Home / Hem / Paraplyväxt: hur man dekorerar med den
Paraplyväxt: hur man dekorerar med den

Paraplyväxt: hur man dekorerar med den

Visst, du kanske inte längre ser en paraplyväxt i många dekorativa föremål med krukväxter idag.

Schefflera-växten, antingen Schefflera Arboricola eller Schefflera Actionphylla, är båda ganska lättskötta växter som kan ge en intressant touch till ditt utrymme.

Om du funderar på hur du ska dekorera med växter, överväga dessa paraplyväxter.

220-Sandy-Lane-Residential-by-Omni-Photo-Services Paraply Plant: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Omni Photo Services

Om broschyrerna är längre än 4 eller 5 tum är det en Schefflera Actinophylla, annars är det en Schefflera Arboricola. Båda ser ofta ganska lika ut, och villkoren de kräver är ungefär desamma. Våra rekommendationer för vård av din paraplyväxt gäller för båda om inte annat anges.

Staging-Projects-by-Tamara-Mack-Design Paraply Plant: Hur man dekorerar med den
Bildkälla: Tamara Mack Design

Shefflera Arboricola är infödd i skogarna i Taiwan och når höjder på 26 till 30 fot utomhus. Men inomhus når den 8 till 10 fot i höjd. Du kan också hitta dvärgversioner som är populära hos bonsai och förblir mindre.

Schefflera Actinophylla är infödd i skogarna i Java, Nya Guinea och Australien. Att kunna gå upp till 50 fot utomhus är den största av de två arterna.

Du kan hitta några typer av båda, med vitt, guld eller gult mönster på bladen. Enligt ASPCA är båda giftiga för katter och hundar.

Zen-and-Sub-Tropical-Landscape-by-Zones-Landscaping-Specialists Paraply Plant: How to Decorate With It
Bildkälla: Zones landskapsarkitektur specialister

Var ska du odla dem?

När du tar hand om din paraplyväxtsätt dem i starkt, indirekt ljus. Men de tål också direkt inomhusljus och kan växa långsamt, om än långsamt, i medium eller svagt ljus. Luftfuktighet är inte så viktig, men om luften är för torr är du mer mottaglig för skadedjur som spindelmider och mjäll.

A-Chicago-Auto-Shop-Revs-Up-to-a-Cool-Home-by-Cynthia-Lynn-Photography Paraply Plant: How to Decorate With It
Bildkälla: Cynthia Lynn Photography

När det gäller temperatur är det föredragna 55 till 75 grader Fahrenheit. De kan odlas utomhus i USDA Zones 10-11. Men om du befinner dig i Florida eller Hawaii anses Schefflera Actinophylla vara en mer aggressiv uppfödare och invasiv art, så se till att kontrollera dina lokala begränsningar först.

Vilka villkor föredrar du?

Vatten: Du kommer att uppskatta mycket fukt och fuktig kompost. Du bör vattna dem varje vecka och spraya dem ofta under växtsäsongen. Mindre vatten på vintern, tänkte jag.

Victorian-Villa-by-Raw-Design-Paraply-Plant: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Rå design

Temperatur: De lider under 60 grader Fahrenheit. Försök att inte utsätta dem för torra värmefack eller utkast.

Ljus: Indirekt, starkt ljus är bäst, och på sommaren ska du placera det utomhus under ett skuggat överhäng för bästa resultat.

Vardagsrum-av-Dayna-Katlin-Interiors Paraply-växt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Dayna Katlin Interiors

Jord: Riklig, lös krukväxt.

Gödselmedel: Mata dem flytande gödselmedel två gånger i veckan under växtsäsongen eller använd bara två pellets, långsam frisättning. De är ganska tunga matare, kom ihåg det.

Multiplikation

Om du har rätt förhållanden kan Schefflera förökas med bladsticklingar. Ett rothormon och mycket värme och fukt bör användas. Eftersom det här är tropiska växter bör du dock förvänta dig en relativt hög misslyckande. Du kan också sprida dem genom luftstratifiering.

My-SW-London-Edwardian-House-by-Veronica-Rodriguez-Interior-Photography Paraply Plant: How to Decorate With It
Bildkälla: Veronica Rodriguez inomhusfotografering

Hur man multiplicerar

Säkra en stam nära basen med ren sax. Doppa änden i ett rothormon och placera det i krukväxt, helst i en liten behållare. Häll den och lägg den i starkt men indirekt ljus. Om du vill bibehålla fuktighet och påskynda rotprocessen, lägg potten i en klar plastpåse och förvara den i varma temperaturer.

Bay-Areas-Premier-Architect-Interior-Designer-by-ODS-Architecture Paraply Plant: How to Decorate With It
Bildkälla: ODS-arkitektur

Repot

Repotera efter behov, vanligtvis årligen. En mogen växt kan växa till ett litet träd, upp till 15 meter långt. Men om det är en krukväxt i ett tempererat klimat, kommer det att stanna vid cirka 6 fot. Om du vill sakta ner tillväxttakten, förläng ompottningsprocessen.

Hur man tar hand om det – sjukdomar och skadedjur

Växterna är ganska mottagliga för problem med skadedjur och patogener. Skadedjur som kan attackera din växt är insekter av skalor, spindelmider, mjölk och insekter. Spindelmider är de vanligaste. För att undvika problem, spraya växten med en tvålvattendimma en gång i veckan.

Under-the-Stars-By-Casa-Smith-Designs-LLC Paraplyväxt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Casa Smith Designs, LLC

Om du fortfarande hittar spindelmider, gör det två gånger om dagen eller använd insektsmedel. Patogenproblem är mindre troliga, men om du lämnar dem flytande kan rotröta uppstå.

Inredning med husväxter

Ju större rummet du arbetar i, desto fler växter kan du placera. Till exempel ser en liten växt vilse ut i ett stort, tomt rum. Lägg dock till några av dessa och ordna dem väl så får du en fin accent.

Grand-Lanai-by-Bella-Luna-Services-Inc Paraplyväxt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Bella Luna Services

Trädliknande växter är ganska viktiga när det gäller att dekorera, och storbladiga arter kan fylla ett rum ganska snabbt. Speciellt om det är ett glesmöblerat rum eller om det är en hall.

Karlavagen-82-by-interiorbyfredrica Paraplyväxt: Hur man dekorerar med den
Bildkälla: interiorbyfredrica

Tvärtom, i ett litet rum tar stora växter för mycket utrymme. Små eller medelstora växter med stora, känsliga löv är bäst här. Placera dem där de kan ses, men lägg inte för mycket av dem på ett litet utrymme. På det sättet kommer de enskilda växterna inte att ha stor inverkan.

Andra våningen-Patior-av-Nicole-Helen-Designs Paraplyväxt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Nicole Helen Designs

Växter ser vanligtvis bäst ut mot en vanlig bakgrund. Om de har stort lövverk, placera dem framför tapet med ett litet mönster. Lämna den stora mönstrade tapeten för filigranblad eller ormbunkar. Träpanelväggar är bäst för klättring av växter på bambu eller trästöd. Förutom en ljust målad vägg ser dessa också fantastiska ut.

IN-THE-HOLLYWOOD-HILLS-by-COCOCOZY paraplyväxt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: COCOCOZY

Dekorationsschemat måste ta hänsyn till ljuset i ditt rum. Att placera allt framför en ljus, solig vägg skapar intressanta mönster som skapats av skuggorna. Se till att färgerna inte matchar färgtema eftersom du inte vill att dyra möbler ska rabatteras genom att ha blommor av fel färg i dina krukor.

Chantilly-Cottage-by-Farfar-Homes Paraplyväxt: Hur man dekorerar med det
Bildkälla: Farfar hem

Se till att växterna är organiserade för att komplettera varandra. Större växter placeras bäst i bakgrunden till mindre grupper av växter.

Slå in saker

Denna krukväxt är mycket populär. Det ser bra ut och är ganska lätt att underhålla. Du bör dock inte försumma det. Om du inte gör det har du fantastisk inredning i ditt rum.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*