Home / Hem / Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däck
Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däck

Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däck

En trevlig, väldesignad utomhusoas är lämplig för alla hem och alla årstider. Några av oss har veranda, andra har däck, balkonger, en uteplats, en veranda eller en veranda.

Medan de flesta tenderar att utbyta dessa termer (och tror att de alla har samma betydelse), har var och en sina egna egenskaper och specifikationer. Det är precis vad denna artikel försöker förklara.

Låt oss gå igenom dem tillsammans och ta reda på vilken som är den bästa lösningen för vårt hem.

Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däck

Verandaer

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-1 Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och uteplatsBildkälla: Sheila Rich Interiors, LLC

Vi hör ofta människors berättelser om att sitta på verandan i slutet av en lång dag. Men vad är en veranda? Verandaer är speciella utomhusområden som är typiska för 90-talshusdesign. De är vanligtvis låga och täckta strukturer som ligger vid ingången till byggnaden.

Verandaer kan vara båda: öppna strukturer utan fönster; eller stängda interiörförlängningar som skyddar huset från obehagliga väderförhållanden. Men vad är skillnaden mellan en veranda och ett däck? För att förstå detta rekommenderar vi att du överväger verandaens specifika syften:

  • Verandaer kan vara öppna förlängningar av vardagsrum och salonger;
  • Ditt tak ger skugga; Det är just därför som verandor är perfekta avkopplingsområden på sommaren.
  • Verandaer eller verandor är verkligen typiska för små städer där människor kommer i kontakt med sina grannar.
  • Verandaer är perfekta för trevliga konversationer, kaffe eller kvällsdrinkar / middag med vänner och grannar.

Veranda skiljer sig åt i olika delar av världen, både vad gäller syfte och utseende. Till exempel är verandor i nordöstra Nordamerika ofta små, öppna och placerade på samma nivå som bottenvåningen i hemmet.

Även om en veranda traditionellt har tillgång till huvuddörren, uppfattar amerikanska hem det som en integrerad del av hemmet, vilket förhindrar att smuts kommer in i huset. Sydvästra regioner använder å andra sidan verandor för att ge skugga för både entrén och hela södra väggen.

Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däck 12 Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och däckBildkälla: Highland Homes, Inc.

Brittiska verandor är dock mycket äldre – de introducerades först under medeltiden och tjänade syftet med katolska kyrkor.

Då var de gjorda av sten snarare än trä; och placerades vanligtvis på vardera sidan av byggnaden. Dess syfte var att ge tillbedjan skydd och skydd; Men de användes också för liturgiska ceremonier (till exempel dop av ett barn).

Balkonger

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-11 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Design Unity

Om vi ​​skulle beskriva en balkong skulle vi säga att det är en utvidgning av byggnadens övervåning. med en genomsnittlig höjd på en meter (räcken, balustrar, skärmar etc.).

Balkonger som vi känner dem idag härstammar från medeltida arkitektur och renässans när de baserades på stenkonsoler eller överdimensionerade träfästen. Tekniken förändrades under 1800-talet när massiv betong och gjutjärn tog över strukturen och förstärkte den.

Numera finns det dock inga strikta regler för konstruktion: balkonger kan tillverkas av vilket som helst solidt och snyggt material.

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-10 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Webb & Brown-Neaves

Balkonger fungerar i allmänhet som rymdförstorare som ger olika områden för olika aktiviteter. speciellt för husägare som saknar nöjet att ha en personlig trädgård.

Balkonger har därför ett stort ansvar: de ger både sol och skydd (klassiska balkonger har sitt eget tak, kallat loggia). och de ger tillgång till frisk luft genom lamelldörrar. Det inneslutna Balkongen skapar en bro mellan insidan och utsidanSkydd för passagerare från stormigt väder.

Deras historia är ganska lång: även i det antika Grekland förstod folk det funktionella behovet av en balkong (inte så konstigt med tanke på deras heta klimat, eller hur?). Som idag behövde folk balkonger för att få frisk luft och naturligt ljus in i sina hem.

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-9 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: AYA Living Group

I vissa fall tjänar balkonger ceremoniella ändamål: i Vatikanen till exempel ger påven sin ”Urbi et Orbi” välsignelse från den steniga balkongen i Peterskyrkan. Denna balkong är också känd som platsen där nya påvar tillkännages.

Kyrkor har också interna balkonger för sångare, liksom konserter och bankettsalar balkonger för musiker. På teatrar liknar dock balkonger status; och de rymmer viktiga åskådare och erbjuder den bästa utsikten över scenen.

Verandaer

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-3 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Historiska begrepp

Nu är det dags för oss att definiera ”veranda”. Verandaer (även kända som verandor) representerar alla typer av täckta plattformar runt huset. De spelar faktiskt rollen som en balkong på första våningen som omger huset och ger tillgång till ingången och bakdörren till huset. Även om det mestadels är öppet kan en veranda ha ett räckestaket.

Eftersom det är en stor veranda som omger huset kan en veranda användas för alla slags utomhusaktiviteter. För amerikaner är det å ena sidan en lång veranda där föremål lagras. I Indien, å andra sidan, är det en av de viktigaste delarna av hemmet där värdarna tar emot sina gäster.

Termen “veranda” har två möjliga ursprung: Den kommer antingen från det hindi-ordet “varaṇḍā” eller från det portugisiska / spanska “Baranda”.

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-2 Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, uteplats och uteplatsBildkälla: Anderson Studio för arkitektur och design

Den första teorin är mycket mer accepterad eftersom franska och engelska också hävdar att termen kom till dem från Indien och att deras språk inte har något att göra med det.

Uteplatser

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-4 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: John Kraemer & Sons

Nu är det dags att fastställa det Skillnad mellan en veranda och en terrass. Vår terrassdefinition inkluderar att dela dina spanska rötter. Uteplatser har fått sitt namn efter en spansk synonym för bakgårdar eller trädgårdar. De representerar bostadsytan utanför ditt hem, antingen en riktig trädgård eller en enkel relaxavdelning.

Beroende på storlek kan terrasser täckas eller täckas över. De är vanligtvis gjorda av grus, sten, tegel, betong eller sten. Naturligtvis kan du använda vilket material du gillar och tycker det är praktiskt.

Som regel är terrasser fästa vid huset. Vissa hus har en terrass. Det finns dock några gårdar som vid första anblicken inte har något att göra med huset. Allt beror på dina behov, önskningar och möjligheter. Till skillnad från en täckt veranda kan en uteplats vara ett öppet område eller till och med täckt med vinrankor för att ge skydd från sommarsolen.

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-5 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Bagnato Architects

För att en terrass ska betraktas som en innergård måste den vara helt omgiven av murar.

Det finns dock inget beslut om uteplatser ska vara öppna eller stängda: de finns i alla storlekar, former eller stängsel (halvstängda, täckta, otäckta etc.). Om fantasin saknas rekommenderar vi att du följer några av dessa tre grundläggande typer av däck:

  • En platt takterrass fäst vid ditt hem; och hjälper till att dränera vatten i kraftigt regn;
  • Gavelterrasser med spetsiga tak (kan både fästas och fristående);
  • En modern terrass med ett böjt tak (av aluminium).

Däck

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-6 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Acorn trädgårdshus

När du definierar däck är det viktigt att förklara skillnaden mellan en veranda och ett däck. Till skillnad från verandor ser däck ut som ytterligare träplattformar som medvetet skapats för att ansluta till byggnaden.

De är lite högre än marken; och ha en trappa som leder till ingången / bakdörren till huset. Vissa däck är fästa vid ingången till huset och kan ses som en Veranda uteplats däck. Skillnaden mellan ett däck och en veranda är dock att ett däck är mer ett trätillskott till ett hem än en arkitektonisk funktion.

Om högre, däck har säkerhetsskenor; eller till och med staket med separata dörrar. Många täcker dem med en pergola / kapell för att kontrollera mängden solsken som kommer in i deras hem.

De viktigaste byggmaterialen är trä och vinyl. När det gäller trä används vanligtvis bearbetat ceder eller tryckbehandlat tall. Detta innebär att ett däck kan formas till olika former eller stilar. Däck kan användas som uteplatser, verandor eller till och med balkonger. Däck balkong design kan vara traditionell, men en designer är fri att föreställa sig eftersom ett antal former är tillgängliga.

Skillnad mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats-och-däck-7 Skillnaden mellan en veranda, balkong, veranda, däck och uteplatsBildkälla: Chioco design

Däck “magi” ligger i deras rustika utseende och den otroliga mängden värme och komfort de ger ditt hem. Människor lägger också till vadderade säten och mjuka kuddar för att göra dem ännu bekvämare.

Liksom uteplatser kan däck fästas i huset eller stå separat. Till exempel, om du har en stor tomt framför huset och vill använda den för fantastisk utsikt, kan du alltid sätta ihop ett separat däck i olika storlekar eller räcken. Detta däck på verandan kan byggas som en utmärkt plats att ta en drink i slutet av dagen.

Du kan gå så långt som att välja specifika material som skyddar ditt däck från insekter eller ogynnsamma väderförhållanden.

Skillnaden mellan en veranda-balkong-veranda-uteplats och däck-8 Skillnaden mellan en veranda, en balkong, en veranda, en uteplats och en uteplatsBildkälla: Urrutia design

En speciell typ av däck är det så kallade “takdäcket”, som faktiskt står för däckkonstruktioner som ligger på ett tak.

Sådana platser finns i både bostads- och kommersiella byggnader; och föredras på grund av de fantastiska stadsbilder som de erbjuder. Trenden är så populär att hela byggföretag specialiserar sig på designen av dessa moderna utomhushamnar. A Takterrass eller uteplats har skapat möjligheten för grönområden i tätbebyggelse.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*