Home / Hem / Kan du installera din matta själv? Läs dessa tips först

Kan du installera din matta själv? Läs dessa tips först

Medan många lämnar mattinstallation till proffs är det fullt möjligt att installera dem själv så länge du vet vad du ska göra. Om du är en heminredningsentusiast finns det ingen anledning till att du inte ska försöka göra jobbet själv för att spara pengar. Här är några experttips för att komma igång rätt.

Hitta rätt verktyg

Först och främst behöver du en mattbår som du kan köpa eller hyra från butiker för verktygshyror. Detta sträcker mattan till rätt läge och förhindrar att bubblor förstör resultatet. Du behöver också 3-tums mattor med en rundad, trubbig kant. Knäskydd är en annan bonus eftersom du spenderar mycket tid på knäna! En annan utrustning du behöver är en Hobby- eller Stanley-kniv med fem nya blad. De blir tråkiga snabbt, så du måste byta ut dem ofta.

Rulla ut mattan

Lågmatta-för-vardagsrum Kan du installera din matta själv?  Läs dessa tips först

Rulla först mattan över ditt tomma utrymme. Skär mattan så att det blir ytterligare 8 tum i hela rummet. Se till att varje mönster är fyrkantigt runt väggarna och att du har klippt tillräckligt överlappning genom dörrarna. Rulla nu upp mattan igen.

Lägg ner pappersark

Du behöver dubbelsidig tejp och några tidningsark. Om du någonsin behöver plocka upp din matta kommer du att upptäcka att tidningen förhindrar att skumplattan eller dynan hakar fast på golvet. Fäst den med dubbelsidig tejp.

Fäst på mattgriparen

Därefter placerar du griparen runt rummet. Du behöver en gripare var som helst på mattan. Dessa levereras med naglar förinstallerade. Du måste kay det cirka ½ “från gränserna för rummet eller golvlisten. Håll spetsarna mot väggen, eftersom dessa kommer att ta tag i mattan och hålla den på plats. Sätt gripdonet med bandremsan i dina dörrar genom rummet.

Lägg ner mattan

Placera nu mattan i mattgriparen. Använd dubbelsidig tejp för varje anslutning under griparen.

Rulla mattan igen

Rulla sedan mattan på mattan. Återigen, om din matta är mönstrad, se till att den är kvadratisk mot väggen. Skjut in mattan i ett av hörnen så att din överlappning på mattan viks och bildar ett veck mot baseboard. Använd bakkanten på din Stanley-kniv för att pressa vecket i fogen.

Klipp av mattan

Fokusera på en längd på 600 mm från hörn av rummet. Vänd knivbladet. Klipp längs vecket tills du når hörnet av rummet. Skär vertikalt uppåt och lämna kanten på 600 mm på mattgriparen. Tryck ner tills mattan biter naglarna. Upprepa längs hela mattans återstående kant i samma hörn. Ett hörn av mattan är nu nära gjutningen. Den hålls på plats med griparen.

Montera mattan

Använd din knäsparkare och håll tänderna tillräckligt täta för att bita i mattan. Arbeta på en av mattkanterna, skär till basbordet medan du arbetar. Innan du skär, använd bladet för att skjuta mattan bakåt i springan mellan golvlisten och griparen. När du är klar med en kant, gå tillbaka till hörnet där du började och arbeta på nästa vägg.

Dra åt mattan

När du har klippt hela mattan på plats, använd din knäsparkare igen för att se till att mattan är ordentligt fäst vid alla tröskelremsor och baseboards.

Avsluta jobbet

Slutligen, använd din matta vaddering och knacka på mattan mellan bakre kanten på handtagen och din baseboard. Resultatet är en mycket snygg finish och ett professionellt utseende i ditt rum.

Även om det kanske låter svårt, övar det perfekt, och om du har rätt utrustning för att göra jobbet kommer du att upptäcka att det inte är så svårt att installera en matta som du kan föreställa dig. Här är tips om hur du väljer rätt verktyg för dina DIY-projekt online så att du kan göra ditt jobb till bästa möjliga standard.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*