Home / Hem / Att skapa ett hembibliotek design garanterar ett avkopplande utrymme
Att skapa ett hembibliotek design garanterar ett avkopplande utrymme

Att skapa ett hembibliotek design garanterar ett avkopplande utrymme

Är du en passionerad läsare som inte kan hitta en plats för alla dina böcker? Vill du ha din lilla, privata läsresa hemma? Hur låter ett mysigt hembibliotek?

Att skapa en hembibliotekdesign ger dig ett personligt avkopplingsutrymme där du kan dyka djupt in i litteraturhavet som du har samlat i flera år.

Att designa ett hembibliotek kan faktiskt ge dig en plats att vila även när du inte läser, och det är redan en bra anledning att ge det extra utrymmet i ditt hem ett anständigt syfte.

Ett modernt hem kan inte klara sig utan designidéer för hembiblioteket eller åtminstone ett kontor med bokhyllor för hembiblioteket. Det betyder att du inte behöver bo i en snygg herrgård eller ha ett vardagsrum för detta ändamål – du behöver bara en trevlig, dedikerad hörn för att placera dina hembiblioteksmöbler. Innan du börjar, kolla in följande tips:

Välj plats

Skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme 1 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Benvenuti och Stein

Du måste välja den perfekta platsen som har tillräckligt med utrymme och passar bra med resten av din anläggning. Om det är ett litet hörn kan du hänga några hyllor eller sätta en enda bokhylla med en stol avsedd för läsning.

Det kan till och med vara ett hörn i vardagsrummet eftersom det beror på trafiken i rummet och lugnet du behöver räkna med. Naturligtvis, om ditt hem tillåter det, välj ett rymligt och vackert rum och gör det till ditt bibliotek.

Den universella regeln är att välja en plats nära ett fönster för att dra nytta av naturligt ljus och en vacker utsikt för att hålla ögonen på. Tänk också på några kraftfulla strålkastare och undvik mörka hörn eftersom de verkligen inte kommer att inspirera dig att läsa eller koppla av.

Räkna de böcker du har

Skapa ett hembibliotek Design ger ett avkopplande utrymme2 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Carpenter & Carpenter Ltd.

För vissa av oss ska biblioteket vara en fridfull oas med några dekorativa bokuppsättningar. För andra är det dock den enda kontaktpunkten för stora samlingar. Därför kan du behöva en enkel garderob eller flera hyllor för att rymma alla dina böcker.

Välj lämpliga bokhyllor

Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande rum3 Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande rumBildkälla: Pierre Paul Design

Passionerade läsare uppfattar böcker som värdefulla tillhörigheter och investerar mycket energi och tid i att välja lika värdefulla bokhyllor.

Skönhet är dock inte en prioritet – mer uppmärksamhet bör ägnas korrekt installation och underhåll, eftersom du inte vill skada möbler eller väggar genom att lägga för mycket vikt på dem.

En annan rekommendation är att hålla sakerna enkla eftersom böcker är tillräckligt dekorativa och se lite överst på en färgglad, snidad hylla.

För färgerna, välj den som passar din övergripande inredning, eller måla bokhyllorna själv. En annan aspekt att tänka på är luftighet eftersom du inte vill att dina böcker ska utsättas för obehagliga fukteffekter.

Använd ljusa färger

Att skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme4 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Owings Brothers Contracting

Även om du redan har en bokhylla eller garderob som du vill använda bör du måla om den med en lätt färg (antingen den inre eller den yttre delen).

Ett annat sätt att införa ljusstyrka är att använda djärva samtycken eller visa färgstycken på olika platser. Ljusa färger skapar söta och charmiga kontraster och garanterar en dynamisk och spännande läsupplevelse.

Titta på färgen på böckerna och ordna dem därefter

Ett mycket vanligt misstag i hembibliotek är att slumpmässigt ordna böcker / objekt i olika färger. Sådana system kan se bra ut, men bara om du visar objekten på neutrala ytor (t.ex. en vit bokhylla).

I de övriga fallen ska du beställa böcker efter deras färg, eftersom den här strategin får biblioteket att se fantastiskt ut och känna sig fräschare.

Planera möblerna

Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymme 5 Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymmeBildkälla: Jodie Cooper design

Din prioritet är ett bekvämt säte. Beroende på det lediga utrymmet kan du välja en trevlig gungstol, några pallar eller till och med en soffa, som alla är obligatoriskt berikade med ett litet bord och en lättillgänglig lampa.

Glöm inte gardinerna

Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymme 8 Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymmeBildkälla: Lizette Marie inredning

Du kommer definitivt att njuta av det naturliga ljuset som kommer in från ditt fönster, men du måste ändå behålla viss integritet. Det vore bra att säkra din samling medan du inte läser, och en golvlängdsgardin är ett utmärkt verktyg för att uppnå detta. Om ditt bibliotek är i ett multifunktionellt rum kan du använda gardinen för att täcka över böckerna medan du inte läser.

Bibliotek på hemmakontor

Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymme6 Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymmeBildkälla: The Berman Building Co.
Hemmakontor är perfekta för bibliotek, särskilt om dina läsintressen är relaterade till ditt jobb. Det betyder att du behöver ständig tillgång till dina samlingar medan du arbetar, istället för att gå till ett helt annat rum för att hitta dem.

Naturligtvis kan du inte göra det på alla kontor (det finns skrivbord, dator, skrivare och stora arkivlådor), men försök ge dig åtminstone ett hörn för de mest relevanta böckerna du har.

Få en stege

Om du har valt klassiska hyllor som sträcker sig till taket (och särskilt om ditt tak är välvt och högt) har du inget annat val än att få tag på en stege.

Stegar är inte bara praktiska: om de installeras korrekt kan de fungera som ett trevligt tillskott till ditt klassiska bibliotek.

Håll växter utanför hyllorna

Anledningen till detta är att växter lockar insekter och dessa kan allvarligt skada dina boksamlingar. Håll dem därför borta från hörnen på dina hörn och gör regelbundna angreppskontroller.

Se till att du vattnar växter utomhus också så att de inte skadar dina möbler.

Gör belysning till din prioritet

Att skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme 11 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: John Milner Architects, Inc.

Tillsammans med bekvämlighet är belysningsarmaturer viktiga när du utformar ett hembibliotek. Låt oss säga att ditt bibliotek har ett fönster som är tillräckligt under dagen. För att kunna fortsätta läsa på kvällen behöver du dock tillräckligt med konstgjort ljus.

Vi rekommenderar klassisk takbelysning, sidobordslampor eller accentbelysning på väggen. Ljusjusteringar och dimmare är också bra idéer, eftersom biblioteket också är en plats att snuggle med en bra film och en mugg varm choklad.

Tänk på vägglister

Att skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme14 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Classic Remodeling & Construction, Inc.

Istället för att välja traditionella vägglängdshyllor, lägg till vägglister eller förvaringskuber med hyllor. Gruppera dem efter deras former och färger så får du ett intressant och sammanhängande utseende.

Få ut det mesta av ditt välvda tak

Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymme 9 Skapa ett hembibliotek Design gör för ett avkopplande utrymmeBildkälla: Gordon Gibson konstruktion

Vardagsrum med högt i tak ger dig den unika möjligheten att placera ditt hembibliotek högst upp i rummet.

Lösningen är bara fantastisk och ser inte trång ut alls. Väggarna ser fortfarande höga ut (ibland ännu högre på grund av catwalken), och de moderna kabelräckena gör dem ännu vackrare.

Bokhyllor inuti fönsterkarmen

Om du inte har en beundransvärd samling av växter som inte kan flyttas någon annanstans, använd djupa fönsterlådor för unika bokhyllor. En extra fördel med den ursprungliga lösningen är att böcker bara är en arm från dig när du känner för att läsa.

Skaffa ett skrivbord

Skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme 13 Att skapa ett hembibliotek Design ger ett avkopplande utrymmeBildkälla: ek Reedy Interiors, Inc.

Ett skrivbord i hemmabiblioteket är alltid en bra idé eftersom du också kan använda utrymmet för studier eller arbete. Beroende på tillgängligt utrymme, välj ett intressant skrivbord från sida till sida och dra nytta av dess positiva, hjärnstimulerande kapacitet. Glöm inte att skrivbord erbjuder extra lagringsutrymme både på ytan och under.

Multipurpose bokhyllor

Hem med öppen planlösning kan använda sina bokhyllor för att dela upp utrymmet medan de lagrar böcker. I detta fall bör kortare böcker placeras i de övre hyllorna för att minska effekten av absoluta visuella barriärer mellan de två rummen.

Ett bibliotek i korridoren

Att skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme12 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Whitten Architects

Om du har en större korridor än genomsnittet hemma, gör den till ett bibliotek. Häng bokhyllor på vardera sidan eller ställ upp en bokhylla från golv till tak för större anslutningar. Du kan även titta på en liten garderob under trappan.

Inspirera tonåringar att läsa

Att skapa ett hembibliotek Design skapar ett avkopplande utrymme 10 Att skapa ett hembibliotek Design ger en avkopplande platsBildkälla: Silvergate Homes Ltd.

Om du älskar böcker så mycket är det stor chans att dina barn delar samma tillgivenhet. Men tekniken fortsätter att utvecklas och barnen är ständigt upptagna med sina enheter och du måste hitta ett sätt att få dem “tillbaka till grunderna”.

Arbeta med det eftersom de är mycket unga och hittar attraktiva sätt att inspirera dem att läsa. Du kan till exempel använda en hel vägg för att visa intressanta böcker och hoppas att de kommer att fånga barnets uppmärksamhet. Om möjligt, utvidga valen – barn behöver upptäcka sin sanna passion för läsning.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*