Home / Hem / Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar

Vitt kan se rent och uppfriskande ut, men det finns många bättre sätt att börja om hemma än att bara bleka platsen. Den rena skifferstrategin fungerar dock bra för detta ändamål, särskilt när den tillämpas omedelbart efter att du har köpt utrymmet.

Det finns många saker att veta innan du målar dina väggar vita, och det första är definitivt att skilja platser som ser riktigt bra ut i vitt från platser som blir chockerande kalla och ovälkomna.

Förutom att det är en minimal riskfärg för väggarna, är vitt ett val förknippat med stämning, stil, temperatur och krav och alla dessa måste beaktas.

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 8 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Chris Snook

Ibland är allt du behöver göra att fräscha upp med en minimal mängd livlig färg eller välja en bättre nyans för att bryta den krispiga monotonin. Låt oss förklara för dig hur du väljer rätt vit färg för dina väggar:

Bekanta dig med alla vita nyanser

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar2 Hur man väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Inredningsarkitekter på D’Cruz Design Group Sydney

Det finns inget sådant som rent vitt, eller åtminstone är det mycket svårt att hitta en. För det mesta tittar du på diagram med nyanser och måste välja mellan hundratals nyanser, allt från “antydningsfärger” till lysande vita och som blir alltmer populära.

De saker som gör vitt så annorlunda är undertoner och dessa går från gulaktiga till blåaktiga, så det finns mycket att jämföra innan man applicerar dem.

Det bästa du kan göra här är att rådfråga den lokala leverantören och låta dem jämföra de nyanser du gillar med pappersprover. Du kan själv uppskatta komplexiteten i uppgiften.

Var varmare om det är möjligt

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 1 Hur man väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Lee design och interiör
Vitt med blå / grå undertoner kan se snyggare och renare ut, men det är inte precis vad du skulle kalla hemtrevligt. För inbjudande väggar rekommenderar vi varmvitt, t.ex. B. med gula och röda undertoner.

De ser mjukare och mer avslappnande ut och kan lätt associeras med regionen där du bor. I själva verket kan du använda varmvitt för att fräscha upp platser i kalla områden eller på platser som inte har enhetlig tillgång till dagsljus och sol.

Tänk på utomhuseffekten

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 3 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Mark English Architects, AIA

Titta ut genom fönstret och gissa om det lövverk du använder för att blockera solen är till hjälp. Förutsatt att du har tillräckligt med ljus inuti; Överväg att lägga till svalare toner (kallas “smudging white”).

Till exempel kommer en grågrön klippa att minska ljusstyrkan i rum i söderläge, särskilt med ett träd utomhus och svagt solljus.

Om rummet inte vetter mot söder kan du överväga att använda en renare nyans för att avleda solljus under den kallare säsongen.

Välj ett humör

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 11 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Chelsea Atelier Architect, PC

Varje vit nyans är förknippad med ett specifikt känslomässigt svar och du måste bekanta dig med dessa innan du börjar måla. Det är ganska enkelt: du måste bara tänka på effekterna av vattentemperaturen.

Den lättaste och renaste vita är extremt kall, medan den mjukaste, varmaste elfenben är varm. När du tänker så här kan du tänka på vita i ett antal stämningar och välja den som väcker de känslor du vill ha i ditt hem.

Djärva och rena nyanser känns som att doppa i en sval pool, nämligen stimulerande och uppfriskande, medan de varmare känner sig mer avslappnande och lugnande.

Håll dig förberedd

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 4 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Urrutia design

Vita väggar ser bra ut, men de tar mycket omsorg och underhåll eftersom de utsätter varje fläck och bucklor, små som de är. Var därför uppmärksam på eventuella brister i förväg och reparera eventuellt hål och skumrockar vid behov.

För stora fläckar och allvarliga skador, kom ihåg att applicera en fläckresistent grundfärg innan du applicerar den sista färgen. När du är klar är du redo att vara snabb eftersom vita väggar aldrig är helt klara.

Replikera utseendet på galleriet

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 6 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Horton & Co. designer

Märkte du att gallerierna är helt vita på både väggarna och dekorationerna? Nyansen är alltid densamma och den totala effekten är krispig och ren.

Anledningen till detta är att avleda uppmärksamheten från den arkitektoniska designen och låta tittarna njuta av konstverk och deras detaljer. Samma effekt gäller även privata hushåll.

Så undvik krispiga vita om du inte har en anmärkningsvärd konstsamling som kan sätta tittaren på knä. Det kommer att se för slumpmässigt och kallt ut, tillsammans med det faktum att det kommer att avslöja eventuella markeringar, fläckar och brister.

Gallerier ser perfekt ut, men det är bara för att de blir ommålade efter varje show, och vi är ganska säkra på att det inte är en ung familjs prioritet.

Av denna anledning rekommenderar vi istället khaki – en utmärkt lösning för att dölja alla stötar och smäll och få platsen att se ny ut även efter år utan att måla.

Bestäm stilen

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 5 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Jarosz arkitekt, PA

Vit är ett ganska säkert val att leka med idéer och intryck, vilket gör det enkelt att integrera i vilken stil och designlösning som helst.

Till exempel använder moderna hem ljusa vita för att skapa en djärvare känsla och använder naturliga, färgglada material för att skapa en skarp kontrast.

Om du å andra sidan vill ha en mildare känsla, välj varmare nyanser som ger rummet en charmig glans även på regniga dagar.

Dra nytta av den visuella expanderbarheten hos vitt

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 7 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Upplösning: 4 arkitektur

Vitt gör att ljuset kan förstärkas, och det är precis så det får rummet att se större ut. Tack vare vitt försvinner kanter och skuggor, särskilt om du har valt en svalare nyans i små och slutna utrymmen.

Observera dock att både dina navigationsvanor och din speciella uppfattning av öppna golv bara kommer att förbättras om du gör subtila skift från en nyans till en annan. Du bör därför undvika skarpa och oväntade kontraster.

Till exempel, om du fördjupar de vita kommer det att minska storleksskillnaderna mellan rummen och du får det öppna golvet du alltid velat ha.

Håll färgerna kompatibla med syftet

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 9 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Hulburd design

När du väljer färg för ett rum, tänk först på syftet. Om rummet till exempel ska vara din avkopplande oas är sovrummet, mjuka och andra varma vita det perfekta valet.

Stimulerande platser, å andra sidan, dra nytta av skarpare färger som gör dig bekväm men ändå förblir tillräckligt kall för att motivera dig att få ditt jobb gjort.

Skåp som matchar dina väggar

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 12 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Chr DAUER Arkitekter

Det är många saker vi underskattar om garderober. Till att börja med har de inte fönster, och vi försöker, mildt sagt, att tända dem och se vad som finns inuti. Hur lång tid tar det för att förbereda ditt möte? Tänk på det!

Vi rekommenderar att du behandlar skåpets interiör med ljusreflekterande vita toner, eftersom detta garanterar maximal synlighet. Om du inte är säker på hur du målar ytorna, gå till din lokala butik och leta efter färgen med det högsta LRV-numret (ljusreflekterande värde).

Med dessa färger kan allt ljus som finns i rummet reflekteras och fördelas jämnt. Detta innebär att du drar nytta av dagsljuset i garderoben även när det inte finns något fönster.

försök

Hur man väljer rätt vit färg för dina väggar 10 Hur du väljer rätt vit färg för dina väggarBildkälla: Generalförsamling

När du har ställt in ditt rums stämning, syfte och stil, välj färgerna och kasta dig själv till handling. Men kom ihåg att göra ett test innan du köper färgen. Om du frågar oss, testa minst tre olika färger för att se vilken som passar bäst med platsen.

Prova nyanserna i alla områden, t.ex. i tak, exponerade fläckar och hörn, och överväga hur deras reflektion skulle förändras med olika typer av ljus. Miljöpåverkan på vitt är enorm och bör inte underskattas.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*