Home / Hem / Inspiration för kontorsinredning – koncept och möbler
Inspiration för kontorsinredning – koncept och möbler

Inspiration för kontorsinredning – koncept och möbler

Är du en av de många människor som ständigt tänker på rymden i förhållande till den omedelbara omgivningen som finns omkring dig? Ta till exempel en stund att föreställa dig att du bor i ett område som är helt omgivet av träd. Skulle du känna dig helt avslappnad med alla ljud från saker som prasslande löv och dofter av det naturliga skogsmarket?

Kontor-interiör-design-inspiration-koncept-och-möbler-2 Kontor-interiör-design inspiration - koncept och möbler

Hur skulle du bara känna din omgivning? Det finns ett gemensamt svar på alla dessa frågor. Svaret skulle vara att både ditt blodtryck och hjärtslag skulle sakta ner betydligt tack vare den allmänna känslan av fred och undrar att du sannolikt skulle känna.

När du håller på med detta ämne bör du också tänka på omgivningen på den plats du arbetar på. Ställ dig själv frågor som dessa:

  • Hur mår du runt dig?
  • Känner du dig utmanad på något sätt?
  • Begränsar eller aktiverar miljön dig?
  • Känner du dig mer vaken eller mer avlägsen på grund av sevärdheter, känslor, dofter etc.?

När man utformar ett företagsutrymme, särskilt när det gäller hemmakontorsdesignen, kretsar allt verkligen om det ordspråkiga ”slutresultatet”. Det finns många företag som alltid försöker spara pengar genom att bara köpa de billigaste möblerna och använda en monteringslinje för att ordna delarna så att ett stort antal arbetare kan rymmas i ett mindre utrymme.

Men idag omprövar många företag denna process när de upptäcker att dessa typer av kontorsinredning verkligen har en negativ inverkan på de anställdas övergripande resultat. Dessutom har forskningsstudier genomförts som visar att anställda är mycket mer produktiva om den mer ”traditionella” modellen inte implementeras.

Här är några allmänna tips om några av de mest grundläggande psykologiska effekterna av dessa typer av förändringar. Att titta på dem kan till och med inspirera dig.

Vem vi är formas av de utrymmen vi upptar

Kontor-interiör-design-inspiration-koncept-och-möbler-4 Kontor-interiör-design inspiration - koncept och möbler

Oavsett vilken tid på dagen det är, är vi ständigt involverade i fysisk dialog med alla utrymmen runt oss. Samma utrymmen påverkar inte bara vår kreativa prestation utan också vårt psykologiska välbefinnande. I grund och botten har de utrymmen vi upptar definitivt förmågan att ändra vårt beteende och vårt allmänna beteende, mentalt och fysiskt. Det faktum att vi kan spendera mycket tid i dessa rum betyder också att vi bör göra allt för att få maximal nytta av dem genom att optimera dem så bra vi kan.

Kommunikation främjas genom öppna kontor

Kontor-inredning-design-inspiration-koncept-och-möbler-5 kontor-inredning-design inspiration - koncept och möbler

Tidigare har många olika koncept för kontorsinredning planerats på typiska och allmänna sätt, oavsett företag. Till exempel fick nyanställda helt enkelt skåp, mellanledningen fick använda kontor med dörrar och personer i högre positioner som VD fick bredare, palatsliga utrymmen med fantastisk utsikt över omvärlden. Den senare typen av kontor överges emellertid nu i huvudsak till förmån för ett större och mer öppet kontorsutrymme.

Dessa specifika typer av kontorslokaler har långa arbetsområden där en VD och en ny anställd kan arbeta sida vid sida. Konferensrummen uppgraderas i huvudsak av glasväggar, även om rummen i sig fortfarande är stängda. Det finns till och med några större företag som har konfigurerat sina ingångar så att alla anställda måste gå igenom ett stort pausrum innan de äntligen flyttar till sina tilldelade avdelningar.

Du kanske undrar vad den verkliga användningen av all denna öppenhet är. Svaret på denna fråga är enkelt. Allt handlar om kommunikation, som enligt forskning tenderar att äga rum när anställda kan umgås medan de arbetar på olika projekt.

En annan underbar fördel med öppna kontorsinredningskoncept är ansvarsaspekten. Det betyder att anställda kan fokusera mer på sina tilldelade uppgifter tack vare den ordspråkiga ”fiskskåleffekten” som de sannolikt kommer att uppleva.

Produktiviteten förbättras med hjälp av arbetsbaserade arbetsstationer

Kontor-inredning-design-inspiration-koncept-och-möbler-3 Kontor-inredning-design inspiration - koncept och möbler

När det gäller öppna kontorsinredningskoncept kommer det givetvis några negativa effekter. Tänk dig till exempel att försöka gå med i ett konferenssamtal medan några av dina anställda står några meter bort och pratar om ämnen som inte är arbetsrelaterade. På grund av oundvikliga problem som detta finns det många olika företag som har börjat använda arbetsstationstjänster som är flexibla och uppgiftsbaserade.

Vid den här tiden undrar du förmodligen exakt hur denna typ av flexibilitet fungerar. Nu, istället för att varje anställd har sitt eget skrivbord att arbeta vid, blir skrivbord som är mer öppna för uppgifter som datorarbete och till och med runda bord som används för kreativ idékläckning, förutom skåp som är mer avskilda, mer fokuserade alla använda . Det finns till och med några företag som förser sina anställda med olika mobila enheter så att de kan röra sig fritt runt i området under hela arbetet.

Produktiviteten förbättras när någon är ansluten till ett rum

En studie av tusentals olika kontorsanställda visade att ett stort antal företag har kontorsinredningskoncept som är mer fokuserade på en smalare form av funktionalitet. Denna funktionalitet ger de anställda som arbetar i dem liten kontroll. Samma studie visade också att anställda är mycket lyckligare och friskare när de också är inblandade i layouten och den övergripande utformningen av själva arbetsytan.

Personalens moral förbättras genom personliga detaljer

Vi ser det varje dag i olika affärsinställningar. Det finns alltid utvalda anställda som vill krydda sina personliga arbetsytor med saker som familjebilder, dekorationer och barns ritningar. Medan de flesta anser att detta är oprofessionellt har studier genomförts som visar något annat. Dessa studier visar att en anställd känner sig mycket mer investerad i framgången för företaget de arbetar för när de får dekorera sina egna arbetsytor.

En separat studie av dessa typer av interiörkontor genomfördes också med fyra olika grupper. En grupp fick inte dekorera sina personliga arbetsytor, en annan fick dekorera sina arbetsytor utan att konfigurera om tidigare installerade möbler, en fick helt anpassa sina arbetsytor efter deras önskemål, och den sista gruppen fick dekorera sina arbetsytor som de ville tills de gjorde tvingades följa nya regler och förordningar. Kanske inte överraskande fick gruppen, tillåtet att helt dekorera sina arbetsytor på vilket sätt de ville, det mest positiva resultatet, särskilt förbättringar vad gäller fokus, organisation, atmosfär och produktivitet.

Livskvaliteten förbättras av naturligt ljus

Kontor-inredning-design-inspiration-koncept-och-möbler-1 kontor-inredning-design-inspiration - koncept och möbler

Många kontorsanställda har rapporterat att takbelysning i kontorslokaler kan vara ganska deprimerande. Detta beror till stor del på det irriterande surrande ljudet från dessa lampor, liksom den allmänna känslan av trötthet som kan komma med långa timmar och som kan leda till att anställda blir sjuka. Detta har fått många företag att dra nytta av det naturliga ljuset utifrån för att hålla sina anställda friska.

Slutsats

Kontor-inredning-design-inspiration-koncept-och-möbler-6 Kontor-inredning-design inspiration - koncept och möbler

Kontorsinredningskoncept är extremt viktiga när det gäller anställdas produktivitet. Det råder absolut ingen tvekan om att alla eller några av ovanstående tips kommer att få alla dina anställda att känna sig bekväma och få sina liv mycket mer positiva.

Om du gillade att läsa den här artikeln om dessa kontorsinredning, bör du också läsa den här:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*