Vi är alla tvungna att följa de så kallade “interiörfärgreglerna”, t.ex. B. för att undvika att para ihop mer än tre färger i ett rum eller inte använda beige, eftersom rummet kan se tråkigt ut.
Sanningen är att interiörfärgscheman är en fråga om personlig preferens och alla dessa riktningar är inget annat än inredningsfärgmyter som behöver lösas.
Innan du överväger något av dessa, tänk på vilken palett du verkligen gillar och hur du är bekväm hemma. Trots allt har även regler undantag då och då, eller hur?
Men vilka är de största missuppfattningarna om inredningsfärger? Låt oss kolla in dem och bli av med dem en gång för alla:
Myt: Små rum drar inte nytta av mörka färger
Bildkälla: Inspirerade interiörer
Att hitta ett litet rum med mörka färger är verkligen svårt eftersom designers berättar för sina kunder att den här paletten kan få rummet att se mindre ut.
Detta beror dock på mängden ljus i rummet, vilket gör att även de minsta rummen ser enorma och klara ut. Du kan även använda lack och glansfärger för att göra utrymmet mer öppet och skapa en trevligare atmosfär.
Myt: Den enda funktionen av blått är lugnande
Bildkälla: Carolyn Miller Interiors
Blå är inte bara en nyans, eller hur? Du kan till exempel välja himmelblå för att göra platsen mer energisk och hålla turkos och havsblått för mer avslappnade miljöer, till exempel sovrummet.
Silverblå ger den mest eleganta och moderna blå nyansen, medan midnatt och liknande djupa toner är djärvare och kan förmedla mer meningsfulla meddelanden.
Myt: Det finns färger som bara inte kan fungera bra tillsammans (har du provat rosa och orange?)
Bildkälla: Squarefoot inredning
Hur kan du veta hur färger växer tillsammans om du inte testar dem i förväg? För det mesta är det oväntade och ovanliga kombinationer som fångar mest uppmärksamhet och förvandlas till trender.
Det behöver inte betyda att färger måste smälta ihop sömlöst – till skillnad från varandra kan de skapa ett annat flöde av energi och göra platsen roligare och intressantare.
Så var inte rädd för att ta ett futuristiskt synsätt och hitta de färger du gillar.
Myt: Taket måste vara vitt för att göra rummet mer öppet
Bildkälla: Julians interiörer
Vit är faktiskt den färg som utför konsten att reflektera ljus och visuellt förstora utrymmet, varför det ofta används i både tak och väggar.
När taket är vitt tittar tittaren samtidigt upp och uppfattar platsen som större än den är, men en intressant arkitektonisk lösning och en skarpare färg kan göra den mycket mer intressant.
Detta gäller särskilt för tunnvalv och kappade tak – resultatet är helt enkelt fantastiskt!
Myt: Vit är inte ett lämpligt val för köket
Bildkälla: Aviad Bar-Ness
Om du hade bestämt dig för att följa köksråden skulle du troligen använda så mycket av hunger och aptitfärg, nämligen rött, i ditt köksinredning som möjligt. Faktum är att om du frågar oss kan du helt undvika det.
Vit är en delikat färg, men det betyder inte att du ska glömma bort det när du dekorerar ditt kök. Istället kan du fortfarande använda vita skåp, kakel eller bänkskivor, men kompensera den obefläckade atmosfären de skapar med stänk av varm färg, lugnande träslag, mönstrade tyger etc.
Myt: Helt vita väggar kommer att tråka tittaren
Bildkälla: Boscolo inredning
Ett rum med vita väggar är daterat och ser tomt ut och inte välskött, säger de. Sanningen är att vit är så mångsidig som möjligt – du kan använda den som bakgrund för bokstavligen valfri färg och mönster.
Till exempel gör vita väggar perfekta mörka möbler, hängande konstgallerier och fräscha blomdekorationer. I grund och botten är resultatet du får till slut mer glatt än tråkigt.
Myt: om paletten är neutral måste den vara beige, grädde eller grå
Bildkälla: Michael Richman Interiors
Definitivt inte! Alla färger som finns i naturen har sina neutrala toner, inklusive grön och blå. Neutral är bara ett ord för mjukare och lugnande nyanser som tenderar mot grå snarare än svart, inte specifika färguppsättningar som du ska använda.
Myt: Mörka rum känns deprimerande
Bildkälla: Studio1Plaster
Belysning betyder världen för känslan av att ditt interiör väcker, det är mer än självklart.
Därför kan en mörk möbelinställning i ett litet rum ha en grotteffekt, men bara om det inte finns något fönster eller ingen ljuskälla i rummet.
Du kan även hitta en intressant balans mellan ljusare dekor och möbler och mörkare golv för att göra platsen varm och inbjudande.
Myt: Det måste finnas en annan färg för varje rum
När det gäller design är detta ett mycket bra exempel på färgmissbruk som du definitivt bör undvika. Det är en bra idé att göra rum annorlunda och ge dem sin egen personlighet, men det betyder inte att du ska gå så långt att eliminera alla skillnader mellan dem.
Saken är att överdriven och överdriven användning av färger (särskilt kontrasterande) kan göra inredningen helt meningslös och ologisk.
Det bästa sättet är att välja bara några färger och försöka matcha både dina möbler och tillbehör till dem.
Myt: Rosa och blått är de enda färgerna du bör tänka på för barnkammare och barnkammare
Bildkälla: Kemp Hall Studio
Ja, men inte mer. Du kan lägga till bokstavligen vilken färg som helst i ditt barns rum beroende på dina och deras personliga preferenser. Detta är det viktigaste kriteriet att överväga och inte en tradition eller färgregel.
Myt: Monokromatiska system gör rummet oinbjudande
Bildkälla: Mitchell Wall Architecture & Design
Kraften i kontrast från rena svartvita inställningar kan verkligen vara överväldigande och obekväm. Försök därför kombinera dem med subtila mönster och använd dem utan strikta gränser.
Neutrala färger kan vara ett smart val här, särskilt när solbränna eller grå läggs till i små drycker för att skapa harmoni i det monokroma rummet. På detta sätt blir hela interiören mer avslappnad och kompletterande.
Myt: Mörka tak ser lägre ut
Bildkälla: McGill Design Group Inc.
Med rätt tillvägagångssätt kan mörka tak till och med se längre ut istället för lägre.
När väggarna och panelerna är målade i ljusare färg, möter de det mörka taket, vilket skapar ett visuellt avstånd mellan dem och illusionen att taket långsamt försvinner över dem.
Myt: pastellfärger är feminina
Bildkälla: SB Long Interiors
Som färgpsykologi säger har varje färg och nyans en specifik konnotation och kan associeras med olika känslor.
Till exempel är en av de vanligaste övertygelserna att mörkare nyanser är maskulina och ljusare och mjukare feminina.
Detta ordstäv hindrar dig inte från att använda pastellfärger för att göra ditt utrymme fantastiskt eller hoppa över din favoritmöbelfärg bara för att någon säger att det är mer feminint.
Med mer mättnad ser båda könen helt fantastiska ut.
Myt: Färger ska endast väljas under dagen
Denna myt hävdar att färger ses bäst under dagen, men det finns många andra faktorer att tänka på när det gäller interiörfärger.
Du måste veta hur den här färgen ser ut när den utsätts för naturligt och artificiellt ljus för att bestämma hur mycket av den som ska tas in och hur det kommer att påverka ditt slutliga tag.