Home / Hem / Hur man väljer en ljuskrona till matsalen
Hur man väljer en ljuskrona till matsalen

Hur man väljer en ljuskrona till matsalen

Ljuskronor har varit ett föredraget val för belysningsarmaturer under en tid. Hur människor införlivar dem i sina hem har ofta förändrats: processen gick från små ljusstakar av trä till överdrivna kristallösningar för att bli den moderna ljuskronabelysningen vi använder idag.

Som du kan se är det en mycket lång tradition och det finns ingen anledning att ge upp den. Huvudskillnaden är dock att ljuskronor inte längre är verktyg för funktionell belysning av rummet, utan dekorativa tillägg som gör att rummet verkar unikt och sofistikerat.

Det är just därför att köpa rätt ljuskrona kan vara en noga upplevelse, särskilt när du behöver en bra belysningslösning för en ännu större matsal.

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen 1 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: RMI – Rebecca Mitchell Interiors

Det är inget fel med att vara helt förvirrad första gången du väljer en ljuskrona i matsalen. Nästan ingen vet hur man väljer en ljuskrona till matsalen utan expertråd.

Ibland vet inte experter hur man ska vägleda dig, och du kan enkelt hitta en överväldigande lösning som inte passar någon aspekt av ditt hem.

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen12 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: TY LARKINS INTERIÖR

Därför bör du ha en tydlig uppfattning om vad du vill och bekanta dig med de grundläggande reglerna som kan göra det lättare att välja.

Idéer för att tända matsalen

Storleken

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen13 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Arch Studio, Inc.

Storlek är det viktigaste kriteriet när du väljer en ljuskrona för en matsal. En ljuskronas bredaste bredd är en fot som är mindre än bordets bredd, medan dess längd bör vara minst fyra meter från vilken vägg som helst i rummet.

Den maximala längden är 30 tum från bordsskivan eller två fot när den ses från taksidan. Huvudidén bakom dessa beräkningar är att balansera utrymmet ordentligt och välja en bit som inte kommer att orsaka blockering eller besvär för våra gäster.

Stilen

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen2 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: AM Dolce Vita

En uppenbar kontrast mellan stilen / temat i ditt hem och din ljuskrona kan verka som en uppfriskande lösning, men spänningen att bryta mot reglerna försvinner inte på ett år eller två. Om du inte är redo att byta ut en ljuskrona vid varje renovering, välj ett stycke som matchar er tid och arkitektur.

Varje rum har en övergripande plan och det finns ingen anledning till att lampor inte ska hålla fast vid planen. De måste uppfylla vissa kriterier och uppfylla vissa parametrar (traditionella, moderna, samtida, etc.).

Så strikt som detta ljud kan vara, bör du inte följa reglerna blindt utan välja ljuskronan som kommer att charma dig utan att ta bort dig från det övergripande temat i din matsal.

Moderna matsalar har glatt yta av nickel och krom. Du kan också använda brons, även om detta material är mer lämpligt för övergångsenheter. (Brons skapar en visuell bro mellan traditionella och moderna stilar, och det gör det till ett smart val för alla typer av matsal.)

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen3 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Michael Abrams Limited

En modern interiör kräver också rena linjer, skarpa kanter och de minst utsmyckade dekorationer som du eventuellt kunde ha applicerat. Gör inte misstaget att applicera en ljuskronafärg som inte matchar andra ytor i rummet.

Att besöka det lokala ljusgalleriet med bilder på din matsal eller möbler hjälper dig att begränsa valen och bättre förstå vilket alternativ som är bäst för området runt ditt hem.

Du bör också överväga bestick, tapeter, metallelement eller liknande lampor. Av erfarenhet har de alla en designtips som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.

unikhet

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen4 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Rensa arkitekter

Tidigare var det lika dyrt att köpa en unik ljuskrona som att inreda resten av huset. Ljuskronor var lyxiga tillägg, vanligtvis består av tusentals kristallbitar för att avslöja stil, klass och rikedom.

Tiderna har förändrats sedan dess och de flesta av oss skulle inte köpa en kristallkrona även om den var gratis. Med tiden kom vi till slutsatsen att priset inte är knutet till ett specifikt material utan till det unika med denna modell, som kan skilja ditt hem från något annat hem.

Idag investerar vi i vintagebitar (från snäckskal till glasflaskor), idéerna från våra lokala hantverkare eller till och med ett personligt ögonblick av kit-kreativitet. Vad vi vill ha är en ljuskrona som kan berätta en historia och vi tar dess dekoration mycket personligt.

Funktionalitet

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen 5 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Meredith Heron Design

Vi vill alla att våra ljuskronor ska se fantastiska ut och belysa skönheten i vår dekorationsstil. Tyvärr, när det gäller ljuskronor, kommer skönhet bara på andra plats efter funktionalitet.

Ljuskronans huvudsakliga jobb är att skapa ljus eller åtminstone belysa punktytan nedan. Om du inte gör det kommer ingen att märka hur vacker du är.

Av denna anledning bör du aldrig offra en armaturfunktion för sitt utseende, utan välja något som passar både din smak och dina behov.

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen 6 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Michael Abrams Limited

En mycket funktionell lösning är lampor med dimmerreglage som fungerar som stämningsbrytare och är därför perfekta för kvällsunderhållning.

Under dagen skulle det vara trevligt att ha en ljuskrona som kan lysa upp hela rummet. Dimmat ljus, å andra sidan, liknar fred vid levande ljus och är därför lämpligt för trevliga och mer intima middagar.

Om du har din buffé / skänk i hörnet av rummet, lägg till några små lampor för att sätta maten i rampljuset.

Du kan också förstärka ljuset i ditt porslinshus genom att lysa några infällda lampor mot föremålen som finns lagrade i det.

Ljuskrona med accent

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen7 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Cristi Holcombe Interiors, LLC

Anledningen till att de flesta av oss vill hänga stora och extravaganta ljuskronor i våra matsalar är att vi förväntar oss att de ska fånga uppmärksamhet varje gång en gäst anländer till middag.

Ljuskronor är perfekta för rollen som fokuselement, speciellt om du väljer en modell som kontrasterar resten av din inredning.

Det kan vara en antik inredning i ett modernt rum eller en djupblå sfär i ett övervägande vitt rum. Kom ihåg: vackra ljuskronor kommer alltid att väcka beundran och vara i fokus för alla middagssamtal.

Två ljuskronor för långbord

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen 8 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: RLH Studio

De av er som har ett stort matbord borde överväga två små ljuskronor istället för en enda stor. Det rätta sättet att placera två ljuskronor är att dela längden på bordet i tre lika delar och hänga lamporna en tredjedel från slutet av varje bord.

Glödlampor med ljusa färger

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen 9 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Martha O’Hara Interiors

De traditionella glödlamporna hade en enhetlig färg, men dessa dagar finns de i alla färger och nyanser. Du har moderna kompaktlysrör (CFL) eller dioder som avger ljus i alla möjliga färger (LED).

Det bör noteras att färgerna på lysdioder kan radikalt förändra både utseende och stämning. Varma gula eller glödlampor med en mjuk gul glans kan få ett rum att känna sig mysigt och inbjudande, varför de är så valda.

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen14 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Elizabeth Gordon

När allt kommer omkring är det inte ett stort problem att välja rätt lampfärg eftersom du alltid kan byta till en mörkare / ljusare nyans utan att byta ut hela ljuskronan.

Med lysdioder skulle det dock vara klokt att få en bra start eftersom dessa lampor kan hålla i upp till 20 år beroende på hur ofta de används.

Andra saker att tänka på om ljuskronor

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen10 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Elad Gonen

Antalet glödlampor du behöver beror på antalet armar som din ljuskrona håller. De flesta ljuskronor stöder 40 watt lampor, vilket innebär att det enda sättet att få mer ljus in i rummet är att köpa en ljuskrona med fler armar.

Ljuskronans belysningskapacitet kommer sannolikt att minskas om lamporna sprids med ljustoner istället för att vara helt transparenta.

Glödlampor med klara ljus sprider lite ljus och ser mycket bättre och mer autentiska ut än sina frostat konkurrenter.

bli inspirerad

Hur man väljer en ljuskrona för matsalen11 Hur man väljer en ljuskrona för matsalenBildkälla: Angela Free Design

Innan du fattar ett slutgiltigt beslut, överväga så många alternativ som möjligt. Inspiration kommer från den minst förväntade platsen, varför du bör vara uppmärksam på någon tidning, webbplats eller katalog.

Anta att du hittat något du gillar, ta en bild av det och föreslå det för säljaren. Utan en “konkret idé” kan inte ens de bästa belysningspersonalen hjälpa dig.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*