Home / Hem / Designa det perfekta köket efter din stil

Designa det perfekta köket efter din stil

Eftersom ditt kök är hjärtat i ditt hem är det viktigt att du har spenderat mycket tid på att planera den perfekta kökslayouten. Att utforma det perfekta köket beror delvis på din smak och stil, men användbarhet och användarvänlighet måste också övervägas. Ta dig tid att bestämma vad du verkligen vill ha och behöver ur ditt kök och hitta den perfekta kompromissen.

Planerar den perfekta kökslayouten

Designa det perfekta köket din stil 1 Designa det perfekta köket i din stil

Det allra första steget i att planera ditt ideala nya kök är att överväga det mest effektiva sättet att använda rymden. Det finns cirka fyra vanliga köksuppsättningar, men deras anpassning kan bero på den individuella planlösningen i ditt hem.

Varje typ av kök har positiva och negativa aspekter. De klassiska layouterna inkluderar emellertid formaten för ett och två kök, den kompakta L-formen, som maximerar arbetsutrymmet med hjälp av hörnet och U-formen, vilket möjliggör enkel åtkomst på tre sidor.

För att bestämma vilken layout som passar dig bäst, bestäm hur du vill använda ditt kök. En av de mest populära moderna idéerna är att använda utrymmet inte bara för att laga mat utan också för att äta, umgås, underhålla och njuta av familjetiden.

Den nuvarande trenden är att överge den traditionella matsalen till förmån för ett stort kök med flera ändamål som är perfekt för möten som inkluderar hela familjen.

Huvuddraget i ett kök som uppfyller detta behov är öområdet, även känt som en halvö. Detta är den perfekta lösningen för att skapa ett utrymme som kan användas för arbete, förberedelse och mat.

Familjemedlemmar kan sitta tillsammans för att umgås, göra läxor och äta måltider. Med ytterligare uttag kan den också användas som laddningszon för bärbara datorer och telefoner. Du kan även lägga garderobspennor under bänkskivorna för att få ut det mesta av ditt kök.

Kommer du att välja form eller funktion?

Designa det perfekta köket din stil 2 Designa det perfekta köket i din stil

Oavsett om du väljer ett traditionellt eller mer modernt utseende för ditt idealiska nya kök, måste du hitta en bra balans mellan form och funktion. Även om det kan vara frestande att välja det mest attraktiva utseendet, måste du överväga hur praktiskt det är att använda ett utrymme som används så ofta hela dagen.

Tänk på hur du integrerar dina apparater i rummet och hur du bäst kan maximera effektiviteten i arbetet i ditt kök.

Det beprövade sättet att maximera ditt kökseffektivitet är att minimera avståndet mellan dina tre mest använda apparater. I ”köktriangeln” ingår ditt kylskåp med frysfack, handfat och spis. Att bara ha tillgång till alla tre i närheten kommer att öka användningen av ditt utrymme avsevärt.

Bänkskivan

Designa det perfekta köket din stil 3 Designa det perfekta köket i din stil

Oavsett vad du gör, måste du se till att du har tillräckligt med diskutrymme planerat i din perfekta kökslayout. Detta är särskilt viktigt om du gillar att laga mat och tillbringar mycket tid i ditt kök.

Att tillhandahålla extra bänkskivor mellan spisen och diskbänken är ett utmärkt sätt att frigöra utrymme för alla krukor och kokkärl som används så regelbundet.

Om du planerar att använda ditt kök för både matsal och matlagning är det bäst att installera bänkskivor med flera nivåer så att både vuxna och barn lätt kan komma in i matsalen utan att brännas av heta kastruller.

Placera dina mest använda enheter

Designa-det-perfekt-köket-din-stil-4 Design-det-perfekt-köket-din-stil

Oavsett hur du utformar din perfekta kökslayout finns det några prylar du kommer att använda om och om igen, och det är vettigt att hålla dessa föremål på specifika platser. Om du planerar att hålla din diskmaskin bredvid diskbänken och papperskorgen inom räckhåll för din ugn och förberedda områden, blir ditt kök mycket lättare att använda.

Det finns en välkänd trepunktsregel som länge har använts vid utformningen av det perfekta köket. Detta kallas “den gyllene triangeln” och inkluderar placeringen av diskbänken i omedelbar närhet av kokzonerna och kylskåpet.

Förvaring och hyllor

Designa det perfekta köket enligt din stil 5 Designa det perfekta köket efter din stil

I denna tid och tid, köksdesign innehåller ofta mycket få öppna hyllor, men de spelar en användbar roll för att underlätta matlagning och rengöring. Öppna kryddställ på kaminen gör till exempel matlagning enklare, medan öppna hyllor i hörnytor ökar lagringsutrymmet i ditt kök och samtidigt underlättar åtkomst.

Förvaring av dina redskap

Designa det perfekta köket din stil 6 Designa det perfekta köket din stil

Du använder knivar, skedar och spatlar så ofta att det inte är meningsfullt att hålla dem i en låda. Använd istället en magnetremsa som hänger på väggen i dina matlagningsområden så att du snabbt kan komma åt den, snabbt hitta rätt redskap för arbete och frigöra välbehövligt lådutrymme.

Familjemeddelandecenter

Eftersom köket är husets hjärta är det vettigt att använda utrymmet för att hålla kontakten med alla dina familjemedlemmar. Genom att installera ett meddelandecenter i ditt kök kan alla notera var de befinner sig och ta telefonmeddelanden. En enkel tavla är den perfekta lösningen och ger ditt rum en riktigt hemtrevlig känsla.

Se till att du planerar alla detaljer

Designa det perfekta köket din stil 7 Designa det perfekta köket din stil

Se till att du har funderat länge över alla detaljer innan du avslutar din köksdesign, inklusive de små sakerna som att förvara dina redskap. Du vill inte inse när det är för sent att dina knivar och gafflar är för långa för att passa i dina lådor! Gör mätningar och glöm inte att inkludera förvaringsutrymme för krukor och stekpannor utöver ditt sortiment och bygg besticklådor i ditt förberedande område.

Skapa din egen perfekta kökslayout

Medan utformningen av det perfekta köket är en uppgift som i slutändan kan lämnas i händerna på en professionell designer, innan du kontaktar ett köksföretag, bör du ta dig tid att komma med idéer för din perfekta kökslayout.

De vet bäst hur man anpassar designen för att passa din egen familjs unika behov. Så gör några mätningar och skapa en layout i full skala för att passa dina behov på rutnätpapper. Passa på att experimentera med olika layouter tills du hittar en som är perfekt.

När du väl har gjort detta kommer det att bli mycket enklare att arbeta med en designer eftersom du redan har en god uppfattning om vad som fungerar bäst. Designerens uppgift är att skapa och försköna din grundplan, göra förbättringar och hjälpa dig att välja och köpa tillbehör, inredning och inredning.

skynda inte

Designa det perfekta köket din stil 8 Designa det perfekta köket din stil

Att ta fram den perfekta kökslayouten tar tid. Därför är det viktigt att ge tillräckligt med tid för att slutföra din plan och noggrant överväga alla dina alternativ. Du kan även använda tejp på ditt köksgolv för att se hur din nya layout kommer att se ut.

Att skapa ditt idealiska kök är en viktig uppgift. Du omformar layouten för ett av de mest komplexa rummen i ditt hem och du måste vara säker på att du har investerat tillräckligt med tid och planerar att få det rätt.

Oavsett om du vill hantera projektet själv eller använda tjänster från en designer, kommer de praktiska tipsen i den här artikeln att hjälpa dig att skapa den perfekta kökslayouten som uppfyller alla dina förväntningar under kommande år!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*