Home / Hem / Hur man tar vax ur mattan

Hur man tar vax ur mattan

Att få vax ur mattor är en värdefull hushållsfärdighet. Lyckligtvis tar det för de flesta av oss några enkla tips för att lära sig hur man får smält vax från mattor och det är definitivt inte olösligt.

Oavsett om du har arrangerat en fin fest och behöver städa upp röret eller av misstag tappat ett ljus på en romantisk kväll, kommer du någon gång att ta itu med den stora besvikelsen över hur man får ljusvax ur mattorna.

När du hyr ett utrymme kan det också vara klokt att ta tillbaka din insättning.

Logan-Circle-Modern-by-JD-Ireland-Interior-Architecture-Design Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: JD Ireland interiörarkitektur + design

I slutändan finns det mer än ett sätt att få vax från mattor, och de flesta av dem är enkla och koncisa.

Det betyder att du inte behöver blöta och tvätta mattan eller försöka skrapa av den med ett vass föremål som kan skada den.

New-Showhomes-Calgary-Edmonton-by-Sabal-Homes Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Sabal Homes

Våra förslag på hur man tar bort vax från mattor är snabba, enkla och skonsamma nog för att återställa dina känsliga mattfibrer till sitt ursprungliga skick.

Ännu bättre, våra tips gäller även kläder!

Supon-Phornirunlit-by-Naked-Decor Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Naken dekor / a>

Men varför är vax en sådan smärta att bli av med? Betyder detta att vi måste hoppa över de lysande och lugnande stämningsljusen som kan återvända hem?

Självklart är det bäst att vara försiktig och förhindra vaxutsläpp, men det förhindrar inte nödvändigtvis att vax droppar på mattan.

Monmouth-Beach-House-by-i.fromkin-Interiors Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: i.fromkin interiörer

Hur rengör jag ljusvax från mattor? Låt oss kolla:

Steg 1: Gör dig redo

Det här är vad du behöver för att konfrontera din fläckfiende:
• En pappershandduk
• Ett strykjärn
Det är ganska mycket det!

Steg 2: fläcken är redo att gå!

Vid den här tiden har det blivit lite intuitivt, eller hur?
Om du är intresserad av att ta isär den direkt, gör dig redo. Vi har din lösning.

Greenwich-Residence-av-Liliane-Hart-Interiors Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: Liliane Hart Interiors

Värm strykjärnet enligt rekommendationerna för fibermaterialet på din matta.
Till exempel i en industriell miljö finns det en risk att plast- och polyestermaterial kan brännas ut och orsaka ännu mer skada.

Hidden-Desert-South-by-H3K-Design Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: H3K-design

Lägg pappershandduken över vaxfläcken och placera strykjärnet ovanpå. Efter några sekunder lyfter du strykjärnet och kontrollerar att vaxet har fästs helt på handduken. Om det inte gör det, placera strykjärnet om och låt handduken plocka upp det.
Upprepa alla steg tills pappershandduken har absorberat varje droppe vax.

Steg 3: det är dags att vara stolt över dina rengöringsmetoder

Lösning 2:

1. När du rengör vaxfläckar är det viktigt att du börjar arbeta så snart du upptäcker en. Om du lämnar den där längre kanske du inte kan ta bort den helt.
2. Ta en plastpåse och lägg lite is i den.
3. Lägg påsen nedåt och tryck den direkt över fläcken.
4. Ge vaxet några minuter att frysa.
5. Ta en trubbig kniv, ta bort påsen och skrapa vaxet från mattan.
6. Ta bort resterna av vaxfläcken genom att tala om för en ren trasa eller en brun papperspåse och placera den över det skadade området.
7. Värm upp strykjärnet och tryck det långsamt över påsen. När du har gjort detta tar papperet / trasan upp vaxet och när du lyfter det kommer det inte att finnas något på mattan. Upprepa denna process flera gånger om det behövs.
8. För att se till att det inte finns några vaxrester kvar på mattan, rengör den och skrubba området med din vanliga lösning.
Låt oss gå – du har befriat din snickare från en irriterande vaxfläck helt själv!

Las-Palmas-Viejas-Master-Bedroom-by-ON-Design-Architects Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: ON Design Architects

Lösning 3:

Det finns ett ännu enklare sätt att ta bort vax från mattan:
1. Istället för att frysa fläcken ska du först skrapa av den med en trubbig kniv. Det kan ta lite tid, men vax släpper så småningom fibrerna på din matta.
2. Om det behövs kan du fylla på en plastpåse med isbitar och applicera den på det skadade området för att frysa vaxresterna.
3. Ta bort återstoden på liknande sätt med en trubbig kniv.
4. Om du har en dammsugare med en dynhållare, använd den för att samla upp resterna av vaxet.
5. Skadorna kan vara större med ett färgat ljus, liksom med en färgad fläck. Ta i så fall en vit trasa och häll lite sprit på den. Tappa fläcken långsamt och försiktigt eftersom gnuggning kan skada mattan ännu mer.
6. I slutet tar du en ren, torr handduk och torkar ut mattan tills den torkar ut.
Du har hållit en fantastisk julfest, åtminstone tills dina stygga barn jagade och kastade ett brinnande ljus direkt över din nya matta. Vid denna tidpunkt kommer alla att börja föreslå lösningar (varav de flesta innebär att stryka en papperspåse över fläcken), men sanningen är att om du inte vet hur du gör det finns det en stor chans att förvärra situationen.

Arkitektur-och-inredning-design av Ed-Ritger-Photography Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: Ed Ritger Photography

För att få bort alla dilemman, kontaktade vi en professionell och fick olika tips och förslag för rengöring av DIY-vax. Som det visar sig är det mycket enklare att lösa detta problem än det verkar vid denna tidpunkt.

Det första du behöver göra är att ta bort de större bitarna för hand, och det är här du samlar det mesta av det. Det logiska steget för de flesta av oss skulle vara att skrapa av vaxet med en kniv. Du bör dock vara medveten om möjligheten att skada den och suddas ut i området. I det här fallet kan du lägga en sax platt på ytan, trycka ner svängpunkten och klippa av luddet.

Remodeled-Arizona-Farmhouse-by-Design-InSite Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Design InSite

Värmeväxling är ett utmärkt sätt att komma till mattfibrernas kärna eftersom det inte bara rengör ytan utan också drar ut eventuellt kvarvarande vax.

Tyvärr är chansen god att det vaxade området kommer att förlora sin färg, särskilt om en ljusare matta behandlas. Av denna anledning bör du alltid försöka behandla en fläck med ett högpresterande lösningsmedel eller fläckborttagare.

Hollywood-Regency-Montecito-von-Maienza-Wilson-Architecture-Interiors Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Maienza – Wilson Architecture + Interiors

Rengöring av naturfibermattor

Om du har en naturlig fibermatta kan du rengöra vax med en ispack. Krossa den och dammsug upp bitarna. Gå sedan igenom webbplatsen med ett konsumentkemtvättmedel endast om tillverkaren rekommenderar det. Det sista steget är torktumling, vilket du enkelt kan göra med en fuktig och ren trasa.

Cassique-Cottage-av-Margaret-Donaldson-Interiors Hur man får vax ur mattan
Bildkälla: Margaret Donaldson Interiors

Rengöring av fläckar på syntetiska mattor

Om en syntetisk matta skadas av vax är det bäst att gnugga den med en ispack tills den är svår nog att ta bort. När de har brutits kan vaxstycken enkelt samlas upp med en dammsugare. Du kan sedan behandla mattan med ett rengöringsmedel som rekommenderas av mattillverkaren. I slutet använder du en ren, fuktig trasa för att rengöra och upprepa processen så ofta som nödvändigt.

Isabella-by-London-Bay-Homes Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: London Bay Homes

Behandling av liknande mattfläckar

Oavsett vad som orsakar fläcken, ta bort överflödet omedelbart. För de flesta fläckar räcker det med att sprida lite tvättmedel och lämna det där i 10 minuter. När du är klar tar du omedelbart bort medlet och torkar ut det skadade området med cirkulära rörelser.

County-Chic-North-Carolina-Farmhouse-of-Adrianna-Beech Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Adrianna Beech

Hyra professionell service

Ibland är fläcken för stor ett tag eller försummas. I så fall kanske våra DIY-tips inte fungerar. Det är just nu du ska hyra en professionell mattrengöring Service och hyra dem för att spara din underbara matta.

Beroende på skadans karaktär använder de en mängd olika industriella metoder, liksom sina egna färdigheter och erfarenhet, för att få jobbet gjort. Det kan dock också finnas tillfällen när du inte kan göra något för att återställa mattan till dess ursprungliga skick.

Lägre vardagsrum för John Kraemers söner Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: John Kraemer & Sons

Avsluta tankar

Det tar inte en designer att veta att några doftljus är det bästa sättet att skapa en positiv stämning. Var det så att du har valt en uttalande pelare i ett stort ljus som det flytande mittstycket, dess varma glöd kommer att fullborda charmen vid varje tillfälle du är hemma.

Ändå, om du är så romantisk kommer du också ihåg droppande vaxincidenter och hur mycket ansträngning det tog för att ta bort vaxet och hålla ditt rum snyggt.

Master-Suite-and-Bath-Collection-by-Haddad-Hakansson-Design-Studio Hur man tar vax ur mattan
Bildkälla: Haddad Hakansson Design Studio

Vi hoppas att vår guide för rengöring av vax från mattor hjälper dig att hålla ditt hem i toppskick. Som du har läst hittills behöver inte processen vara så irriterande. Stäng av ljuset igen och skapa en trevlig atmosfär.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*