Home / Hem / För- och nackdelar med bambugolv
För- och nackdelar med bambugolv

För- och nackdelar med bambugolv

Nyligen har bambugolv blivit ett populärt inslag i hemdesign.

Inte konstigt, för bambu har tre viktiga egenskaper: styrka, hållbarhet och ett snyggt utseende.

Dessutom är bambugolv betydligt billigare än lövträ. Vi uppmuntrar dig dock att överväga några fördelar och nackdelar med bambugolv innan du fattar det slutgiltiga beslutet om ditt hem. Här är lite information som du kanske tycker är användbar:

FÖRDELAR MED BAMBOOGOLVET

uthållighet

Bambugolv kan ha större tryckhållfasthet än betong och högre vikt / draghållfasthet än stålgolv. Samtidigt är bambu mer kroppsvänligt än lövträ, eftersom det lägger mindre belastning på ben och knän.

Modernt familjerum1 för- och nackdelar med bambugolvBildkälla: Gröna varor

Bambugolv är ett långvarigt golvalternativ. Det är en utmärkt lösning för områden med mycket trafik och kan hantera repor orsakade av barn eller husdjur ganska bra. Ett riktigt bambugolv kan inte lätt skadas, även om det träffas av vassa föremål som knivar eller pinnar. Därför är det perfekt för hela platsen, från hallen till köket.

moderna kök bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Landmark Services Inc.

hållbarhet

Bambugolv är också ett miljövänligt val. Vi diskuterar ett snabbt växande material och en lätt förnybar växt som spelar en viktig roll för att skydda vår miljö. Som Environmental Bamboo Foundation påpekar kan en enda tunnland bambuplantering ta bort en betydande mängd koldioxid från luften och producera 30% mer syre per år än samma antal lövträd. Dessutom kräver bambu bara regnvatten och nästan inga herbicider / bekämpningsmedel för att stödja dess tillväxt.

samtida vardagsrum bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Debra Borden

Enkel rengöring och konservering

Bambugolv är perfekta för dem som inte har tillräckligt med tid för dagligt underhåll. Även de minsta resterna kan tas bort genom att svepa och dammsuga. Dessutom behöver du inga speciella avtorkningsprodukter – du kan använda vanligt vax och alkalifria produkter som de som används på trägolv.

Modernt vardagsrum bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Markera engelska AIA

Stort urval

Bambugolv är allt annat än en standardlösning. Den finns i nästan vilken färg eller struktur som helst som kommer att tänka på! Det rekommenderas dock att välja ljusare toner. Mörk bambu är vanligtvis mjukare eftersom den har genomgått en hög temperaturbehandling.

samtida familjerum bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Markera engelska AIA

Om du fortfarande föredrar ett mörkare bambugolv rekommenderar vi att du målar det eller skriver ut det specifika mönstret innan du förseglar det. På så sätt matchar du det med inredningen i ditt hem samtidigt som du bibehåller dess styrka.

Modern matsal bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: David Johnston Architects (DJA)

Hälsoöverväganden

Redo att leva friskare? Du bör veta att snyggt utseende inte är den starkaste sidan av bambugolv. Det är dess hälsovänlighet! Bambu är ett allergivänligt material med starka antistatiska egenskaper och insektsmotstånd.

För- och nackdelar med bambugolv i traditionella kökBildkälla: BeeTree Homes (DJA)

Prisvärdhet

I det eviga Bambugolv kontra trägolv Slåss, bambu har fördelen att det är billigare. Priset du skulle betala för det är ingenting jämfört med materialets utseende, effektivitet, miljövänlighet och hållbarhet. Kom också ihåg att bambugolv inte skadas lätt, vilket minskar behovet av tillfälliga reparationer.

Fördelar och nackdelar med bambugolv med ett modernt inträdeBildkälla: Vortex hus

Utmärkt förhållande med insekter och fukt

Det är sant! Bambugolv är ett naturligt val för regioner som kännetecknas av insekter och fukt. Om du lägger det korrekt kommer ett bambugolv aldrig att deformeras eller krympa (till skillnad från trägolv).

Lämplig för omarbetning

Bambugolv kan tappa färg, glans eller stötar om de inte skyddas av många tjocka eller topplackar. Det som är bra är att du alltid kan bearbeta dem och ge dem ett helt nytt utseende. Allt som krävs är en enkel slipning av ytan.

Moderna matsal bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Matthew Mallett Photography

Mysighet

Bambugolv är inte bara praktiska. Det är en utmärkt dekorativ detalj som kan “värma” din plats och skapa trevliga känslor. Detta naturliga material får alla att känna sig bekväma och lugna.

modern trappa bambu golv fördelar och nackdelarBildkälla: Gröna varor (DJA)

NEDELAR MED BAMBOOGOLVET:

Olämpligt för utomhusområden

Som tidigare nämnts är bambugolv en utmärkt lösning för inomhusutrymmen, särskilt områden där det finns mycket rörelse. Bambu rekommenderas dock inte för utomhusområden eller fuktkänsliga rum.

Möjlighet till vattenskador

Så stark som den är, förblir bambu ett organiskt och naturligt material. Om den utsätts för svår fukt kan det därför leda till oönskade konsekvenser som: B. krökning, färgning eller till och med mögeltillväxt. Det betyder att översvämningar kan vara dödliga för bambugolv.

Repa

Så mycket tid som du investerar i att underhålla ett bambugolv är det nästan omöjligt att hålla det repfritt. Ju mer du använder den, desto fler repor visas. Många föremål kan orsaka repor – skarpa klackar, klor, spetsiga möbelben etc. Med tiden kan även de minsta smuts- eller sandpartiklarna få allvarliga konsekvenser.

Giftiga gaser

Om du köpte ditt bambugolv för en tid sedan, se till att det inte är det hälsosammaste föremålet du har i ditt hem. Många urea-formaldehydlim används vid tillverkning av bambugolv, som består av flyktiga organiska föreningar (VOC) som faktiskt är giftiga gaser som är skadliga för människors hälsa. Topprockarna består av ett liknande bambugolv, som ofta är täckt med lager med högt VOC-innehåll. Trots detta har golvbranschen förbättrats och många säkrare alternativ har dykt upp. Numera kan du skydda din familj genom att köpa formaldehydfria golv som är belagda med lager som bara innehåller en liten mängd VOC. För att göra detta, se till att produkten har en GECA-certifieringsetikett.

Fuktskänslighet

Detta är ett av de allvarligaste problemen med bambugolv. Bambubrädor kan enkelt delas om de installeras i en våt eller torr miljö. Bambu expanderar när den är våt och krymper när den är torr. I båda fallen leder detta till sprickbildning och oförmåga att använda.

Inget betygssystem

Vi är alla överens om att ett lämpligt betygssystem är mycket viktigt när man fattar inredningsbeslut. Det finns absolut inget sådant system i bambugolv. Det finns inget sätt att jämföra och utvärdera kvaliteten på olika material så att vi kan basera våra val på något. Det enda tillgängliga systemet är det hos återförsäljare som delar upp bambumaterial i två kategorier (A och B). Detta är dock en slumpmässig indelning som inte säger mycket om kvalitet. Det är av den anledningen att du bör överväga kundrecensioner och kontakta ansedda golvleverantörer för att hitta rätt material för dina golv.

Miljöproblem

Bambu är en förnybar, miljövänlig källa, men vi bör inte underskatta de skadliga effekterna av dess tillverkning och transport. Det finns två huvudproblem: den ständigt växande golvindustrin, som kräver avskogning och planering; och den otroliga mängden energi som krävs för att flytta bambu från sitt ursprungliga Asien till alla olika platser.

Känslighet för mjukhet

Det här är viktig information att tänka på innan du köper ett visst bambugolv: Bambu tar tid. Den måste vara fast och mogen (minst tre månader) innan den skördas, bearbetas och tas hem till dig. Annars är plankorna mjuka och håller inte länge.

Ett annat sätt att se till att du har ett hållbart bambugolv är att köpa lättare, kolsyrade och strängade plankor.

Svagheter vid karbonisering

Att måla ditt eget bambugolv är mindre skadligt än att köpa ett som redan har målats. Att applicera färg kan dock inte vara utan dess konsekvenser – du får ett snyggt golv som är svagt och instabilt.

Brist på stil

Det är sant att bambugolv ger ditt hem en varm och modern touch. Trender förändras dock och din vintage-liknande bambudekor kan bli en verklig nackdel i framtiden.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*