vacker design densamma i båda uppsättningarna och det stilfulla föredrogs starkt framför det funktionella.

1393518609_style-modern-or-art-nouveau Art Nouveau interiördesign med stil, dekor och färger

Men vid slutet av första världskriget hade tekniska framsteg börjat effektivisera tillverkningsprocesserna ytterligare, vilket ledde till att Art Nouveau övergavs till förmån för Art Deco, som litade ännu mer på massproduktion.

Art Nouveau har fortfarande lämnat ett bestående arv på två sätt. För det första har flera 1900-talsdesigners påverkats starkt av rörelsen, inklusive designskolan Bauhaus i Tyskland och designrörelsen De Stijl i Nederländerna, som båda förespråkar integrerad design. Det har också lämnat ett arv i den grafiska världen som har haft en bestående inverkan på affischdesign och skapandet av jugendstilillustrationer.

Art Nouveau-interiör-design-med-sin-stil-dekor-och-färger-3 Art Nouveau-interiör design med sin stil, dekor och färger

Även om det är en relativt kortlivad rörelse, lämnade jugendstiden oss ett antal permanenta monument som förkroppsligar dess stil. Eftersom det delvis överbryggade designgapet mellan nyklassicism från 1800-talet och modernistisk stil Art Nouveau-monument även på UNESCO: s världsarvslista, inklusive hela stadskärnan i den lettiska staden Riga, där mer än 750 jugendbyggnader har uppförts i jugendstil arkitektonisk stil.

Art Nouveau lämnade oss ikoniska spår som fortfarande kan ses i inredningen idag. På sin tid ansågs jugendstil vara revolutionerande och därför ökade dess popularitet bland dem som ville följa de senaste trenderna.

Art Nouveau vardagsrumsinredning Art Nouveau interiördesign med sin stil, inredning och färger

Tyvärr var denna popularitet kortlivad eftersom den fick ett världsomspännande rykte för att vara överdrivet, överdrivet, överdådigt och viktigast av allt, dyrt. Art Nouveau-rörelserna sjönk.

Ändå är det fortfarande möjligt att integrera de vackra och snygga funktionerna i jugenddesign i ditt moderna hem. Den moderna jugendstil kombinerar den barocka touchen med mer moderna element och förmedlar en spännande, samtida känsla.

Art Nouveau sovrum interiördesign Art Nouveau interiör design med sin stil, inredning och färger

Dess böjda och feminina former garanterar en raffinerad skönhet som pryder ditt hem och hittar beundrare överallt. För ett elegant och aristokratiskt hem finns det ingen bättre stil än inredning i jugendstil.

Om du gillade att läsa den här artikeln om denna Art Nouveau-inredning, bör du också läsa den här:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*